Borůvka Kanadská, chocholičnatá, zahradní, hroznovitá nebo také americká. Jsou různé názvy, které označují jeden a ten samý druh borůvek. Tento druh borůvek má na rozdíl od různých náhražek jako zimolezy a muchovníky znamenitou chuť a aroma. Patří mezi nejvyhledávanější ovoce zejména mezi dětmi. Plody borůvek právem zařazujeme mezi nejzdravější ovoce.


Účinky rostliny:

Obsahují vitamíny, minerální látky a barviva, které mají mimořádně příznivý vliv na lidský organismus zvyšují obranyschopnost organismu, výborně působí proti průjmům. Částečně pomáhají při léčbě cukrovky, dny a revmatismu.

Lidové léčitelství doporučuje každému sníst ročně alespoň 1,5 kg čerstvých borůvek pro vyčištění organismu. Pro dobré výsledky při pěstování těchto borůvek je třeba dodržet dva základní faktory: kyselou půdu a dostatek vody. Z našich zkušeností vyplývá, že nejideálnější způsob pěstování je následující. Pokud chceme pěstovat borůvky ve volné půdě, jsme nuceni připravit jámu o velikosti 0,5 m × 0,5 m × 0,5 m, kterou vyložíme fólií, do které uděláme několik malých dírek a naplníme ji čistou rašelinou nebo speciálním substrátem na borůvky. Pokud máme k dispozici kvalitní kompost, nebo rozleželý hnůj můžeme ho přidat na dno jámy.

Po výsadbě do takto připravené země nemusíme první dva roky hnojit a poté přihnojujeme speciálním hnojivem na borůvky nebo hnojivy na kyselomilné rostliny. Pokud tedy dodržíme dostatečnou kyselost půdy, to znamená pH okolo 4,5 a dostatek vody, odmění se nám rostliny každoročně bohatou úrodou vynikajících plodů. Rostliny nevyžadují pravidelný řez, ale cca po čtyřech letech odstraníme staré proschlé větve. Tyto borůvky se dají s velkým úspěchem pěstovat i v nádobách na balkoně či na terase.

Musíme pamatovat na to, že čím větší nádoba, tím větší úroda. Pro pětileté rostliny doporučujeme nádobu o objemu alespoň 45 l, naplněnou již zmíněným zeminou.
Tyto borůvky jsou velmi odolné vůči mrazu a dají se pěstovat i v oblastech do 800 m nad mořem.