Pepino je vytrvalý bylinný keřík, dosahující výšky až 80 cm podle stanoviště. Pěstujeme jej přes léto ve velkém květináči na balkoně nebo na zahradě. Keřík je krásný v závěsných květináčích, zvláště když jsou ověšeny zlatožlutými plody. Podle našich zkušeností v květináči plodí více než ve volné půdě. Velmi dobře nasazuje plody, když při přesazování dáme na dno květináče kravský hnůj, který může být i granulovaný.


Účinky rostliny:

Ošetřování během vegetace spočívá v pravidelné zálivce a hnojení. Je nutno dbát na to, aby půda byla stále stejnoměrné vlhkosti, neboť v tom je základ úspěšného pěstování.
Vyžaduje humózní půdu, pravidelné přihnojování (1× za 14 dní) a dostatek světla. Vytváří bohatý keřík, květy jsou modrofialové, samosprašné.

Plodem je krásná bobule vejčitého tvaru s lesklou slupkou. Barva plodu, který se velmi rychle zvětšuje, přechází od zelené do žluté až žlutooranžové i s podélnými fialovými pruhy. Dužnina je po dozrání šťavnatá, velmi intenzivně voní. Plody jsou bohaté na vitamíny, obsahují nejvíce vitamínu C.

Největšího květenství dosahuje na jaře a koncem léta.

Plody sklízíme v plné zralosti, tímto svou chutí předčí plody k nám dovážené. Přes zimní období rostlinu uchováváme na světlém místě, při minimální zálivce a v únoru, provedeme hluboký řez. Přesadíme do většího květináče a po 15. květnu dáme ven.