Maliníky můžeme vysazovat jako prostokořenné nebo kontejnerované sazenice. Před výsadbou si připravíme dostatečně velké díry, na jejichž dno můžeme přidat kompost nebo hnůj. Doplníme kvalitní zeminou nebo vsubstrátem smíchaným s kompostem. Prostokořenné sazenice před výsadbou namočíme na několik hodin do vody. U kontejnerovaných rostlin je vhodné rozrušit kořenový bal.


Účinky rostliny:

Maliníky se obnovují letorosty z kořenových odnoží. Stáleplodící maliníky plodí na jednoletých i dvouletých výhonech. Jednouplodící maliník plodí na dvouletých výhonech.
Řez jednouplodících malin: Dvouleté výhony seřízněte po odplození až u země. Z jednoletých výhonů vyberte zaschlé, poškozené výhony a ty odstraňte. Silné výhony nechte růst a v příštím roce z nich sklidíte velké množství plodů.

Ořez, řez stáleplodících malin: Dvouleté výhony plodí v červenci. Po odplození odstraňte výhony těsně u země. Jednoleté výhony plodí v srpnu až říjnu. Po odplození zakraťte pruty o 1/3. V místech, kde dochází k okusu malin zvěří se může tento maliník pěstovat způsobem, že před zimou (nebo na jaře) všechny pruty nad zemí seřízněte. Tím sice odstraníte pruty, které by plodily v červenci, ale bohatá podzimní sklizeň Vám to jistě vynahradí.

Na zimu maliny nijak zvláště nezajišťujeme. Pro jistotu neuhynutí v horských oblastech spodek maliníku zasypeme mulčovací kůrou, vrstvou listí nebo větší vrstvou sena.