Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVENCI ZDE

bazalka pestovani vyuziti v kuchyni receptyBazalka - latinsky ocimum basilicum. Nezaměnitelné aroma, svěže zelené listy a nepatrné náklady na ošetřování vyzvedly bazalku v posledních desetiletích mezi naše nejoblíbenější bylinky. Pro mnohé z nás samozřejmě představuje jednu z typických vůní středozemské kuchyně. Do české kuchyně pronikla tato královská bylina - jak zní je jí starší název, odvozený od řeckého slova basilikos, královský - v souvislosti s nadšením pro všechno, co má co společného s Itálií, v druhé polovině minulého století.

Ve skutečnosti se používala ve střední Evropě daleko dříve, neboť bylinkové záhony obohatila již ve středověku. V bylinkářství zběhlí mnichové a jeptišky tehdy rozlišovali v současné době převážně používanou velkolistou bazalku a bazalku malolistou. Tuto, latinským jménem Ocinum m in imum, dodnes řecká ortodoxní církev někdy používá k přípravě svěcené vody. Její vůní a aroma oceňovali již antičtí Řekové a Římané. Avšak původ bazalky musíme hledat v tropických oblastech Asie a Afriky. 

Odborníci dnes rozeznávají 35 různých druhů bazalek. K dostání je velké množství druhů a odrůd, které se liší barvou, velikostí a chutí. Jde o rostlinu vysokou 15 až 60 cm, se sytě zelenými nebo purpurově fialovými, kadeřavými nebo hladkými, menšími nebo většími listy. Existují také odrůdy, které nabízejí namísto typické bazalkové chutě aroma citrónové nebo skořicové, thajská bazalka se vyznačuje chutí anýzu.

 

 

Pěstování bazalky 

Odrůdy, které dostanete v obchodě, jsou většinou jednoleté, bazalku je tedy třeba každý rok vyset znovu. Protože má ráda hodně tepla a je vlhkomilná, nejvhodnější je pěstovat ji v květináčích pod sklem. Semínka zakryjeme jen lehce zeminou - klíčky potřebují světlo. Stejně jako ostatní bylinky také bazalka vyžaduje k tomu, aby se rozvinulo plně je jí aroma, umístění na čerstvém vzduchu a na slunci. Od poloviny května by měla proto při hezkém počasí stát venku.
Avšak pozor: při nízkých teplotách rostlina chřadne. A mráz nesnáší vůbec. 

 

 

Také na zahradě se jí daří nejlépe v květináči,

protože takto můžete lépe plnit její požadavky a žravé slimáky mít pod dohledem. Jakmile se venku ochladí, měli byste nádoby s rostlinám i přenést dovnitř na co nejsvětlejší teplé místo. V tomto případě je zahřívaný okenní parapet v místnosti opravdu ideální. Nadále bazalku dobře zalévejte a dbejte na to, abyste násady květů včas odstřihly (květy jsou rovněž jedlé). Při pozorné péči a podle toho, jak je rostlinka velká, můžete díky několika květináčům vylepšovat jídla bazalkou po celý rok, neboť bazalka náleží k oněm vzácným a ceněným bylinkám, které bez problémů v místnosti na okenním parapetu skutečně vydrží. Rovněž bazalky v květináčcích ze supermarketu přežívají kupodivu dlouho.

 

Konzervace bazalky a kulinářské využití v kuchyni

Nejlepší je sklízet bazalku těsně před je jích upotřebením. I když v obchodech dostanete i sušenou bazalku, je jí použití jako koření se stěží vyplatí, protože chuť sušených listů ani zdaleka nepřipomíná charakteristickou vůni čerstvé bylinky.
Kdo by přece jen chtěl konzervovat bazalkové listy, měl by je nasekat nadrobno, nadávkovat do vhodných nádob a uložit do mrazničky. Ztratí sice při tomto postupu svou krásnou barvu, chuť si však uchovají.
Další způsob konzervace nabízí bylinková pasta nebo pesto - nadrobno nasekané bazalkové listy smíchané s olejem, solí a dalším kořením. Bazalka se rovněž hodí do ochucovadel složených z oleje a octa. 

Podoby bazalky jsou tak mnohotvárné, jako pokrmy, do kterých se používá. Je nepostradatelná pro asijskou kuchyni stejně jako pro středomořské pokrmy a nedostižitelné těsto genovese nebo rajčata s mozarellou. Bazalka je ideálním průvodcem řady těstovinových pokrmů a postará se také o příjemné dochucení sendvičů a toastů. Přesto nejlepší recepty s bazalkou pocházejí od Jamie Olivera. Anglický mistr kuchař vymyslel jeden kuřecí pokrm, který se mi vždy podaří a v kombinaci kuřete, rajčat a velkého množství bazalky je přímo neporazitelný:

 


Kuře s rajčaty a bazalkou - recept:

Troubu předehřejeme na 180°. Porce kuřete osolíme, opepříme a vložíme do hrnce, aby ležely pěkně vedle sebe. Do mezer mezi porce dáme bazalku a rajčata. Posypeme česnekem a papričkou čili a všechno pokapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby, pečeme asi 1,5 hod. Po polovině této doby rajčata jednou promícháme. Ke konci pečení přidáme cizrnu. Kuře je hotové, když je kůže pěkně křupavá a maso se odděluje od kosti. Jako příloha se hodí brambory

Suroviny:

  • 1 kuře, rozporcované na 4-6 dílů
  • hodně čerstvé bazalky
  • čerstvá rajčata, podle velikosti rozpůlená nebo rozčtvrcená
  • 2-4 stroužky česneku, jemně nakrájené
  • 1 čerstvá červená paprička čili, semena odstranit a jemně posekat
  • olivový olej
  • 1 plechovka cizrny (400 g), nechat odkapat
  • sůl,
  • pepř

Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

pálení   premenstruační   štítná   nálev   revma   noha   sirup   koupel   žlučník   krk   zácpa   epilepsie   bolest   rostlina   houba   komplikace   hlavy   indikace   recept   kořen   mrtvice   Materia medica   Janča   sval   využití   obsahuje   dásně   jaterní   dna   zápal   stonek   mensturace   nať   kůže   prášek   zrak   zelenina   akné   kvasinky   trávicí   vřed   migrén   astma   ovoce   slezina   chřipka   šlacha   slinivka   horké   Paracelsus   kloub   kontraindikace   abytyše Hildegarda   Podhorná   obsažené   ledvin   pijeme   kůra   zlomenin   účinky   artróza   osteoporóza   inhalace   metabolismus   játra   postup   nežádoucí   Janča   Avicena   děti   ruka   květ   fytoterapie   viry   žaludek   brnění   kolika   mateřské   zdraví   plísně   pěstování   hlas   průjem   krvácení   ateroskleróza   vitamín   neht   končetina   nohy   keř   fermentace   chladné   Treben   návod   kontraindikace   zpracování   katar   Galenos   kornatění   močopudný   menstruační   kameny   játra   list   stonek   tinktura   srdce   sběr   zalijeme   stvol   rýma   užití   choroba   Zentrich   alergie   písek   pupen   studené   vývar   tlak   sliznice   bylinná směs   bylinka   vliv   roztroušená   výroba   nachlazení   kapsaicin   chřipka   teplé   angína   antibiotik   olej   opar   střev   řídnutí kostí   babské rady   minut   vitamin   zánět   víno   hemoroid   Moučka   Mattioli   strom   odvar   vlas   Váňa   čaj   slezina   účinek   Zentrich   bylina   arteriskleróza   horečka   plíseň   zelina   kojenec   hemeroid   nemoc   sušení   použití  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online