zazimovani bylin bylinek bylinkove zahrady zpracovani bylin pred zimouMáte na zahradě či na balkoně byliny, a nevíte, jak se o ně přes zimu postarat, aby ji v pořádku přežily? Zatímco jednoletky zpracujete, méně odolné dvouletky a trvalky budou potřebovat vaši pomoc. Nějakou bylinku pěstuje snad každý – kdo nemá zahradu, vystačí s několika květináči. I v nich se totiž většině druhů daří. Používají se jako koření, do salátů, v léčitelství i k barvení tkanin.


Účinky rostliny:

Sušit, mrazit, nakládat

Jak bylinky zpracovat? Nabízí se hned několik možností – sušení, zamražení, naložení do oleje nebo octa. Pro krátkodobé řešení postačí, když je necháte ve sklenici s vodou – takto se uchovává hlavně pažitka nebo petržel. Nevydrží však déle než čtrnáct dní.

Byliny si dlouho zachovávají svoji příznačnou vůni a chuť. Pokud chcete, aby si ponechaly i barvu, prosolte je. Připravte si čtyřikrát větší množství gramů soli, než kolik máte bylinek, a ponechte je v solném roztoku v lednici tak dlouho, jak potřebujete.
Nejjednodušší a také nejefektivnější metodou sušení bylin je jejich zavěšení za stonky v místnosti, kde je světlo a teplo. Dávejte ale pozor, aby na ně nedolehly sluneční paprsky; bylinky by zežloutly a ztratily by i svoji chuť. Následně je můžete nasekat nebo rozmělnit v hmoždíři a získat tak koření.

Použít můžete i modernější metodu sušení, která přijde vhod zvláště těm, kdo nemají času nazbyt. Bylinky zabalte do papírového ubrousku a vložte do mikrovlnné trouby. Po třech až pěti minutách (záleží na množství rostlin) je vyndejte, budou usušené.

 

zazimovani bylin bylinek bylinkove zahrady zpracovani bylin pred zimou 2Ochrana před mrazy

Pokud se bylinek nechcete ještě zbavit a rádi byste je ponechali do příštího roku, musíte se o ně náležitě postarat. Dvouletky i trvalky rozdělte na byliny méně odolné a odolnější. K těm prvním patří například bazalka, aloisie, raději i rozmarýn, vavřín nebo citronová tráva.

Tyto druhy bylinek přesaďte ze záhonu do květináče. V zimě jim dopřejte dostatek světla, teplotu okolo deseti až dvaceti stupňů a přiměřenou zálivku. Zeminu nechte vždy den nebo dva vyschnout a až poté je zalijte, přibližně jednou za týden.

Ideální podmínky nabízí pro takto přezimující rostliny zimní zahrada s chladnější teplotou vzduchu. Pokud však bydlíte v domě nebo paneláku, vystačí bylinkám i parapet nebo místo za oknem. Čím vyšší však teplotu v bytě máte, tím důkladnější zálivku jim poskytněte.

 

Bylinky v zahradě

Většina zahradních bylinek snáší i mrazivé počasí, a může tak přes zimu zůstat v záhonu. Jedná se zejména o petržel, pažitku, tymián, mátu, estragon, šalvěj, yzop, meduňku, saturejku, oregano, levanduli či libeček.
Prostor kolem rostlin pokryjte mulčovací kůrou, která udrží více vlhkosti a současně ochrání kořenový systém před mrazy, a jemně k nim vložte větve z jehličnatých stromů. Pokud jsou byliny již vzrostlé, s největší pravděpodobností zimu přežijí i bez takovéto ochrany.