Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
BYLINY SBÍRANÉ V ZÁŘÍ ZDE

mata pestovani doma kucharske recepty s matouMáta (mentha) - do tohoto rodu náleží zhruba 15 různých druhů a celá řada hybridů, všechno jsou to vytrvalé aromatické rostliny, vyskytující se především na severní polokouli v Evropě, Asii a v Africe. Pěstují se a šlechtí kvůli své vůni a chuti. Máty mají sklon k živelnému tvoření kříženců, to znamená, že se mezi sebou kříží nejrůznější druhy a vznikají stále nové formy,  které se dají jen těžko určit.

TUTO ŽIVOU BYLINKU NA JAŘE, LÉTĚ A NA ZAČÁTKU PODZIMU PRODÁVÁME ZA 40 Kč - INFORMACE ZDE

Tato značná nestálost byly známa již starým Řekům a Římanům a rovněž středověcí autoři herbářů měli problémy s rozlišováním máty vodní (Mentha aquatica), máty kadeřavé (Mentha crispa), máty dlouholisté (Mentha longifolia) a máty polej (Mentha pulegium), abychom uvedli aspoň některé středovropské druhy.

Dnes tolik oblíbenou mátu peprnou (Mentha piperata) bychom však ve středověkých seznamech rostlin hledali marně. První zmínka o ní pochází až z roku 1696 a údajně vznikla náhodným křížením v Anglii. Dějinám pěstování máty peprné se zcela věnuje specializované muzeum v německém Eichenau - Pfefferminzmuseum.
V současné době se vyskytují odrůdy máty v téměř nekonečné rozmanitosti. Vedle takových, které vykazují typické rysy máty, jsou také další, jejichž vůně a chuť připomínají ananas, zázvor, zahradní jahody, pomeranče, citrony nebo dokonce čokoládu.

Pěstování máty

Máty jsou z velké části statné rostliny. Venku v květináči přečkají dokonce i mrazivou zimu. Většinou se zatáhnou do země a na jaře překvapí čerstvými výhony. I když může zůstávat pod širým nebem, přesto je lepší mátu pěstovat v nádobě, neboť na záhonu je špatným sousedem - je jí dlouhé vybíhavé kořínky okolní rostliny zadusí. Pěstuje-li se máta v bytě, zůstane po celou zimu zelená a může se sklízet. Avšak počítejte s tím, že je jí chuť nebude tak intenzivní jako u exemplářů, které jsou v létě umístěné venku. Pokud je to možné, určitě se vyplatí usušit si do zásoby několik pod širým nebem vypěstovaných a zvláště voňavých snítek. Mnohé odrůdy máty jsou sterilní a rozmnožují se vegetativně, tedy kořeny. 

V obchodech proto dostanete zpravidla malé předpěstované rostlinky v květináčích. I když se v mnoha knihách píše, že máty se mají umisťovat do polostínu, k rozvoji svého nezaměnitelného aroma potřebují co nejvíce slunce. Upřednostňují trochu vlhkou půdu a pochopitelně hnojení. V létě rozkvetou krásně růžovými květy, které se mohou rovněž sklízet. Pod odkvětu se doporučuje rostlinu seříznout, protože se listy jinak stanou tužší, roztřepí se a nechutnaly by již tak aromaticky. Výhonky vyrazí pak znovu. Na podzim můžete mátu nechat stát na balkoně nebo ji přenést dovnitř a dát na okenní parapet či jiné světlé, teplé nebo i chladné místo. Nezapomeňte ji zalévat, v zimě však nehnojte. Případně zastřihávejte přerostlé zplanělé výhony.

 

Využití máty v kuchyni

Stejně jako jsou rozmanité druhy a odrůdy máty, tak je rozmanité i její užití v kuchyni. Čaj z čerstvých lístků zjemnělý trochou medu nebo citrónové šťávy je neobyčejně osvěživý. Mátový čaj zmírňuje nachlazení a drobné žaludeční problémy. V severní Africe míchají mátu se zeleným čajem a nalévají ho oslazený cukrem. Mátu lze také smísit s jinými čajovými bylinkami, například s meduňkou lékařskou nebo s aloisií trojlistou. Četné odrůdy máty se dají dobře sušit, aniž by utrpělo jejich aroma, ale tady záleží na vlastních zkušenostech každého pěstitele.

Obecně platí, že odrůdy s vysokým podílem mentholu se k sušení hodí lépe než ty, které vykazují aroma ovocné. Vynalézaví kuchaři určitě vyzkoušejí mátu k výrobě bylinkového másla, v zelenině nebo k přípravě mátového želé. V severní Africe patří máta do salátu tabouleh. V indické kuchyni tvoří osvěživou směs máta s jogurtem. Snadnou na přípravu je lahůdka, která se hodí k ostrým masovým pokrmům nebo k fritovaným předkrmům, mátové čatní:

 


 

Mátové čatní - recept:

Všechny přísady dáme do mixéru a mixujeme, dokud z nich není hladký krém. Podáváme při
pokojové teplotě.

Mátové čatní - suroviny:

  • 4 polévkové lžíce přírodního jogurtu
  • 2 polévkové lžíce čerstvé, nasekané máty
  • 1 malá zelená paprička čili, nasekaná
  • 1 čajová lžička cukru
  • trochu soli

 

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

kontraindikace   Treben   močopudný   kořen   plíseň   nohy   zlomenin   fytoterapie   nemoc   účinky   sval   průjem   horečka   babské rady   Mattioli   Zentrich   kontraindikace   užití   Moučka   mensturace   zácpa   játra   neht   zelenina   stonek   srdce   osteoporóza   postup   šlacha   účinek   chřipka   využití   bylinka   odvar   akné   Materia medica   Paracelsus   chladné   pupen   prášek   sušení   hemoroid   brnění   zrak   bylinná směs   vliv   tinktura   migrén   minut   čaj   ovoce   keř   Podhorná   sběr   plísně   vitamín   kameny   dna   kornatění   zpracování   kolika   strom   katar   výroba   vlas   víno   děti   ateroskleróza   Galenos   recept   slezina   kůže   ledvin   Avicena   list   alergie   noha   pálení   Janča   kapsaicin   dásně   jaterní   rostlina   kloub   horké   arteriskleróza   trávicí   zánět   nať   pěstování   epilepsie   fermentace   inhalace   játra   angína   pijeme   sirup   sliznice   abytyše Hildegarda   řídnutí kostí   olej   žlučník   revma   ruka   artróza   indikace   hemeroid   vitamin   metabolismus   zalijeme   viry   rýma   nežádoucí   mrtvice   roztroušená   střev   bolest   hlavy   končetina   Janča   návod   obsažené   antibiotik   tlak   stvol   kojenec   Zentrich   choroba   koupel   vřed   zelina   použití   studené   bylina   stonek   Váňa   zápal   květ   krvácení   opar   nálev   menstruační   krk   teplé   slezina   štítná   obsahuje   mateřské   astma   písek   zdraví   premenstruační   komplikace   vývar   chřipka   houba   nachlazení   žaludek   kvasinky   kůra   hlas   slinivka  

Počet stránek ve webu:

3290

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online