Jak pěstovat jablečník substrát zálivka stanoviště přezimování zazimováníJablečník obecný (latinsky Marrubium vulgare, anglicky horehound) je vytrvalá rostlina (trvalka) z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Jeho výška je asi 60 cm. Má přímou, dutou, na průřezu čtyřhrannou lodyhu, která bývá zpravidla v horní části rozvětvená. Listy jsou vstřícně, vejčité, na líci měkce plstnaté, na rubu šedě až bíle plstnaté, na okraji vroubkovaně. V úžlabí horních listů vyrůstajf bělovlnaté květy. Rostlina kvete od června do září. Plod je lesklá tvrdka. U nás roste jen v teplých oblastech. Nať obsahuje silice, hořčiny, třísloviny a další látky. 


Účinky rostliny:

Účinky: Jaké účinky má jablečník na zdraví je uvedeno zde.

Stanoviště, přezimování, zazimování:  Je to rostlina teplomilná, suchovzdorná a na pddu nenáročná. Vyhovuje jí suché a slunečně podnebí, vápenatá pllda a stanoviště chráněně před větrem. Na předplodinu nemá zvláštnf nároky, nejvhodnější jsou hnojeně okopaniny, protože zanechávají čistý pozemek. Přímě hnojení chlévským hnojem snáší špatně.
Kromě stádia klíčku a počátečního růstu není jablečník vůbec náročný na vláhu.
Půdy s vysokou spodní vodou, kyselé půdy a zamokřeně pozemky nesnáší.
Řekli jsme, že nemá zvláštní nároky na půdu - vždyť také planě roste na kamenitých okrajích cest a u plotů, ale dáme-li mu plldu hlubokou a dobře zásobenou živinami, budou výnosy vyšší a nehrozí vymrznutí kultury přes zimu.

Hojení: Hnojíme kopřivovou jíchou na jaře a na počátku vegetace. Pokud není rostlina hnojena, špatně roste.

Rozmnožování - výsev, předpěstky a odkopky: Semeno vyséváme na jaře v dubnu do hloubky asi 0,5 cm, do řádků vzdálených 40-50 cm, do dobře připraveně a odpleveleně půdy. Semana klíčí 2-3 týdny. Je tedy vhodně vysévat společně značkovací rostlinu, abychom mohli včas začít plečkovat.
Kulturu můžeme také založit z předpěstovaných sazenic. Sazenice se na podzim vysazují do sponu 45x45 cm.
Konečně můžeme rostliny množit i dělenfm starých trsů. Rostlina ale po cca. 4-5 letech stárne a měla by se nahradit novou (s věkem slábne nebo řídné vymrzáním).

Sběr: Sbírá se mladá kvetoucí nať od června do září, a to vždy na počátku kvetení. V prvním roce můžeme očekávat pouze jednu sklizeň, v dalších letech pravidelně dvě sklizně a výjimečně i tři sklizně za rok. Na počátku květu, kdy sklízíme nať, jsou rostliny 15-25 cm vysoké.
Nať se nesmí nechat překvést, protože potom začne dřevnatět a je hůře použitelná.

Prořezání: První řez provádíme asi 5 cm nad zemí a při dalších sklizních o něco výše, abychom nesbírali dřevnatou část natě. Níže než 5 cm nad zemí nať odřezáváme, protože by zaschla a v zimě vymrzla. Druhou sklizeň můžeme očekávat asi za dva měsíce od prvé. Pokud je bylina hnojena, roste rychle.

Průběh sušení: Při sušení na vzduchu zůstává usušená nať stále ještě dlouho vláčná, a proto ji dosoušíme umělým teplem při teplotě do 40 stupňů. Prach z drogy může dráždit sliznice.