Jak pěstovat saturejku ze semínka rozmnožování substrát zemina zalévání zálivka světlo hnojení přezimování zazimováníSaturejka zahradní (latinsky Satureja hortensis, anglicky summer savory)  je původem ze Středomoří a u nás se pěstuje jako kořeninová a léčivá rostlina. Je jednoletá, přibližně 30 cm vysoká. Dolní část lodyhy je zdřevnatělá a přechází do dřevnatého kořene.  Listy jsou 3-4 cm dlouhé, kopinatě. Květy jsou bílé až fialové a rozkvétají od července do záři. Celá bylina příjemně voní. Saturejka patří do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Ve světě se běžně pěstuji dva druhy, Saturejka zimní (Satureja montana L.), která je vytrvalá a saturejka zahradní (Satureia hortensis L.), která je jednoletá. Chuť byliny je intenzívně aromatická, peprná. Využívají se listy nebo celá nať se přidávají k fazolím nebo k jiným luštěninám, bramboračce, mléčnému masu. Vaří se společně s pokrmem.


Účinky rostliny:

Účinky na zdraví: jaké účinky na zdraví má saturejka je uvedeno zde.

Pěstování: Klíčí na světle. Předpěstovává se v minisklenících nebo na okenním parapetu. Když jsou sazenice 5 cm vysoké, přepichují se a přesazují se do větších květináčů - do květináče o průměru 12 cm se sází najednou 3 rostliny. Ven dáváme až v první polovině května.

V teplejších oblastech je možno semeno vysévat přímo na záhony. Vysévá se brzy na jaře v dubnu do řádků širokých 30- 45 cm.

Dokud mladé rostliny dobře nezakoření, nesmějí se nechat vyschnout, ani se nesmějí přelít. Později občas snesou i přísušek.

Substrát: 1/2 zahradního substrátu, 1/4 kompostu. 1/4 písku, trochu vápna.

Umístění: Do květináčů, misek a truhlíků na balkon a terasu, do květináčů před okno. V zimě na okenní parapet do zahrady.

Světlo: Slunečné místo.

Teplo: Potřebuje hodně tepla.

Zálivka: Mírně vlhká půda, ale když je větší, snáší dobře sucho.

Hnojení: Spíše nežádoucí. Škodí chuti a vůni.

Sběr, sklizeň: Její vůně nejlépe vynikne v době když kvete, a za poledne.
Nať se sbírá většinou dvakrát ročně, poprvě na začátku kvetení v červnu až srpnu, podruhé, když na zbytcích stonků vyrostou nově výhonky. Při prvním sběru se nať seřezává asi 10 cm nad zemí.

Sušení: Suší se rychle v tenké vrstvě nebo v menších svazcích, ve stínu, v průvanu, bez převracení. Při použití umělého tepla by teplota neměla přesáhnout 35 stupňů. Droga snadno navlhá, takže se uzavírá hermeticky do omnií nebo plastových krabic.

Rozmnožování: Semeny. U nás však semena nedozrávají.

Zazimování, přezimování: Saturejka zahradní nepřezimuje, je jednoletá. Saturejka horská je víceletá, ospodu dřevnatějící a na jaře obráží.
Vysejete-li saturejku zahradní ještě v červnu až červenci, budete mít potom dostatečnou zásobu na zimu. Můžete umístit více rostlin do jednoho relativně velkého květináče a postavit ho na kuchyňské okno. Po ostříhání už neporoste.

Uchování: Usušit nebo zmrazit.