potocnice lekarska pestovani vyuziti v kuchyni receptyPotočnice lékařská - latinsky rorippa nasturtium aquaticum. Velmi dekorativní rostlina, jinak nazývaná též řeřicha potoční, rukev nebo vodní chren, roste divoce v tekoucích čistých vodách. Známá je především ve Velké Británii, kde ji s oblibou přidávají do sendvičů. V Německu (ani v Česku) zatím tolik známá není, přestože je velmi zdravá a chutná.

TUTO ŽIVOU BYLINKU NA JAŘE, LÉTĚ A NA ZAČÁTKU PODZIMU PRODÁVÁME ZA 50 Kč - INFORMACE ZDE


Účinky rostliny:

V supermarketech naproti tomu často vídáme jinou řeřichu, předpěstovanou v celulózovém substrátu: menší, údajně ze západní a střední Asie pocházející jednoletou řeřichu setou (Lepidum sativum). S potočnicí lékařskou není příliš příbuzná, i když chuť má podobně výrazně štiplavou. Potočnice je na rozdíl od
řeřichy seté víceletá a je jí listy jsou větší a trochu jinak tvarované. Listy jsou bohaté na vitaminy a živiny. Naši předkové si jich velmi cenili a to kvůli době, kdy se sklízí. Sklizeň totiž začíná v září a trvá po celou zimu až do května, probíhala tedy v ročním období, kdy byla jiná salátová zelenina a tím vitaminy stěží v nabídce. V Německu se potočnice lékařská úspěšně komerčně pěstuje již více než 250 let v Dreienbrunnenu v německém Erfurtu.

 

Pěstování potočnice

Potočnice lékařská není na péči vůbec náročná, i když nemáte k dispozici tekoucí vodu. V přírodě sice dává přednost pomalu proudícím potokům, ale najdeme ji prakticky všude, kde je dostatečně vlhko. V jižní Itálii roste třeba ve štěrbinách zdí u žlabů a studní. Pokud ji pěstujete v zahradním jezírku, je vůči zimě odolná až do asi -10 °C. Pokud teplota klesne níže, měli byste ji dobře zakrýt, například listím. Předpěstované rostlinky nebo odnože se však dají také velice dobře pěstovat v květináči, který naplníme zahradní zeminou, pořádně zalijeme a umístíme na světlé stinné místo. Do stínu proto, protože slunce vodu příliš rychle vysušuje a květináč by byl obalen vodní řasou. Hnojíme tekutými hnojivy. Potočnice bezpodmínečně vyžaduje půdu bohatou na živiny. V teplém ročním období by měla - jako ostatně téměř všechny bylinky - stát venku, neboť jen tak se mohou rozvinout je jí chuťové a vonné látky. Když je s péčí spokojena, rychle přeroste okraje květináče a rozvine hezké malé bílé květy. Ty by se ale měly odstřihnout, aby se zabránilo růstu listů. Když se venku ochladí, rostlina se zastřihne a květináč se přenese dovnitř. V domě ji postavte na světlé místo a dbejte na to, aby bylo v květináči vždy dost vody. Moje potočnice se v prosinci vzdor tomu stáhla, vidět byly jen malé zelené lístečky, které se nevyplatilo sklízet. V jednom neapolském zahradnictví jsem naproti tomu v lednu našel překrásné malé keříčky potočnice, které rostly ve skulinách zdí. Hlavním obdobím růstu potočnice jsou jaro a podzim.

Potočnice se dá snadno rozmnožovat pomocí odnoží. K dostání je také osivo, které lze vyset do misky s vlhkou půdou, lehce je zakrýt zeminou a stále udržovat ve vlhku. Po 10 až 14 dnech se ukážou první rostlinky. 

 

Využití potočnice v kuchyni

Pokud se nechcete mezi prosincem a únorem vzdát čerstvých listů potočnice, můžete si je po poslední podzimní sklizni rozdělit na porce a zmrazit. Ztratí ovšem barvu a tvar. Sušení se podle mého názoru nevyplatí. Chuťově zcela podobná je však lichořeřišnice větší, která i v zimě zůstává zelená a dokonce roste dále, a představuje proto dobrou alternativu. 
Pro svou výraznou chuť připomínající ředkvičku se potočnice hodí k tvarohu a čerstvému sýru, do bylinkového másla nebo jako přísada do salátů. V Erfurtu se dokonce přidávala ke špenátu, aby vylepšila jeho chuť. Velmi chutná jako ostré koření na sendvičích.   

 


 

Sendvič s potočnicí lékařskou:

Oba krajíce chleba potřeme majonézou, na jeden krajíc položíme kolečka vajec a plátky rajčat, osolíme a opepříme, posypeme nasekanou potočnicí, položíme na něj druhý krajíc chleba, přitiskneme a napříč rozkrojíme. 

Sendvič s potočnicí - suroviny:

  • 1 vejce uvařené natvrdo, rozkrájené na plátky
  • plná hrst nasekané potočnice
  • majonéza
  • 1-2 rajčata, rozkrájená na plátky
  • sůl, pepř
  • 2 krajíce sendvičového chleba, případně toastového