Jak pěstovat krvavec menší postup zálivka světlo hnojení přezimování zazimováníKrvavec menší (latinsky Poterium sanguisorba, Sanguisorba minor) má na vzhledu členěné (lichozpeřené) listy na dlouhých řapících vyrůstají v přízemních růžicích; lístky jsou drobné, zubaté. V červnu z růžic vyrůstají lodyhy, zakončené hlávkovitým červeno-zeleným květenstvím. Chuť je svěží, připomíná oříšky nebo okurky.


Účinky rostliny:

Účinky: Účinky krkavce menšího a krvavce totenu na zdraví jsou uvedené zde.

Použití: Mladé lístky se používají v syrovém stavu na saláty, vaječná jídla, omáčky (zelená frankfurtská omáčka), rajčata.

Pěstování: Víceletá. Klíčí ve tmě. Od dubna se vysévá ven do květináče nebo truhlíků, ve kterých poroste. Jakmile jsou semenáčky tak velké, že je můžete uchopit, protrhejte je. Ponecháte-li je přiliš hustě, nebude se jim dařit.
Nechte mezi rostlinami vysazenými venku 20 cm mezeru. Do květináče o průměru 12 cm umístěte jen jednu rostlinu - tu nejsilnější ze 3 nebo 4 semenáčů.

Substrát: 2/3 zahradní půdy, 1/3 písku s trochou vápna.

Umístěni: Do hlubokých květináčů nebo truhlíku na balkon a terasu, v zimě na okno. Listy hodně přečnívají přes okraje květináče. Hodí se proto dobře na okraje nebo roh truhlíku nebo do vysokého záhonu.

Světlo: Světlé a slunečné místo. Především v zimě na okně.

Teplo: Není citlivý na chlad, roste i v chladném létě, venku až do prvních mrazíků. Sklízí se až do prvního sněhu.

Zalivka: Daří se spíše v suchu, když začnou listy zavadat, rychle se zotaví, když ji prolijete vodou.

Hnojení: Není nutné.

Sklizeň: Stále se sklízejí svěží, světle zelené lístky.

Rozmnožováni: Ve volné půdě se semena sama vysévají.

Zima: Pro zimní sklizeň v bytě vysejte ještě jednu dávku asi v polovině srpna; na konci října přeneste květináče s mladými rostlinami pod střechu.

Uchování: Zmrazením, ale lepší je i v zimě sklízet čerstvé lístky.

Důležité: Květenství odstříhávejte, vyroste pak více listů (květy ubírají sílu). Venku se tím zabrání samovolnému vysemeňování rostliny, jinak se bude šířit jako plevel. Samozřejmě pokud máte rostlinu na množení, květ ponechejte.

Má rada: Vysejte krvavec pod přenosné rostliny "na vysoké noze", půda pod nimi je chráněná před vypařováním.