Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVENCI ZDE

bazalka pestovani vyuziti v kuchyni receptyBazalka - latinsky ocimum basilicum. Nezaměnitelné aroma, svěže zelené listy a nepatrné náklady na ošetřování vyzvedly bazalku v posledních desetiletích mezi naše nejoblíbenější bylinky. Pro mnohé z nás samozřejmě představuje jednu z typických vůní středozemské kuchyně. Do české kuchyně pronikla tato královská bylina - jak zní je jí starší název, odvozený od řeckého slova basilikos, královský - v souvislosti s nadšením pro všechno, co má co společného s Itálií, v druhé polovině minulého století.

Ve skutečnosti se používala ve střední Evropě daleko dříve, neboť bylinkové záhony obohatila již ve středověku. V bylinkářství zběhlí mnichové a jeptišky tehdy rozlišovali v současné době převážně používanou velkolistou bazalku a bazalku malolistou. Tuto, latinským jménem Ocinum m in imum, dodnes řecká ortodoxní církev někdy používá k přípravě svěcené vody. Její vůní a aroma oceňovali již antičtí Řekové a Římané. Avšak původ bazalky musíme hledat v tropických oblastech Asie a Afriky. 

Odborníci dnes rozeznávají 35 různých druhů bazalek. K dostání je velké množství druhů a odrůd, které se liší barvou, velikostí a chutí. Jde o rostlinu vysokou 15 až 60 cm, se sytě zelenými nebo purpurově fialovými, kadeřavými nebo hladkými, menšími nebo většími listy. Existují také odrůdy, které nabízejí namísto typické bazalkové chutě aroma citrónové nebo skořicové, thajská bazalka se vyznačuje chutí anýzu.

 

 

Pěstování bazalky 

Odrůdy, které dostanete v obchodě, jsou většinou jednoleté, bazalku je tedy třeba každý rok vyset znovu. Protože má ráda hodně tepla a je vlhkomilná, nejvhodnější je pěstovat ji v květináčích pod sklem. Semínka zakryjeme jen lehce zeminou - klíčky potřebují světlo. Stejně jako ostatní bylinky také bazalka vyžaduje k tomu, aby se rozvinulo plně je jí aroma, umístění na čerstvém vzduchu a na slunci. Od poloviny května by měla proto při hezkém počasí stát venku.
Avšak pozor: při nízkých teplotách rostlina chřadne. A mráz nesnáší vůbec. 

 

 

Také na zahradě se jí daří nejlépe v květináči,

protože takto můžete lépe plnit její požadavky a žravé slimáky mít pod dohledem. Jakmile se venku ochladí, měli byste nádoby s rostlinám i přenést dovnitř na co nejsvětlejší teplé místo. V tomto případě je zahřívaný okenní parapet v místnosti opravdu ideální. Nadále bazalku dobře zalévejte a dbejte na to, abyste násady květů včas odstřihly (květy jsou rovněž jedlé). Při pozorné péči a podle toho, jak je rostlinka velká, můžete díky několika květináčům vylepšovat jídla bazalkou po celý rok, neboť bazalka náleží k oněm vzácným a ceněným bylinkám, které bez problémů v místnosti na okenním parapetu skutečně vydrží. Rovněž bazalky v květináčcích ze supermarketu přežívají kupodivu dlouho.

 

Konzervace bazalky a kulinářské využití v kuchyni

Nejlepší je sklízet bazalku těsně před je jích upotřebením. I když v obchodech dostanete i sušenou bazalku, je jí použití jako koření se stěží vyplatí, protože chuť sušených listů ani zdaleka nepřipomíná charakteristickou vůni čerstvé bylinky.
Kdo by přece jen chtěl konzervovat bazalkové listy, měl by je nasekat nadrobno, nadávkovat do vhodných nádob a uložit do mrazničky. Ztratí sice při tomto postupu svou krásnou barvu, chuť si však uchovají.
Další způsob konzervace nabízí bylinková pasta nebo pesto - nadrobno nasekané bazalkové listy smíchané s olejem, solí a dalším kořením. Bazalka se rovněž hodí do ochucovadel složených z oleje a octa. 

Podoby bazalky jsou tak mnohotvárné, jako pokrmy, do kterých se používá. Je nepostradatelná pro asijskou kuchyni stejně jako pro středomořské pokrmy a nedostižitelné těsto genovese nebo rajčata s mozarellou. Bazalka je ideálním průvodcem řady těstovinových pokrmů a postará se také o příjemné dochucení sendvičů a toastů. Přesto nejlepší recepty s bazalkou pocházejí od Jamie Olivera. Anglický mistr kuchař vymyslel jeden kuřecí pokrm, který se mi vždy podaří a v kombinaci kuřete, rajčat a velkého množství bazalky je přímo neporazitelný:

 


Kuře s rajčaty a bazalkou - recept:

Troubu předehřejeme na 180°. Porce kuřete osolíme, opepříme a vložíme do hrnce, aby ležely pěkně vedle sebe. Do mezer mezi porce dáme bazalku a rajčata. Posypeme česnekem a papričkou čili a všechno pokapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby, pečeme asi 1,5 hod. Po polovině této doby rajčata jednou promícháme. Ke konci pečení přidáme cizrnu. Kuře je hotové, když je kůže pěkně křupavá a maso se odděluje od kosti. Jako příloha se hodí brambory

Suroviny:

  • 1 kuře, rozporcované na 4-6 dílů
  • hodně čerstvé bazalky
  • čerstvá rajčata, podle velikosti rozpůlená nebo rozčtvrcená
  • 2-4 stroužky česneku, jemně nakrájené
  • 1 čerstvá červená paprička čili, semena odstranit a jemně posekat
  • olivový olej
  • 1 plechovka cizrny (400 g), nechat odkapat
  • sůl,
  • pepř

Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

použití   Podhorná   babské rady   stonek   fermentace   vývar   hemoroid   slezina   trávicí   bolest   astma   zlomenin   katar   viry   zánět   vitamín   zrak   zácpa   kameny   stvol   sběr   kloub   játra   slinivka   obsahuje   kolika   účinek   tlak   srdce   ateroskleróza   močopudný   účinky   jaterní   písek   krvácení   kvasinky   Zentrich   kontraindikace   plísně   kojenec   zpracování   krk   alergie   Galenos   zápal   postup   osteoporóza   kontraindikace   prášek   užití   návod   Mattioli   recept   ledvin   horečka   plíseň   žaludek   hlavy   tinktura   Paracelsus   výroba   list   mateřské   kapsaicin   průjem   Treben   studené   bylinná směs   stonek   houba   pijeme   mrtvice   mensturace   kůže   slezina   rostlina   epilepsie   bylinka   Váňa   olej   zdraví   sirup   minut   kůra   kornatění   rýma   hemeroid   fytoterapie   štítná   abytyše Hildegarda   Janča   Avicena   premenstruační   indikace   sušení   ruka   víno   hlas   žlučník   strom   pupen   děti   roztroušená   chřipka   kořen   květ   inhalace   Zentrich   zelina   vřed   menstruační   chladné   bylina   vlas   brnění   nachlazení   pěstování   akné   dna   koupel   keř   vitamin   horké   zalijeme   sliznice   dásně   nežádoucí   ovoce   angína   řídnutí kostí   nemoc   arteriskleróza   odvar   antibiotik   metabolismus   čaj   nohy   játra   Janča   končetina   Materia medica   opar   vliv   chřipka   zelenina   obsažené   Moučka   pálení   využití   komplikace   střev   šlacha   migrén   nať   nálev   teplé   revma   sval   neht   choroba   noha   artróza  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online