mata pestovani doma kucharske recepty s matouMáta (mentha) - do tohoto rodu náleží zhruba 15 různých druhů a celá řada hybridů, všechno jsou to vytrvalé aromatické rostliny, vyskytující se především na severní polokouli v Evropě, Asii a v Africe. Pěstují se a šlechtí kvůli své vůni a chuti. Máty mají sklon k živelnému tvoření kříženců, to znamená, že se mezi sebou kříží nejrůznější druhy a vznikají stále nové formy,  které se dají jen těžko určit.

TUTO ŽIVOU BYLINKU NA JAŘE, LÉTĚ A NA ZAČÁTKU PODZIMU PRODÁVÁME ZA 40 Kč - INFORMACE ZDE


Účinky rostliny:

Tato značná nestálost byly známa již starým Řekům a Římanům a rovněž středověcí autoři herbářů měli problémy s rozlišováním máty vodní (Mentha aquatica), máty kadeřavé (Mentha crispa), máty dlouholisté (Mentha longifolia) a máty polej (Mentha pulegium), abychom uvedli aspoň některé středovropské druhy.

Dnes tolik oblíbenou mátu peprnou (Mentha piperata) bychom však ve středověkých seznamech rostlin hledali marně. První zmínka o ní pochází až z roku 1696 a údajně vznikla náhodným křížením v Anglii. Dějinám pěstování máty peprné se zcela věnuje specializované muzeum v německém Eichenau - Pfefferminzmuseum.
V současné době se vyskytují odrůdy máty v téměř nekonečné rozmanitosti. Vedle takových, které vykazují typické rysy máty, jsou také další, jejichž vůně a chuť připomínají ananas, zázvor, zahradní jahody, pomeranče, citrony nebo dokonce čokoládu.

Pěstování máty

Máty jsou z velké části statné rostliny. Venku v květináči přečkají dokonce i mrazivou zimu. Většinou se zatáhnou do země a na jaře překvapí čerstvými výhony. I když může zůstávat pod širým nebem, přesto je lepší mátu pěstovat v nádobě, neboť na záhonu je špatným sousedem - je jí dlouhé vybíhavé kořínky okolní rostliny zadusí. Pěstuje-li se máta v bytě, zůstane po celou zimu zelená a může se sklízet. Avšak počítejte s tím, že je jí chuť nebude tak intenzivní jako u exemplářů, které jsou v létě umístěné venku. Pokud je to možné, určitě se vyplatí usušit si do zásoby několik pod širým nebem vypěstovaných a zvláště voňavých snítek. Mnohé odrůdy máty jsou sterilní a rozmnožují se vegetativně, tedy kořeny. 

V obchodech proto dostanete zpravidla malé předpěstované rostlinky v květináčích. I když se v mnoha knihách píše, že máty se mají umisťovat do polostínu, k rozvoji svého nezaměnitelného aroma potřebují co nejvíce slunce. Upřednostňují trochu vlhkou půdu a pochopitelně hnojení. V létě rozkvetou krásně růžovými květy, které se mohou rovněž sklízet. Pod odkvětu se doporučuje rostlinu seříznout, protože se listy jinak stanou tužší, roztřepí se a nechutnaly by již tak aromaticky. Výhonky vyrazí pak znovu. Na podzim můžete mátu nechat stát na balkoně nebo ji přenést dovnitř a dát na okenní parapet či jiné světlé, teplé nebo i chladné místo. Nezapomeňte ji zalévat, v zimě však nehnojte. Případně zastřihávejte přerostlé zplanělé výhony.

MŮŽE SE HODIT: Jak pěstovat mátu řízkováním, odkopkem a ze semínka - postup, substrát, zálivka, světlo, hnojení, zazimování, přezimování

 

 

Využití máty v kuchyni

Stejně jako jsou rozmanité druhy a odrůdy máty, tak je rozmanité i její užití v kuchyni. Čaj z čerstvých lístků zjemnělý trochou medu nebo citrónové šťávy je neobyčejně osvěživý. Mátový čaj zmírňuje nachlazení a drobné žaludeční problémy. V severní Africe míchají mátu se zeleným čajem a nalévají ho oslazený cukrem. Mátu lze také smísit s jinými čajovými bylinkami, například s meduňkou lékařskou nebo s aloisií trojlistou. Četné odrůdy máty se dají dobře sušit, aniž by utrpělo jejich aroma, ale tady záleží na vlastních zkušenostech každého pěstitele.

Obecně platí, že odrůdy s vysokým podílem mentholu se k sušení hodí lépe než ty, které vykazují aroma ovocné. Vynalézaví kuchaři určitě vyzkoušejí mátu k výrobě bylinkového másla, v zelenině nebo k přípravě mátového želé. V severní Africe patří máta do salátu tabouleh. V indické kuchyni tvoří osvěživou směs máta s jogurtem. Snadnou na přípravu je lahůdka, která se hodí k ostrým masovým pokrmům nebo k fritovaným předkrmům, mátové čatní:

 


 

Mátové čatní - recept:

Všechny přísady dáme do mixéru a mixujeme, dokud z nich není hladký krém. Podáváme při
pokojové teplotě.

Mátové čatní - suroviny:

  • 4 polévkové lžíce přírodního jogurtu
  • 2 polévkové lžíce čerstvé, nasekané máty
  • 1 malá zelená paprička čili, nasekaná
  • 1 čajová lžička cukru
  • trochu soli