Vavřín (bobkový list) je stále zelený keř nebo stromek. Volně roste v Malé Asii, na pobřeží středozemního moře a v jižní Evropě. Ve volné přírodě dosahuje výšky 2 - 4 m, výjimečně až 8 m. Listy jsou kopinaté, kožovité, tmavě zelené, po rozemnutí silně a příjemně voní. Květy jsou malé, bíložluté. Plody se podobají višním, jsou velké a mají kulatý nebo oválný tvar. Semeno je obaleno tmavou pokožkou.


Účinky rostliny:

Na půdu není vavřín náročný a snáší dobře i vápenaté půdy. Vyzrálé starší keře snesou i krátké 15 stupňové, někdy i vyšší mrazy. Má dobrou regenerační schopnost a snese i hluboký řez.

Pěstuje se pro listy (bobkový list), které obsahují etherické oleje, třísloviny a pektin, ale též jako vysoce dekorativní keř nebo stromek, celoročně krásně zelený.

Vavřín se množí semenem, odkopky i řízkováním. Každoročně od května můžeme vavřín vynést ven, nejdříve na 14 dní do polostínu, později snáší plné slunce.

Přes zimu necháváme vavřín v chladné místnosti, na chodbě, případně ve světlém sklepě. Při správném hnojení rostou rostliny dobře a je možno každoročním řezem získat pro kuchyni užitečné listy jako koření. Rostliny proto tvarujeme jako nízký keř nebo stromeček s kulovitou nebo polokulovitou korunou.

V létě během růstu pravidelně zalévejte a několikráte přihnojujte kombinovaným hnojivem. Na zimu zálivku omezte jen tak, aby kořenový bal úplně neproschl. Podle vzrůstu keře přesazujte každoročně do větších květináčů.


Další informace o pěstování bobkového listu jsou v nové stránce z roku 2019 zde: Jak pěstovat bobkový list, vavřín vznešený - rozmnožování, substrát, zálivka, přezimování