Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

mata pestovani doma kucharske recepty s matouMáta (mentha) - do tohoto rodu náleží zhruba 15 různých druhů a celá řada hybridů, všechno jsou to vytrvalé aromatické rostliny, vyskytující se především na severní polokouli v Evropě, Asii a v Africe. Pěstují se a šlechtí kvůli své vůni a chuti. Máty mají sklon k živelnému tvoření kříženců, to znamená, že se mezi sebou kříží nejrůznější druhy a vznikají stále nové formy,  které se dají jen těžko určit.

TUTO ŽIVOU BYLINKU NA JAŘE, LÉTĚ A NA ZAČÁTKU PODZIMU PRODÁVÁME ZA 40 Kč - INFORMACE ZDE

Tato značná nestálost byly známa již starým Řekům a Římanům a rovněž středověcí autoři herbářů měli problémy s rozlišováním máty vodní (Mentha aquatica), máty kadeřavé (Mentha crispa), máty dlouholisté (Mentha longifolia) a máty polej (Mentha pulegium), abychom uvedli aspoň některé středovropské druhy.

Dnes tolik oblíbenou mátu peprnou (Mentha piperata) bychom však ve středověkých seznamech rostlin hledali marně. První zmínka o ní pochází až z roku 1696 a údajně vznikla náhodným křížením v Anglii. Dějinám pěstování máty peprné se zcela věnuje specializované muzeum v německém Eichenau - Pfefferminzmuseum.
V současné době se vyskytují odrůdy máty v téměř nekonečné rozmanitosti. Vedle takových, které vykazují typické rysy máty, jsou také další, jejichž vůně a chuť připomínají ananas, zázvor, zahradní jahody, pomeranče, citrony nebo dokonce čokoládu.

Pěstování máty

Máty jsou z velké části statné rostliny. Venku v květináči přečkají dokonce i mrazivou zimu. Většinou se zatáhnou do země a na jaře překvapí čerstvými výhony. I když může zůstávat pod širým nebem, přesto je lepší mátu pěstovat v nádobě, neboť na záhonu je špatným sousedem - je jí dlouhé vybíhavé kořínky okolní rostliny zadusí. Pěstuje-li se máta v bytě, zůstane po celou zimu zelená a může se sklízet. Avšak počítejte s tím, že je jí chuť nebude tak intenzivní jako u exemplářů, které jsou v létě umístěné venku. Pokud je to možné, určitě se vyplatí usušit si do zásoby několik pod širým nebem vypěstovaných a zvláště voňavých snítek. Mnohé odrůdy máty jsou sterilní a rozmnožují se vegetativně, tedy kořeny. 

V obchodech proto dostanete zpravidla malé předpěstované rostlinky v květináčích. I když se v mnoha knihách píše, že máty se mají umisťovat do polostínu, k rozvoji svého nezaměnitelného aroma potřebují co nejvíce slunce. Upřednostňují trochu vlhkou půdu a pochopitelně hnojení. V létě rozkvetou krásně růžovými květy, které se mohou rovněž sklízet. Pod odkvětu se doporučuje rostlinu seříznout, protože se listy jinak stanou tužší, roztřepí se a nechutnaly by již tak aromaticky. Výhonky vyrazí pak znovu. Na podzim můžete mátu nechat stát na balkoně nebo ji přenést dovnitř a dát na okenní parapet či jiné světlé, teplé nebo i chladné místo. Nezapomeňte ji zalévat, v zimě však nehnojte. Případně zastřihávejte přerostlé zplanělé výhony.

 

Využití máty v kuchyni

Stejně jako jsou rozmanité druhy a odrůdy máty, tak je rozmanité i její užití v kuchyni. Čaj z čerstvých lístků zjemnělý trochou medu nebo citrónové šťávy je neobyčejně osvěživý. Mátový čaj zmírňuje nachlazení a drobné žaludeční problémy. V severní Africe míchají mátu se zeleným čajem a nalévají ho oslazený cukrem. Mátu lze také smísit s jinými čajovými bylinkami, například s meduňkou lékařskou nebo s aloisií trojlistou. Četné odrůdy máty se dají dobře sušit, aniž by utrpělo jejich aroma, ale tady záleží na vlastních zkušenostech každého pěstitele.

Obecně platí, že odrůdy s vysokým podílem mentholu se k sušení hodí lépe než ty, které vykazují aroma ovocné. Vynalézaví kuchaři určitě vyzkoušejí mátu k výrobě bylinkového másla, v zelenině nebo k přípravě mátového želé. V severní Africe patří máta do salátu tabouleh. V indické kuchyni tvoří osvěživou směs máta s jogurtem. Snadnou na přípravu je lahůdka, která se hodí k ostrým masovým pokrmům nebo k fritovaným předkrmům, mátové čatní:

 


 

Mátové čatní - recept:

Všechny přísady dáme do mixéru a mixujeme, dokud z nich není hladký krém. Podáváme při
pokojové teplotě.

Mátové čatní - suroviny:

  • 4 polévkové lžíce přírodního jogurtu
  • 2 polévkové lžíce čerstvé, nasekané máty
  • 1 malá zelená paprička čili, nasekaná
  • 1 čajová lžička cukru
  • trochu soli

 

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

Galenos   hemoroid   štítná   kolika   rýma   mateřské   hlas   noha   víno   stvol   indikace   zpracování   akné   choroba   zalijeme   chřipka   sval   sušení   nachlazení   houba   alergie   močopudný   zelina   stonek   děti   inhalace   fermentace   vývar   vliv   čaj   nohy   metabolismus   srdce   odvar   postup   kojenec   recept   průjem   kůže   kameny   užití   migrén   tlak   nať   výroba   nežádoucí   plíseň   pěstování   roztroušená   horké   artróza   Janča   zánět   rostlina   bylinka   minut   epilepsie   střev   revma   opar   studené   sirup   sběr   ovoce   Zentrich   Materia medica   keř   nálev   osteoporóza   obsahuje   bylinná směs   pijeme   horečka   krvácení   teplé   Moučka   kořen   krk   viry   chladné   koupel   zácpa   strom   antibiotik   mrtvice   jaterní   mensturace   ruka   slinivka   olej   vřed   abytyše Hildegarda   neht   sliznice   hemeroid   ledvin   Treben   návod   fytoterapie   angína   list   ateroskleróza   končetina   slezina   Váňa   játra   kapsaicin   zrak   řídnutí kostí   trávicí   kornatění   účinky   Zentrich   kontraindikace   arteriskleróza   žlučník   brnění   kontraindikace   nemoc   kloub   astma   menstruační   komplikace   plísně   zlomenin   chřipka   vitamin   obsažené   žaludek   Paracelsus   zelenina   bolest   slezina   květ   pupen   zdraví   použití   bylina   dna   hlavy   prášek   zápal   premenstruační   katar   Mattioli   Janča   dásně   písek   vitamín   babské rady   pálení   Avicena   využití   kvasinky   tinktura   účinek   kůra   stonek   šlacha   Podhorná   játra   vlas  

Počet stránek ve webu:

3373

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online