popel ze dreva jako biohnojivoPopel ze dřeva (samozřejmě nelakovaného ani jinak chemicky ošetřeného!) je výborným hnojivém k rostlinám, které potřebuji dostatek vápníku a bóru. Hodí se v menším množství k ovocným stromům, bobulovinám a drobnému ovoci, které nevyžaduje kyselou půdu, na všechnu zeleninu. Ve větším množství si na popelu pochutnají rostlinky, které milují vápník a draslík, především celer, brambory a mrkev.


Účinky rostliny:

Popel může v záhonu posloužit i jako prevence proti slimákům, jejich citlivé nosíky pach vyhořelého dřeva nemusí a tak ožírají takto ošetřené záhony jen v době největšího hladu a nouze.

Mimořádně vhodný je jako hnojivo do trávníku. Dodává mu nejen všechny potřebné látky (velmi dobře využitelný fosfor, draslík, hořčík), ale díky silně alkalické reakci mění pH půdy a tím i za braňuje zarůstání trávníku mechem. Dřevěný popel můžeme smíchat i s popelem z usušeného a spáleného plevele. Údajně je to i takový „homeopatický" přípravek, kterým stačí posypat místo s výskytem plevele (samozřejmě toho, který jsme spálili) a on přestane růst. Prý vycítí, že ho tam nechceme a raději odejde dobrovolně. Zatím jsem to sice nezkoušela, ale mám pocit, že by to fungovat i mohlo. Určitě v přírodní zahradě, kde se člověk s rostlinami i živočichy dokáže „domluvit".