Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
BYLINY SBÍRANÉ V ZÁŘÍ ZDE

potocnice lekarska pestovani vyuziti v kuchyni receptyPotočnice lékařská - latinsky rorippa nasturtium aquaticum. Velmi dekorativní rostlina, jinak nazývaná též řeřicha potoční, rukev nebo vodní chren, roste divoce v tekoucích čistých vodách. Známá je především ve Velké Británii, kde ji s oblibou přidávají do sendvičů. V Německu (ani v Česku) zatím tolik známá není, přestože je velmi zdravá a chutná.

TUTO ŽIVOU BYLINKU NA JAŘE, LÉTĚ A NA ZAČÁTKU PODZIMU PRODÁVÁME ZA 50 Kč - INFORMACE ZDE

V supermarketech naproti tomu často vídáme jinou řeřichu, předpěstovanou v celulózovém substrátu: menší, údajně ze západní a střední Asie pocházející jednoletou řeřichu setou (Lepidum sativum). S potočnicí lékařskou není příliš příbuzná, i když chuť má podobně výrazně štiplavou. Potočnice je na rozdíl od
řeřichy seté víceletá a je jí listy jsou větší a trochu jinak tvarované. Listy jsou bohaté na vitaminy a živiny. Naši předkové si jich velmi cenili a to kvůli době, kdy se sklízí. Sklizeň totiž začíná v září a trvá po celou zimu až do května, probíhala tedy v ročním období, kdy byla jiná salátová zelenina a tím vitaminy stěží v nabídce. V Německu se potočnice lékařská úspěšně komerčně pěstuje již více než 250 let v Dreienbrunnenu v německém Erfurtu.

 

Pěstování potočnice

Potočnice lékařská není na péči vůbec náročná, i když nemáte k dispozici tekoucí vodu. V přírodě sice dává přednost pomalu proudícím potokům, ale najdeme ji prakticky všude, kde je dostatečně vlhko. V jižní Itálii roste třeba ve štěrbinách zdí u žlabů a studní. Pokud ji pěstujete v zahradním jezírku, je vůči zimě odolná až do asi -10 °C. Pokud teplota klesne níže, měli byste ji dobře zakrýt, například listím. Předpěstované rostlinky nebo odnože se však dají také velice dobře pěstovat v květináči, který naplníme zahradní zeminou, pořádně zalijeme a umístíme na světlé stinné místo. Do stínu proto, protože slunce vodu příliš rychle vysušuje a květináč by byl obalen vodní řasou. Hnojíme tekutými hnojivy. Potočnice bezpodmínečně vyžaduje půdu bohatou na živiny. V teplém ročním období by měla - jako ostatně téměř všechny bylinky - stát venku, neboť jen tak se mohou rozvinout je jí chuťové a vonné látky. Když je s péčí spokojena, rychle přeroste okraje květináče a rozvine hezké malé bílé květy. Ty by se ale měly odstřihnout, aby se zabránilo růstu listů. Když se venku ochladí, rostlina se zastřihne a květináč se přenese dovnitř. V domě ji postavte na světlé místo a dbejte na to, aby bylo v květináči vždy dost vody. Moje potočnice se v prosinci vzdor tomu stáhla, vidět byly jen malé zelené lístečky, které se nevyplatilo sklízet. V jednom neapolském zahradnictví jsem naproti tomu v lednu našel překrásné malé keříčky potočnice, které rostly ve skulinách zdí. Hlavním obdobím růstu potočnice jsou jaro a podzim.

Potočnice se dá snadno rozmnožovat pomocí odnoží. K dostání je také osivo, které lze vyset do misky s vlhkou půdou, lehce je zakrýt zeminou a stále udržovat ve vlhku. Po 10 až 14 dnech se ukážou první rostlinky. 

 

Využití potočnice v kuchyni

Pokud se nechcete mezi prosincem a únorem vzdát čerstvých listů potočnice, můžete si je po poslední podzimní sklizni rozdělit na porce a zmrazit. Ztratí ovšem barvu a tvar. Sušení se podle mého názoru nevyplatí. Chuťově zcela podobná je však lichořeřišnice větší, která i v zimě zůstává zelená a dokonce roste dále, a představuje proto dobrou alternativu. 
Pro svou výraznou chuť připomínající ředkvičku se potočnice hodí k tvarohu a čerstvému sýru, do bylinkového másla nebo jako přísada do salátů. V Erfurtu se dokonce přidávala ke špenátu, aby vylepšila jeho chuť. Velmi chutná jako ostré koření na sendvičích.   

 


 

Sendvič s potočnicí lékařskou:

Oba krajíce chleba potřeme majonézou, na jeden krajíc položíme kolečka vajec a plátky rajčat, osolíme a opepříme, posypeme nasekanou potočnicí, položíme na něj druhý krajíc chleba, přitiskneme a napříč rozkrojíme. 

Sendvič s potočnicí - suroviny:

  • 1 vejce uvařené natvrdo, rozkrájené na plátky
  • plná hrst nasekané potočnice
  • majonéza
  • 1-2 rajčata, rozkrájená na plátky
  • sůl, pepř
  • 2 krajíce sendvičového chleba, případně toastového

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

ovoce   rostlina   choroba   slezina   Zentrich   Moučka   kameny   zápal   končetina   Galenos   artróza   Zentrich   květ   stonek   chladné   astma   ateroskleróza   užití   řídnutí kostí   trávicí   obsahuje   jaterní   ruka   Janča   epilepsie   vitamín   neht   brnění   zánět   sliznice   postup   arteriskleróza   střev   alergie   plísně   kloub   koupel   komplikace   prášek   horké   krvácení   kapsaicin   vliv   kůra   noha   děti   chřipka   bylinná směs   účinky   zrak   žaludek   zelina   fytoterapie   srdce   zácpa   zlomenin   návod   Paracelsus   menstruační   obsažené   keř   vývar   fermentace   sval   odvar   revma   zalijeme   rýma   sirup   ledvin   houba   nachlazení   bylina   list   antibiotik   nemoc   bolest   víno   strom   tlak   zpracování   vřed   teplé   opar   hemoroid   nežádoucí   sušení   zelenina   hemeroid   Janča   osteoporóza   slinivka   kontraindikace   nohy   hlavy   nálev   premenstruační   písek   angína   chřipka   Podhorná   játra   minut   vitamin   průjem   štítná   využití   kolika   Materia medica   bylinka   krk   Avicena   pijeme   recept   tinktura   kůže   dna   žlučník   použití   kornatění   močopudný   pěstování   horečka   hlas   dásně   indikace   plíseň   Váňa   nať   kontraindikace   mrtvice   kvasinky   metabolismus   účinek   babské rady   Mattioli   studené   stonek   roztroušená   pálení   sběr   inhalace   abytyše Hildegarda   Treben   akné   stvol   zdraví   olej   výroba   kořen   mateřské   migrén   šlacha   pupen   mensturace   čaj   katar   kojenec   játra   viry   vlas   slezina  

Počet stránek ve webu:

3285

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online