pestovani bylinek doma na parapetu balkone ci v zimni zahrade co rostlinam vadi a vyhovujeObecně lze říci, že nejsilněji se na růstu rostlin projevuje vliv nedostatku světla od listopadu do února. Ten, kdo by chtěl zahradničit v souladu s přírodou a upustil by od dodatečného zdroje světla, musel by se smířit s tím, že většina rostlin v této době zredukuje svůj růst nebo jej zastaví. Řada rostlin původem z mírných zeměpisných šířek a dokonce ze středomořských zemí nemá ráda v zimě teplo. Z toho důvodu není příliš vhodné pěstovat v bytě mátu, levanduli či tymián. Proti tomu se dobře daří rozmarýně. 


Účinky rostliny:

Kdo má k dispozici v domě světlé schodiště nebo zimní zahradu, ten si může oddechnout, ostatní musí improvizovat. Okenní parapet nad tělesem ústředního topení bývá v mnoha moderních bytech podle všeho jediným místem, kam je možné natrvalo a bezpečně květináče či truhlíky umístit. Bohužel, toto místo je pro mnohé rostlinky příliš teplé a příliš suché. Já na tato místa stavím zejména bylinky z tropických oblastí, které se dokážou s rozpáleným topením lépe vypořádat. Za ideální kompromis lze považovat umístění bylin někam na chodbu bez topení - ne každá bylina má ale ráda chlad (např. bazalka chlad nesnese a hyne).

Některé druhy přečkají mírnou zimu venku, ale na jejich odolnost vůči mrazu nelze s jistotou spoléhat. Ideální řešení pro takové případy neexistuje, kromě toho
rostliny mohou na pěstební podmínky reagovat zcela individuálně. Proto je důležité své rostliny dobře pozorovat a sledovat, jak reagují na změny v okolí. Většinou není třeba je v zimě hnojit. V žádném případě by se však nemělo zapomínat na zalévání.  Mnohé rostliny totiž v zimě spíše uschnou, než umrznou. Proto je žádoucí nedávat květináče do zdobných obalů, nýbrž je umístit na větší misky. Takto se dá lépe zjistit, zda potřebují zalít. Zaléváme je pak tehdy, když už v misce není žádná voda a zem na povrchu květináče je trochu vyschlá.

Když byliny na jaře znovu vyraší, můžeme je přesadit do čerstvého substrátu, který je běžně k dostání v obchodech. Avšak pozor: ne každá zahradní zem je vhodná. Někdy se vyplatí trochu připlatit, neboť zpravidla je to vinou zeminy, že se rostlinám nedaří dobře. To, zda dáte přednost hliněnému nebo plastovému květináči, je naproti tomu především otázkou vkusu. 

Předpěstované rostliny ze zahradnictví bývají většinou nabízeny ve velmi malých květináčích. Po koupi byste je měli co možná nejrychleji přesadit do větší nádoby. V úvahu připadají rovněž balkónové truhlíky, pokud chcete v každém pěstovat jen jeden druh nebo bylinky s podobnými nároky, jako jsou třeba rozmarýna, levandule a tymián. V jednom společném truhlíku však nemáte rostliny pořádně pod kontrolou a pěstování bylinek tímto způsobem nelze doporučit. Levandule roste rychleji a je záhy větší než třeba tymián a krade svému menšímu sousedovi dříve nebo později světlo a místo. Proto každopádně doporučuji jednotlivé květináče. Mají tu přednost, že můžete jejich rozmístění obměňovat a v případě churavění nějaké rostliny se o ni lépe postarat. V obchodech je bohatá nabídka hezkých a praktických pomůcek, sloužících k tomu, aby květináče zavěšené na okně nebo na balkonu působily dekorativně. Jakmile dovolí povětrnostní podmínky, dopřeje ten, kdo své bylinky miluje, svým svěřenkyním místo venku na vzduchu. Většině rostlin se na slunci a čerstvém vzduchu daří lépe, jejich chuť a aroma se beztoho krásně rozvinou pouze tam. Rostliny v květináčích během fáze jejich růstu vydatně přihnojujeme, nejlépe přírodním hnojivem (o přírodních hnojivech píšeme v jiné části tohoto webu). 

Časné jaro je také nejvhodnějším obdobím pro výsev. Teplý okenní parapet je k tomuto účelu přímo ideální, pokud sadbu chráníme fólií, sklem apod. před vyschnutím. Ani zde byste neměli šetřit na kvalitní zemině. Nejvíce se osvědčil speciální substrát určený přímo pro výsev, který nabídne klíčícím malým rostlinkám dobrý start. Když trochu povyrostou, můžete je přesadit do běžné zahradní země. Nedávejte ji ale v květináčích až po okraj. Tak se dají lépe zalévat, aniž by voda přetekla. Někdy je úspěšný i výsev na podzim a v zimě, avšak v zásadě je to proti přirozenému cyklu rostlin. Co se týče chuti, nemají stejně tyto bylinky nic zvláštního k nabídnutí. Lepší proto je včas na jaře osázet o několik květináčů více a svědomitou péčí pak bylinkám prodloužit život co nejdéle.