Řeřicha, potočnice - domácí pěstování, využití v kuchyni, recepty - Bylinky pro všechny
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V SRPNU ZDE

potocnice lekarska pestovani vyuziti v kuchyni receptyPotočnice lékařská - latinsky rorippa nasturtium aquaticum. Velmi dekorativní rostlina, jinak nazývaná též řeřicha potoční, rukev nebo vodní chren, roste divoce v tekoucích čistých vodách. Známá je především ve Velké Británii, kde ji s oblibou přidávají do sendvičů. V Německu (ani v Česku) zatím tolik známá není, přestože je velmi zdravá a chutná.

V supermarketech naproti tomu často vídáme jinou řeřichu, předpěstovanou v celulózovém substrátu: menší, údajně ze západní a střední Asie pocházející jednoletou řeřichu setou (Lepidum sativum). S potočnicí lékařskou není příliš příbuzná, i když chuť má podobně výrazně štiplavou. Potočnice je na rozdíl od
řeřichy seté víceletá a je jí listy jsou větší a trochu jinak tvarované. Listy jsou bohaté na vitaminy a živiny. Naši předkové si jich velmi cenili a to kvůli době, kdy se sklízí. Sklizeň totiž začíná v září a trvá po celou zimu až do května, probíhala tedy v ročním období, kdy byla jiná salátová zelenina a tím vitaminy stěží v nabídce. V Německu se potočnice lékařská úspěšně komerčně pěstuje již více než 250 let v Dreienbrunnenu v německém Erfurtu.

 

Pěstování potočnice

Potočnice lékařská není na péči vůbec náročná, i když nemáte k dispozici tekoucí vodu. V přírodě sice dává přednost pomalu proudícím potokům, ale najdeme ji prakticky všude, kde je dostatečně vlhko. V jižní Itálii roste třeba ve štěrbinách zdí u žlabů a studní. Pokud ji pěstujete v zahradním jezírku, je vůči zimě odolná až do asi -10 °C. Pokud teplota klesne níže, měli byste ji dobře zakrýt, například listím. Předpěstované rostlinky nebo odnože se však dají také velice dobře pěstovat v květináči, který naplníme zahradní zeminou, pořádně zalijeme a umístíme na světlé stinné místo. Do stínu proto, protože slunce vodu příliš rychle vysušuje a květináč by byl obalen vodní řasou. Hnojíme tekutými hnojivy. Potočnice bezpodmínečně vyžaduje půdu bohatou na živiny. V teplém ročním období by měla - jako ostatně téměř všechny bylinky - stát venku, neboť jen tak se mohou rozvinout je jí chuťové a vonné látky. Když je s péčí spokojena, rychle přeroste okraje květináče a rozvine hezké malé bílé květy. Ty by se ale měly odstřihnout, aby se zabránilo růstu listů. Když se venku ochladí, rostlina se zastřihne a květináč se přenese dovnitř. V domě ji postavte na světlé místo a dbejte na to, aby bylo v květináči vždy dost vody. Moje potočnice se v prosinci vzdor tomu stáhla, vidět byly jen malé zelené lístečky, které se nevyplatilo sklízet. V jednom neapolském zahradnictví jsem naproti tomu v lednu našel překrásné malé keříčky potočnice, které rostly ve skulinách zdí. Hlavním obdobím růstu potočnice jsou jaro a podzim.

Potočnice se dá snadno rozmnožovat pomocí odnoží. K dostání je také osivo, které lze vyset do misky s vlhkou půdou, lehce je zakrýt zeminou a stále udržovat ve vlhku. Po 10 až 14 dnech se ukážou první rostlinky. 

 

Využití potočnice v kuchyni

Pokud se nechcete mezi prosincem a únorem vzdát čerstvých listů potočnice, můžete si je po poslední podzimní sklizni rozdělit na porce a zmrazit. Ztratí ovšem barvu a tvar. Sušení se podle mého názoru nevyplatí. Chuťově zcela podobná je však lichořeřišnice větší, která i v zimě zůstává zelená a dokonce roste dále, a představuje proto dobrou alternativu. 
Pro svou výraznou chuť připomínající ředkvičku se potočnice hodí k tvarohu a čerstvému sýru, do bylinkového másla nebo jako přísada do salátů. V Erfurtu se dokonce přidávala ke špenátu, aby vylepšila jeho chuť. Velmi chutná jako ostré koření na sendvičích.   

 


Sendvič s potočnicí lékařskou:

Oba krajíce chleba potřeme majonézou, na jeden krajíc položíme kolečka vajec a plátky rajčat, osolíme a opepříme, posypeme nasekanou potočnicí, položíme na něj druhý krajíc chleba, přitiskneme a napříč rozkrojíme. 

Sendvič s potočnicí - suroviny:

  • 1 vejce uvařené natvrdo, rozkrájené na plátky
  • plná hrst nasekané potočnice
  • majonéza
  • 1-2 rajčata, rozkrájená na plátky
  • sůl, pepř
  • 2 krajíce sendvičového chleba, případně toastového

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

minut   nohy   pěstování   Moučka   bylina   čaj   revma   bolest   plíseň   vlas   Zentrich   stonek   játra   noha   kapsaicin   premenstruační   kontraindikace   viry   sběr   zdraví   studené   průjem   bylinná směs   játra   hemoroid   hemeroid   Treben   mateřské   kontraindikace   písek   použití   fermentace   indikace   žaludek   horečka   nežádoucí   postup   koupel   hlas   zrak   ledvin   odvar   tlak   dna   hlavy   osteoporóza   inhalace   kloub   kvasinky   návod   alergie   účinek   menstruační   vliv   arteriskleróza   končetina   květ   Materia medica   olej   mensturace   kameny   zácpa   recept   pálení   zelenina   zelina   vitamin   migrén   ruka   mrtvice   angína   kojenec   řídnutí kostí   pupen   roztroušená   tinktura   močopudný   chřipka   komplikace   zalijeme   krk   kornatění   slezina   abytyše Hildegarda   neht   střev   srdce   zpracování   výroba   Paracelsus   chladné   houba   kůže   chřipka   stonek   bylinka   sušení   žlučník   kořen   vitamín   Mattioli   nálev   Zentrich   pijeme   keř   trávicí   sirup   nachlazení   šlacha   fytoterapie   Podhorná   katar   plísně   epilepsie   prášek   jaterní   dásně   antibiotik   sval   děti   využití   strom   teplé   nať   slinivka   rostlina   obsažené   opar   astma   Váňa   zápal   horké   vývar   víno   choroba   babské rady   Janča   užití   stvol   rýma   brnění   zánět   ateroskleróza   Janča   sliznice   ovoce   krvácení   Avicena   štítná   vřed   Galenos   akné   kůra   artróza   slezina   zlomenin   metabolismus   list   obsahuje   účinky   nemoc   kolika  

Počet stránek ve webu:

3066

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online