Jak pěstovat tymián postup substrát zálivka světlo hnojení přezimování zazimováníTymián obecný je původem ze Středozemí a pěstuje se i u nás. Je to polokeř až 40 cm vysoký, který má v dolní části zdřevnatělou lodyhu. Má úzké šedozelenými přezimujícími listy.  Jsou krátce řapíkaté, 4-10 mm dlouhé, vstřícně. Kvete v červenci mnoha růžovými květy. Květy mají nachovou barvu a vykvétají v květnu až červnu.


Účinky rostliny:

Účinky na zdraví: ÚČINKY TYMIÁNU NA ZDRAVÍ JSOU UVEDENÉ ZDE.

Chuť: Silně aromatická, jemně nahořklá.

Použití: Listy i kvetoucí nať k masovým jídlům, nudlím, bramborám, divočině. Vaří se spolu s pokmeem. Dělá jídlo stravitelnější.

Pěstování ze semene: Víceletý. Pro pokojovou kulturu ho múžete vypěstovat ze semen.
Při přímém výsevu se semeno vysévá na pozemek koncem března do řádků 40 cm vzdálených. Semeno se nezahrnuje hlínou, pouze se lehce převálcuje nebo přitlačí hráběmi. Je drobné, a proto se mísí s desetinásobným množstvím mletého vápence. Po vzejití rostliny vyjednotíme, během vegetace okopáváme a odstraňujeme plevel. První sklizeň můžeme očekávat v září v témže roce.
Semenáčky rostou pomalu. Rozrústají se do všech stran, a pokud je stonek ještě měkký, visí přes okraj květináče.
Budete-li je ohýbat stále zpátky, vytvoří polštář. Jednodušší je koupit si mladé rostliny. Můžete potom hned sklízet. Venku roste tymián po počátečních obtížích obstojně.
Do volné půdy se hodí obzvlášť tzv. německý nebo zimní tymián odolávající mrazu.
Na balkon a terasu se hodí tzv. francouzský tymián, kterému se říká také letní tymián, který rychleji roste, ale není tak odolný proti mrazu.

Pěstování z předpěstovaných sazenic: Kulturu tymiánu je také možno založit z předpěstovaných sazenic. Výsev provádíme v listopadu do pařeniště na široko nebo do řádků na povrch půdy posypaný vrstvičkou písku, kterou utlačíme. Po dobu klíčeni udržujeme povrch vlhký a vyklíčené rostliny chráníme před zimou. Semeno mísíme s mletým vápencem nebo krupicí, podobně jako při přímém výsevu. Začátkem května můžeme vysazovat sazenice vysoké asi lO cm po 4 - 5 kusech do sponu 30 x 40 - 45 cm. Po výsadbě je třeba sazenice zalévat.
zalévat

Substrát: 1/2 zahradní púdy, 1/4 kompostu, 1/4 písku, troška písku.

Umístění: Do květináčú, truhlíků, misek, na balkon a terasu, za okno. Venku také na skalku.

Světlo: Hodně slunce.

Teplo: Nejlepší aroma je za horkých dnů.

Zálivka: Vyhovuje mu spíše méně zálivky, sucho.

Hnojení: Není nutné.

Sklizeň: Stále.

Rozmnožování: Polovyzrálými řízky v červenci a v srpnu.

Venkovní pozice: Tymiánu se daří v teplejších oblastech na jižních svazťch, chráněných před větrem a zimou. Je to rostlina, která dobře snáší i suché podnebí. Půda jí vyhovuje lehká, kyprá, písčitohlinitá, dostatečně zásobená humusem a vápnem. Vlhké a zamokřené půdy nesnáší. V tuhých zimách vymrzá. Vyloženě písčité pozemky také nevyhovují.

Zazimování, přezimování: V časném podzimu odstřihněte stonky asi ve 2/3, tak se příští rok rozvětví silněji. Odstřihnuté větve usušte jako bylinkovou kytici. Pokud máte tymián v květináči nebo truhlíku, na zimu je vezměte domů. Venkovní mrazy by rostlina nemusela zvládnout.

Sběr, sušení a uchování/konzervace: Nať se sbírá na počátku kveteni, za suchého počasí po oschnutí ranní rosy. Uřezává se asi 8-10 cm nad zemí. Sbírá se jedenkrát až dvakrát ročně, poslední sběr se provádí v první polovině září. Suší se ve strnu přirozeným nebo umělým teplem při teplotě do 40 °C. Vrstva při sušeni se doporučuje do 10 cm. Droga se při sušení nepřevrací.
Můžeme i zamrazit.

Můžete si také připravit: