Bylinky ze supermarketu pěstováníChcete si doma začít dělat saláty, a do nich použít čerstvé bylinky. Jenže si zatím žádné nepěstujete, tak se po hrníčkových bylinkách, tedy čerstvých bylinkách v květníku, rozhlížíte v letácích supermarketů. Projíždíte Lidl leták nebo leták Kaufland a plánujete jejich výhodný nákup za ty nejlepší ceny. Jenže, jak je to vůbec s jejich složením, jak byly pěstované a co vám mohou přinést? Jsou vůbec zdraví prospěšné?


Účinky rostliny:

Jak se pěstují bylinky pro supermarkety?

Bylinky koupené v supermarketu se pěstují převážně pod umělým světlem, ve fóliových obalech, s umělou výživou a stále ponořené v živném roztoku, aby měly dost vláhy i živin. Jsou totiž tak nahusto vyseté, že ten malý květníček by jim v běžných podmínkách rozhodně nestačil, dokonce ani na vláhu. Natož na přirozené živiny.
Vzhledem k umělé výživě plné dusíku je i bylinka dusíkovou bombou. Jen díky tomu jsou bylinky vystavené v regálech tak sytě zelené. Ale o to méně prospěšné pro nás, koncové uživatele. Původně jsou sice určeny pro přímý konzum (tedy nakoupit, ostříhat a sníst, zbytek vyhodit). Ale vzhledem k obsahu dusíku a dalších látek, kterými jsou živeny, se k jídlu dají doporučit až po ozdravném pobytu v domácnosti.

Čím doma nakoupené bylinky ozdravit?

Jednak je hned po přinesení domů dejte na podtácek a zalijte. Bylinky nikdy nedávejte rovnou za okno, byly zvyklé pouze na umělé světlo. Sluníčko by vám je hned spálilo. Pak si připravte nový a větší květník nebo rovnou truhlík, větší podtácek a kvalitní substrát. Bylinky co nejdříve po vsáknutí dodané vody přesaďte. Žádnou další výživu jim nedávejte, substrát a předchozí „doping“ umělým hnojivem stačí.
Bylinky ponechte alespoň týden na místě, kde je sice světlo, ale kam nedopadá přímé sluníčko. Teprve pak je přesouvejte na okno. V létě je však na oknech nemějte vůbec. Přesazené bylinky nechte cirka tři týdny vydýchat a spotřebovat tu přemíru hnojiva, co měly v sobě, když jste je pořizovali. Ano, nebudou pak už tolik krásné a sytě zelené. Ale budou zdravější.

Vyplatí se nákup bylinek ze supermarketu?

Jistě se vyplatí, avšak jen v podmínkách, kdy je můžete bez úhony převézt domů. Takže v minus deseti stupních v zimě to asi nepůjde. Taková bylinka je pak opravdu jen k přímé konzumaci, což však není to nejlepší řešení.
Bylinky, které si chcete doma ozdravit, tedy je přesadit a nechat vydýchat, kupujte nejlépe na jaře nebo na podzim, případně i koncem léta. Vydrží vám pak doma několik sezon. Dokonce i jednoletá bazalka – pokud jí budete včas zaštipovat květy – poroste doma v květníku více než dva roky. A to už je opravdu super výhodný nákup!