jak pestovat kaderavou petrzel postup zalivka svetlo hnojeni prezimovaniPetržel i petružel je z latinského petroselinum (latinsky Petroseliinum crispum) - na hranatých lodychách vyrůstají zpeřené hladké nebo kadeřavé listy. Ve druhém roce vyrůstá na dlouhém stopce zelenožluté okoličnaté květenství. Její chuť je kořenná, nahořklá. Hladká petržel je aromatičtější než kadeřavá, která je vhodná spíše jako dekorace na talíř. Listy se ale používají do salátů, k bramborám, zelenině, omáčkám, do tvarohu. Nevaří se společně s pokrmem, přidává se na teplé jídlo až před podáváním.


Účinky rostliny:

Účinky na zdraví: jaké účinky na zdraví má petržel je uvedeno zde.

Pěstování: Dvouletá. Klíčí ve tmě. Semínka sejeme 1 cm do hloubky. Petržel se předpěstovává v květináčích nebo v truhlíkách od dubna na okenním parapetu. V květnu, kdy jsou rostlinky dostatečně silné, ji múžete přesadit ven.
Venku se vysévá nejlépe v dubnu, potom budete moci příští jaro sklízet. Ve druhém rocek kdy se vyvíjejí květy, je už málo použitelná.
Musí se vysévat každoročně znovu.

Substrát: 1/2 zahradní půdy, 1/2 kompostu.

Umístění: Do hlubokých květináču nebo truhlíků na balkon a terasu, do truhlíků na květiny před okno, v zahradě ve volné pudě se vysévá každý rok na jiné místo.

Světlo: Polostín, v zimě na světlé místo na okenním parapetu.

Teplo: Dobře prospívá i v chladném létě.

Zálivka: Substrát v květináči nesmíte nechat vyschnout.

Hnojení: Nelepoužívejte minerální hnojiva ani čerstvý hnůj. Nemáte-li k dispozici kompost, použijte jako zásobní hnojivo do květináčú vydatné organické hnojivo. Můžete zalít kopřivovou jíchou (domácí biohnojivo). 

Sklizeň: Sklízejte teprve tehdy, když se vytvoří mnoho silných listů. Petržel pak roste tím rychleji, čím častěji ji stříháte.

Rozmnožování: Semeny, které se sklízejí ve druhém roce růstu.

Zima - zazimování, přezimování: Muže přezimovat venku. V květináči však zimu venku nepřečká. Přeneste proto v chladných ročních obdobích silné rostliny ze zahrady do květináče na kuchyňském okno, abyste je mohli používat stále čerstvé.

Konzervování: Sušením, zmrazováním, nasolováním.

Pozor: Semena jsou jedovatá.