Kávovník je tropická stále zelená dřevina. Tvoří nízké keře nebo stromky s vodorovně rozloženými větvičkami. Květy jsou malé, bílé, sestavené ve svazečcích v paždí listů. Kvete až třikrát ročně. Plody jsou malé dužnaté bobule, při dozrávání tmavočervené s jedním, většinou dvěma popř. třemi semeny. Tato usušená a upražená semena jsou známá kávová zrna z obchodů. Mladé rostlinky kávovníku nutno dostatečně stínit, opatrně, ale pravidelně zalévat, zejména v létě vyžaduje vydatnější zálivku, nejlépe odstátou vodou.


Účinky rostliny:

Přes zimu je nutné zálivku omezit. Rostlinu pěstujeme v běžném zahradnickém substrátu. Během růstu je nutné sazenice několikráte za rok přihnojit kombinovaným hnojivem. Zasychání konečků listů je v bytových podmínkách celkem běžné a většinou je způsobeno nepravidelnou zálivkou, přímým slunečním svitem nebo průvanem.

Kávovník je stínomilná rostlina ideální pro pěstování i v tmavších bytech. Kávovník nestříháme, začíná se větvit ve výšce 80 cm a nedáváme přes léto ven. Plodit začíná ve výšce 1 m. Kávovník je v bytě po celý rok pěkná dekorativní rostlina, zejména v době, když se obalí třešňově červenými plody.