cerstvy hnuj mrva jako biohnojivoČerstvý hnůj - prasečí a kravský hnůj se stále ještě někde na dědinách zapravuje na podzim či na jaře přímo do půdy. Na polích je to asi lepší řešení než umělá hnojivá, na zahrádku ale podle mě čerstvý hnůj nepatří. V prasečích i kravských výkalech mohou přežívat spousty bakterií, které si takto sami vpravíme do půdy (např. Salmonelly, Shigelly nebo Listérie).

Ty se potom mohou dostat do těla konzumací špatně omyté kořenové zeleniny a průšvih je na světě (a neříkejte, že všechno poctivě myjete, to jste ještě neviděli dítě, které si vytrhne ze záhonu mrkev, otře ji do trávy, případně do trika a s chutí schroustá? Já tedy rozhodně ano!). Ale ani další druhy hnoje (koňský, kozí nebo ovčí) bych do záhonu nedávala. Asi pro to nemám žádný dostatečně pádný argument, berte to tedy spíš jako intuici (a nebo neberte a nacpěte si tam co je libo - je to vaše zahrada). V každém případě u mě na zahrádce najdete slepičince, koňské kobližky a kozí hnůj na kompostu, nikoli však na záhoně.