Pepřovník je tropický ovíjivý stále zelený keř. Pochází z pobřeží Východní Indie. Rostlina má tmavě zelené, srdčité listy. V bytě se pěstuje pepřovník jako pnoucí nebo převislá rostlina. Rostlina působí velmi dekorativně i na tmavších místech. Je to tropická rostlina, ale nesnáší přímý sluneční žár. Vyžaduje rozptýlené světlo, nejlépe polostín. Pepřovník pěstujeme v běžném zahradnickém substrátu.


Účinky rostliny:

Černý pepř se získává sklizní nedozrálých bobulí. Sklízíme je ihned, jakmile začnou červenat. Otrhané bobule sušíme 5-10 dní, až dostanou hnědočernou barvu. Takto usušené bobule můžete běžně užívat jako koření. Někdy se nezralé bobule nakládají do octa, nebo solného nálevu a nazývají se zelený pepř, což je pochoutka pro labužníky.

Bílý pepř se získává ze stejných rostlin, jen s tím rozdílem že se sklízejí bobule zcela zralé, kdy se vnější dužnatá slupka oddělí od bílého středu. Po namočení se vnější vrstva třením oddělí a bílé zrno se znovu usuší, tím získáme bílý pepř.

V našich podmínkách pepřovník zaplodí jen vzácně, ale je cennou a velmi odolnou pokojovou rostlinou, která prakticky netrpí škůdci. Bílé nebo průsvitné kuličky, které se objevují na spodní straně listů, jsou vylučovány rostlinou a nejedná se o škůdce.