Jak vypěstovat lichořeřišnici ze semínka postup substrt zálivka světlo škůdci přezimování zazimováníLichořeřišnice zahradní (latinsky Trpaeolum cultorum) - lidově jí říkáme řeřišnice, řeřicha zahradní, ostrožka. Zahradní lichořeřišnice vznikly křížením více přírodních druhů. Dnes se pěstují re dvou skupinách: "Majus". k níž patří všechny popínavé nebo převisle rostoucí kultivary a "Nanum" zahrnující keříčkovitě rostoucí nejvýš 40 cm vysoké kultivary. Terčovité sivozelené listy vyrůstají na dužnatých lodyhách. Nápadně velké květy mají výrazné ostruhy; jsou zpravidla žluté, zářivě oranžové nebo červené.


Účinky rostliny:

Účinky: jaké účinky má lichořeřišnice na lidské zdraví je uvedeno zde.

Chuť: Chutná podobně jako řeřicha, ale ne tak ostře.

Použití: Rozsekané listy se dávají do salátů, tvarohových jídel. Květy jsou jedlá dekorace. Poupata se nakládají jako lichořeřišnicové kapary. Nevaří se společně s pokrmem. Samozřejmostí je výroba lichořeřišnicové tinktury na zimu.

Pěstování: Klíčí ve tmě. Velká semena se vysévají 2 cm hluboko do země. Dobře se dávkují, ale sázejte je dostatečně daleko od sebe! Aby bylina kvetla už v květnu. Můžete ji předpěstovat na pokojovém okně. Do volné půdy vysévejte, až když přestanou hrozit noční mrazíky.
Vyrostou-li lodyhy přespříliš, múžete je zkrátit. Kvete až do prvních mrazů!

Substrát: 1/2 zahradní půdy, 1/2 kompostu.

Umístění: jako balkonovou ozdobu ji umístěte do květináče před okno, jako obmbu záhonu na zahradu a na terasu, nebo jako podsadbu k přenosným rostlinám.

Světlo: Rozkvete jen na světlém místě. Teplo: Není příliš citlivá, roste a kvete také v chladném létě a v drsnějším klimatu.

Zálivka: Balkonové truhlíky zalévejte pravidelně stejně jako všechny balkonové květiny. rostliny zasazené
venku jen v suchém období.

Hnojení: Není nutné.

Sklizeň: Čerstvé mladé listy, květy, poupata.

Rozmnožování: Semeny z vlastní úrody. Zima: jednoletá. Ve volné půdě někdy přezimují semena. která vyklíčí v následujícím roce.

Konzervování: Pupeny květů se nakládají do slaného nálevu nebo do octa. Listy a květy do octa.

Zazimování přezimování: rostlina je jednoletá, nepřezimuje. Na jaře se musí vysadit znovu.

Broučci dřepčíci ji umí ohlodat "až na kost": Nejmilovanější rostlinou dřepčíků je beze sporu právě lichořeřišnice. Jak se zbavit dřepčíků pomocí rebarbory se dozvíte zde. Dřepčíci také výrazně méně napadají rostliny, které jsou zalévány kopřivovou jíchou nebo vratičovým nálevem.
TIP: Pokud máte v okolí pole s řepkou, dřepčíci budou na tuto rostlinu útočit. Dřepčíci se totiž na řepce drží a snadno přejdou na jinou rostlinu v okolí.

Zajímavost - jak se zbavit mšic pomocí lichořeřišnice (ne tedy jak se zbavit mšic a lichořeřišnici): I listové mšice tuto rostlinu nade vše milují. Tato jejich záliba chrání ostatní balkonové rostliny před napadením škůdci. Kupte si tedy jednu rostlinu s několika napadenými listy. Až bude celá napadena, zničte ji.