Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
BYLINY SBÍRANÉ V ZÁŘÍ ZDE

bazalka pestovani vyuziti v kuchyni receptyBazalka - latinsky ocimum basilicum. Nezaměnitelné aroma, svěže zelené listy a nepatrné náklady na ošetřování vyzvedly bazalku v posledních desetiletích mezi naše nejoblíbenější bylinky. Pro mnohé z nás samozřejmě představuje jednu z typických vůní středozemské kuchyně. Do české kuchyně pronikla tato královská bylina - jak zní je jí starší název, odvozený od řeckého slova basilikos, královský - v souvislosti s nadšením pro všechno, co má co společného s Itálií, v druhé polovině minulého století.

TUTO ŽIVOU BYLINKU NA JAŘE, LÉTĚ A NA ZAČÁTKU PODZIMU PRODÁVÁME ZA 30 Kč - INFORMACE ZDE

Ve skutečnosti se používala ve střední Evropě daleko dříve, neboť bylinkové záhony obohatila již ve středověku. V bylinkářství zběhlí mnichové a jeptišky tehdy rozlišovali v současné době převážně používanou velkolistou bazalku a bazalku malolistou. Tuto, latinským jménem Ocinum m in imum, dodnes řecká ortodoxní církev někdy používá k přípravě svěcené vody. Její vůní a aroma oceňovali již antičtí Řekové a Římané. Avšak původ bazalky musíme hledat v tropických oblastech Asie a Afriky. 

Odborníci dnes rozeznávají 35 různých druhů bazalek. K dostání je velké množství druhů a odrůd, které se liší barvou, velikostí a chutí. Jde o rostlinu vysokou 15 až 60 cm, se sytě zelenými nebo purpurově fialovými, kadeřavými nebo hladkými, menšími nebo většími listy. Existují také odrůdy, které nabízejí namísto typické bazalkové chutě aroma citrónové nebo skořicové, thajská bazalka se vyznačuje chutí anýzu.

 

 

Pěstování bazalky 

Odrůdy, které dostanete v obchodě, jsou většinou jednoleté, bazalku je tedy třeba každý rok vyset znovu. Protože má ráda hodně tepla a je vlhkomilná, nejvhodnější je pěstovat ji v květináčích pod sklem. Semínka zakryjeme jen lehce zeminou - klíčky potřebují světlo. Stejně jako ostatní bylinky také bazalka vyžaduje k tomu, aby se rozvinulo plně je jí aroma, umístění na čerstvém vzduchu a na slunci. Od poloviny května by měla proto při hezkém počasí stát venku.
Avšak pozor: při nízkých teplotách rostlina chřadne. A mráz nesnáší vůbec. 

 

 

Také na zahradě se jí daří nejlépe v květináči,

protože takto můžete lépe plnit její požadavky a žravé slimáky mít pod dohledem. Jakmile se venku ochladí, měli byste nádoby s rostlinám i přenést dovnitř na co nejsvětlejší teplé místo. V tomto případě je zahřívaný okenní parapet v místnosti opravdu ideální. Nadále bazalku dobře zalévejte a dbejte na to, abyste násady květů včas odstřihly (květy jsou rovněž jedlé). Při pozorné péči a podle toho, jak je rostlinka velká, můžete díky několika květináčům vylepšovat jídla bazalkou po celý rok, neboť bazalka náleží k oněm vzácným a ceněným bylinkám, které bez problémů v místnosti na okenním parapetu skutečně vydrží. Rovněž bazalky v květináčcích ze supermarketu přežívají kupodivu dlouho.

 

Konzervace bazalky a kulinářské využití v kuchyni

Nejlepší je sklízet bazalku těsně před je jích upotřebením. I když v obchodech dostanete i sušenou bazalku, je jí použití jako koření se stěží vyplatí, protože chuť sušených listů ani zdaleka nepřipomíná charakteristickou vůni čerstvé bylinky.
Kdo by přece jen chtěl konzervovat bazalkové listy, měl by je nasekat nadrobno, nadávkovat do vhodných nádob a uložit do mrazničky. Ztratí sice při tomto postupu svou krásnou barvu, chuť si však uchovají.
Další způsob konzervace nabízí bylinková pasta nebo pesto - nadrobno nasekané bazalkové listy smíchané s olejem, solí a dalším kořením. Bazalka se rovněž hodí do ochucovadel složených z oleje a octa. 

