pestovani zazvoru doma recept postup navod informace tipyI když je zázvor exotická rostlina, je na pěstování neuvěřitelně nenáročná. Není mnoho jiných rostlin, které je tak jednoduché pěstovat v domácích podmínkách. Zázvor nepotřebuje příliš mnoho světla a stačí pouhý kousek kořene, který koupíte v obchodě s potravinami, abyste si vypěstovali vlastní rostlinu. Část zakoupeného kořene klidně spotřebujte, uvařte si čaj, přidejte ho k masu, vyrobte si domácí sirup, část kořene zasaďte do hlíny.


Účinky rostliny:

Samozřejmě lepší je koupit semena nebo sazenici zázvoru v zahradnictví nebo přes Internet. Je možné sehnat pouze semena, můžete narazit i na sazenici od domácího pěstitele, občas se sazenice vyskytnou i v kamenném zahradnictví.

Pěstovat zázvor ze semen nebo ze sazenice je lepší než z kořene ze sámošky, protože kořen je ošetřený inhibitory růstu, aby během skladování neklíčil – což vy právě chcete (respektive správně se botanicky tato část rostliny u zázvoru jmenuje oddenek). I tak ale nezoufejte a pokud chcete začít pěstovat rostlinu z kořene, kořen zázvoru namočte přes noc do vody, aby se inhibitory (zabraňovače růstu) pokud možno z kořene vylouhovaly.

 

Sázení zázvoru - postup

1. Namočte kořen zázvoru přes noc do vlažné vody bez chloru.

2. Do květináče dejte hlínu, do ní zasaďte buďto semínko či sazenici nebo namočený kořen, přikryjte cca 3 – 5 centimetry hlíny. Pokud máte naklíčený kořen, dejte rašící pupeny směrem nahoru. Vybírejte spíše širší květináč, protože zázvor se rozrůstá do šířky- roste horizontálně, proto je potřeba dostatečné místo, aby vám kořen narostl.

3. Květináč dejte na teplé místo, nemusí být přímo na slunci, pravidelně zalévejte – rostlina potřebuje dostatek vláhy vlhko.

 

pestovani zazvoru doma recept postup navod informace tipy 2První výhonky za několik týdnů

Běžně říkáme, že kupujeme kořen zázvoru, ale správně je to botanicky oddenek. Rostlina roste pomalu, první výhonky uvidíte teprve po několika týdnech. Dokud nezačnou mrazy, můžete mít zázvor venku, to znamená od půli května (po třech zmrzlých) do zhruba konce září, kdy začínají přízemní mrazíky. Pak ho ovšem dejte dovnitř. Ti kdo nemají zahradu, mohou zázvor pěstovat na balkoně nebo rovnou jako pokojovku uvnitř.

Kořeny se rozrůstají do šířky. Rostlina potřebuje 10 měsíců, než je možné ji sklidit – než vám tedy naroste velký kořen. Ovšem i během této doby si můžete uždibovat malé kousky. První malé kousky získáte po 3 – 4 měsících: odhrňte hlínu a uřízněte si kousek kořene, ten pak opět zahrňte.

Pokud to takto budete praktikovat, budete získávat zázvor do nekonečna. Pokud chcete větší množství, můžete po 10ti měsících hlavní oddének vyjmout a a jak radí web nechat v půdě jen pár malých oddénků, ze kterých naroste nová rostlina.

 

ÚČINKY ZÁZVORU NA LIDSKÉ ZDRAVÍ JSOU UVEDENÉ ZDE.  

 

pestovani zazvoru doma recept postup navod informace tipy 3

 

Osobní zkušenost paní Pavlíny s pěstovním zázvoru: Musím říct, že můj zázvor měl kliku v mé lenosti a zapomínání :-D Jednak jsem si koupila oddenek v lednu, když jsem byla nemocná a předchozí zázvor už jsem spotřebovala. A pak jsem se už uzdravila a ten nový zůstal ve spíži. Až když jsem dělala pořádek po dvou týdnech, tak jsem si všimla, že má pupen. Tak honem googlit, jak se pěstuje. Zasadila jsem a těšila se z pučícího pupene. Ale přihodilo se, že vrchní vrstva hlíny vypadala, že plesniví a od toho chytil i ten pupen. Vypadalo to, že uhnil/zplesnivěl. Možná jsem ho přelila, nebo nebyl na dostatečně teplém místě. Tak jsem květináč odložila na místo, kde nezavazel, že ho "pak někdy" vynesu a zasadím tam něco jiného. Jako předtím - zapomněla jsem na to. A teď, když jsem si našla čas na vyhození, jsem si všimla, že z jiné části oddenku vypučil jiný pupen! Takže kdyby se někomu stalo něco podobného, radím počkat ;-)