pestovani bylin bylinek doma a na zahrade co jim prospiva a co jim skodiUž se nemůžete dočkat, až se objeví sluníčko, půda prohřeje a vy se vrhnete na pěstování bylinek? Pokud se vám to loni nedařilo podle vašich představ, projděte si naše rady a možná přijdete na to, čemu se musíte napříště vyhnout.


Účinky rostliny:

1 Stavíte je do temných koutů

Spoustu bylinek si dokážete vypěstovat ze semínka na okenním parapetu. Začít můžete už teď. Potřebujete k tomu jen světlý parapet, nejlépe orientovaný na jih a teplotu kolem 20 °C. Ve dnech, kdy slunce hodně svítí, je dobré rostliny přistínit. Ale pozor na to, ať nejsou ve stínu dlouhodobě. To by pak semena ani nemusela vyklíčit. Mladé rostliny se pak snaží ze všech sil dostat ke světlu, takže jsou vytáhlé a neduživé. Totéž platí i bylinkách pěstovaných doma za oknem.

 

2 Neumíte vybrat sazenice

Ať už se vám pěstovat rostlinky ze semínka nechce nebo nedaří, půjdete je někam koupit. Vybírejte opatrně a v dobrých zahradnictvích, ušetříte si tak zklamání a vynaložený čas. Jak má vypadat sazenice, po které byste měli sáhnout? Listy a výhonky jsou pevné a vypadají dravě. Důkladně si prohlédněte hlavně spodní stranu listů, kde by se mohlo skrývat nepříjemné překvapení v podobě škůdců a chorob. Zkuste opatrně povytáhnout bylinku z květináče a kontrolujte také kořenový systém. Měl by být dobře rozvinutý, zdravé konce kořenů bývají bílé. Když je mezi kořeny málo zeminy, byla rostlina v květináči dlouho a bude pro ni obtížnější zvyknout si na záhoně. U víceletých rostlin se ptejte, jestli jsou to mrazuvzdorné odrůdy. Třeba levandulí se u nás prodává řada a jen zlomek z nich zimu přežije. Polokeříky levandule, šalvěje nebo rozmarýnu by neměly být moc dřevnaté, protože pak budou přibývat už jen pomalu.

 

3 Nemáte připravenou půdu

Aby bylinky prosperovaly, potřebují dobře zpracovanou půdu. Problém může nastat hlavně u těžkých půd, které si mohou ještě víc sesednout a zhutnět. Pokud je na vaší zahradě právě taková, bez rytí to nepůjde. Kdo se do něj nepustil na podzim, na jaře mu neuteče. Záhonky je potřeba pořádně „načechrat“ rýčem. Tak se nejen zlehčí, ale navíc se ještě dostane kyslík i do spodních vrstev. Před setím je potřeba půdu srovnat hráběmi. Přitom se také můžete dobře zbavit plevelů, které je potřeba ničit celou sezonu. Přidat můžete také dávku uzrálého kompostu.

 

pestovani bylin bylinek doma a na zahrade co jim prospiva a co jim skodi 24 Neposkytujete jim životní prostor

Spousta jednoletek se vysazuje přímo na záhony. Chybou je, když dáte semínka příliš blízko k sobě. Jednotlivé rostliny pak ubírají životní prostor, stíní jedna druhé a neprospívají. Proto je dobré dodržovat doporučené rozestupy, které najdete na sáčku. Pomoci si můžete také jednocením, kdy se k záhonku zakleknete znovu a přebytečné bylinky odstraníte.

 

5 Vybíráte špatné sousedy

Při osazování záhonku i nádob je dobře dbát na to, aby spolu byly dohromady rostliny s podobnými nároky a délkou života. Trvalky k trvalkám a jednoletky zvlášť. Problém občas bývá zálivka. Řada bylinek, hlavně ty středomořské jsou na přemokření háklivé. Levandule, šalvěj nebo tymián vystačí s málem. Na rozdíl o nich třeba máta nebo kostival mají naopak rády vody víc. Také by si neměly navzájem konkurovat. Velmi invazivní je například máta, kostival nebo křen. Dokážou umořit a utlačit většinu sousedů. Když už ji chcete mít v záhoně, zkuste ji třeba dát do větší nádoby a tu pak zasadit na záhon. Nebo udělejte zábrany z fólie.

 

6 Kropíte studenou vodou

Bylinky potřebují kromě dobré a vyživené půdy pravidelný přísun vody. Jenže není voda jako voda. Hodně lidí má rádo pohodlí, a tak kropí hadicí z vodovodního řadu nebo ze studny. Jenže studená voda je hlavně v teplých dnech pro rostliny pěkný šok. Mnohem víc bylinkám a rostlinám na zahradě obecně svědčí nachytaná měkká dešťová voda, nejlépe skytá před slunečním zářením. Čerpat ji ze sudů můžete speciálním závěsným čerpadlem.

 

7 Zavlažujete ve špatný čas

Pro dobrý růst je nutné volit nejen správnou vodu, ale i čas. Je to podobné jako se zavlažováním trávníku. Na jaře a na podzim vystačí bylinky s málem, ale když teplota stoupá nad 20 °C, je třeba být opatrný. V horkých dnech je nejlepší zalévat ráno nebo večer, kdy se tak rychle nevypařuje a skutečně se dostane ke kořenům. Nikdy nezalévejte přes listy, protože by na nich kapka vody působila jako lupa. Slunce by pak mohlo rostlinu spálit. A když nestihnou doschnout do večera, hrozí jim houbové choroby. Zálivka je nezbytná, když začnou listy viset zvadle dolů.

 

8 Neničíte zabijácký plevel

Kdo by si chtěl pracně pěstované bylinky zamořit chemií? Většina zahrádkářů tedy bylinky raději nehnojí a stejné pravidlo platí i na postřiky proti plevelům. A tak nezbyde nic jiného, než se pravidelně na záhonky vydat s motyčkou nebo ručním kultivátorem a okopávat, kypřit a vytrhávat. Tak se zbavíte plevelů, které by mohly bylinky umořit a navíc i prokypřená půda lépe drží vodu.