Podoby bazalky jsou tak mnohotvárné, jako pokrmy, do kterých se používá. Je nepostradatelná pro asijskou kuchyni stejně jako pro středomořské pokrmy a nedostižitelné těsto genovese nebo rajčata s mozarellou. Bazalka je ideálním průvodcem řady těstovinových pokrmů a postará se také o příjemné dochucení sendvičů a toastů. Přesto nejlepší recepty s bazalkou pocházejí od Jamie Olivera. Anglický mistr kuchař vymyslel jeden kuřecí pokrm, který se mi vždy podaří a v kombinaci kuřete, rajčat a velkého množství bazalky je přímo neporazitelný:

 


Kuře s rajčaty a bazalkou - recept:

Troubu předehřejeme na 180°. Porce kuřete osolíme, opepříme a vložíme do hrnce, aby ležely pěkně vedle sebe. Do mezer mezi porce dáme bazalku a rajčata. Posypeme česnekem a papričkou čili a všechno pokapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby, pečeme asi 1,5 hod. Po polovině této doby rajčata jednou promícháme. Ke konci pečení přidáme cizrnu. Kuře je hotové, když je kůže pěkně křupavá a maso se odděluje od kosti. Jako příloha se hodí brambory

Suroviny:

  • 1 kuře, rozporcované na 4-6 dílů
  • hodně čerstvé bazalky
  • čerstvá rajčata, podle velikosti rozpůlená nebo rozčtvrcená
  • 2-4 stroužky česneku, jemně nakrájené
  • 1 čerstvá červená paprička čili, semena odstranit a jemně posekat
  • olivový olej
  • 1 plechovka cizrny (400 g), nechat odkapat
  • sůl,
  • pepř

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

houba   chladné   prášek   fermentace   výroba   kloub   komplikace   zrak   mateřské   účinky   nohy   krk   mrtvice   zánět   ovoce   použití   list   pěstování   recept   nať   keř   nežádoucí   odvar   kontraindikace   antibiotik   zalijeme   kontraindikace   sběr   zlomenin   Zentrich   vřed   abytyše Hildegarda   sušení   kůra   roztroušená   hlavy   Galenos   štítná   kornatění   horečka   jaterní   alergie   žaludek   bolest   metabolismus   využití   zelina   Janča   mensturace   bylinná směs   rýma   indikace   řídnutí kostí   studené   tlak   Treben   horké   srdce   slinivka   Mattioli   končetina   sirup   ateroskleróza   zelenina   sliznice   děti   písek   premenstruační   plíseň   chřipka   hemeroid   Janča   katar   účinek   vitamin   sval   minut   pijeme   šlacha   Moučka   angína   hlas   pálení   stonek   vývar   arteriskleróza   Materia medica   kořen   užití   trávicí   astma   stvol   olej   Podhorná   kůže   choroba   ruka   tinktura   bylinka   střev   vitamín   játra   akné   viry   neht   strom   močopudný   Avicena   babské rady   nachlazení   kolika   teplé   zpracování   noha   chřipka   brnění   fytoterapie   osteoporóza   dásně   vlas   kameny   menstruační   játra   Váňa   nemoc   květ   vliv   revma   stonek   zácpa   slezina   opar   artróza   víno   migrén   hemoroid   zápal   Zentrich   krvácení   epilepsie   obsahuje   průjem   ledvin   inhalace   zdraví   bylina   Paracelsus   koupel   postup   žlučník   čaj   slezina   plísně   obsažené   návod   kojenec   rostlina   pupen   kvasinky   kapsaicin   nálev   dna  

Počet stránek ve webu:

3291

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online