Majoránka vytrvalá: Pěstuje se v zahradnickém substrátu nebo substrátu na bylinky. Venku se pěstuje na slunečném, před větrem chráněném místě. Přes léto pravidelně přihnojujeme přírodními hnojivy. Rostlinu můžeme pěstovat celoročně v zahradě nebo jako přenosnou rostlinu. Pokud pěstujeme rostlinu v nádobě, zimujeme ji na zimu domů a pěstujeme ve světlé, chladnější místnosti nebo při pokojové teplotě a s omezenou zálivkou.


Účinky rostliny:

Pěstování majoránky - na záhonku, v truhlíku i za oknem v zimě

Pěstovat majoránku můžete jak na záhoně, tak v truhlících na balkoně či za oknem. Nejlépe se jí bude dařit na teplém slunném stanovišti, které bude zároveň chráněno před větrem. Semínka zasejte na záhon koncem dubna na povrch půdy. Jemně je zasypte zeminou. V půlce května můžete vysadit předpěstované sazeničky po dvou až třech rostlinkách. Záhon okopávejte a udržujte ho bez plevele. Na podzim ji pak klidně přesaďte do truhlíku. Ti z vás, kteří nemají zahradu, mohou pěstovat majoránku v truhlících nebo bylinkových nádobách na balkóně. Vysévejte ji klidně již koncem ledna do půdy bohaté na živiny. Je zapotřebí ji často hnojit a udržovat přiměřenou zálivku.

Majoránku je možné pěstovat také v truhlíku za oknem, kde vám vydrží až do jara. 

Pro pěstování majoránky je třeba volit místo, které se vyznačuje zejména tím, že je teplé. Optimální volbou jsou místa, která jsou velmi dobře chráněna před severními větry. Půda pro pěstování majoránky musí být hodně hnojená, jelikož tato rostlinka si vyžaduje velké množství živin. Co se týká zálivky, tak ta by měla být přiměřená. Pozor je třeba si dát na zbytečné přelévání majoránky. Hnojit je třeba organickými hnojivy.

Pokud budete chtít sehnat semínka majoránky, určitě to nebude problém. Jsou k dispozici prakticky ve všech obchodech se zahradním sortimentem. Setí majoránky je také jednoduché. Vysadit by se semínka měla někdy koncem měsíce dubna či na počátku května. Až semínka vyrostou v menší rostlinky, je třeba je přesadit. Dít by se tak mělo v trojsponu s mezerami zhruba o 15 centimetrech. Rostlinky se totiž záhy rozrostou do šířky. Záhon je potřebné pravidelně proplívat a také čas od času okopat. Majoránka je řazena mezi jednoletky. Na podzim není problém ji přesadit do truhlíku a mít ji přes zimu v čerstvém stavu. Na pěstování majoránka nikterak složitou rostlinou není!


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK: JAK PĚSTOVAT MAJORÁNKU ZE SEMÍNKA A JAK O NI PEČOVAT.