Rajčenka - je to rostlina, která vyrůstá v polokeř, neboť tvoří zelené větve, které velmi pomalu dřevnatí. Listy jsou veliké až 20 cm dlouhé a 12 -15 cm široké. Mají vejčitý tvar, na konci jsou zašpičatělé. Květy jsou sestaveny v hroznech, zbarveny bíle s narůžovělým odstínem. Z celého hroznu se zpravidla vyvine 2-5 plodů, jsou tmavě oranžové, nebo žluté barvy, mají protáhlý hruškovitý tvar.


Účinky rostliny:

Plody jsou chutné a obsahují hodně vitamínů. Rostlina začíná kvést druhým rokem. Roste velmi rychle. V době kvetení je rostlinu nutno vystavit hmyzu nebo uměle opylovat štětečkem.

Hnojení - přihnojujeme pravidelně každých 14 dní např. Kristalonem na plod a květ nebo jinými hnojivy na tvorbu květů a plodů. Jinak nevyžaduje zvláštní ošetření. V letních měsících vyžaduje dostatek vláhy. V zimě zálivku omezíme.

Rostlinu musíme umístit blízko u okna, aby měla dostatek světla a neshazovala listy. Na jaře rostlinu přesadíme a větévky, které během zimy narostou dlouhé a nevzhledné sestřihneme tak, aby rostlina měla pěkný tvar. Rajčenku pěstujeme v klasickém zahradnickém substrátu nebo substrátu pro pokojové rostliny.