Pěstování kapary trnité v našich podmínkách není složité. Můžeme ji pěstovat celoročně v bytě, nebo přes léto venku. Při zimování v chladnu opadá většina listů, omezíme zálivku na minimum a na jaře sestřihneme. Vyžaduje lehkou propustnou půdu složenou ze zahradnického substrátu, do kterého přimícháme hrubý agroperlit nebo drcený polystyren. Přes léto 1× za 14 dní přihnojujeme univerzálním hnojivem.


Účinky rostliny:

Kapara v domovině tvoří nízký poléhavý keřík, dosahující výšky nejvíce 1 m. Velmi nápadné jsou polodužnaté listy, modrozelené barvy, vejcovitého tvaru. Květy mají velikost 50-70 mm, bílo-fi alové barvy s velkým množstvím fi alových tyčinek, mezi kterými vyčnívá pestík. Sbírají se květní poupata, která se třídí na sítech podle velikosti. Tyto poupata
se nechají po sběru ve stínu zavadnout a potom uležet 3 měsíce v soli, nebo v soli s olejem. Takto připravené kapary mají slanokyselou chuť, tmavozelenou barvu a velikost hrachu. Účinnou látkou je glykosid rutin, kterého obsahují asi 5 %, který dodává kaparám pikantní chuť. Rutin se na povrchu poupat vylučuje v bledožlutých krystalkách.