Jak pěstovat yzop substrát zálivka světlo umístění hnojení přezimování zazimováníYzop lékařský  je domácí ve Středozemí a ve střední Asii. U nás se pěstuje jako koření nebo jako lěčivá rostlina. Je to vytrvalá, bohatě větvená bylina. Dolni část lodyhy dřevnatí. Listy jsou skoro přisedlé, čárkovitě kopinaté. Z úžlabí honích listů vyrůstají květy. Celková výška rostliny je až 50 cm. Kvete od července do září. Podle barvy květů se ještě rozlišují ruzně formy. Rostlina patří do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae).


Účinky rostliny:

Účinky: Jaké účinky má yzop na zdraví je uvedeno zde.

Rozlišení podle barvy květů: S květy modrými je to forma cyaneus, s květy růžovými forma ruber a s květy bílými je to forma albus. Rostlina obsahuje hlavně silici, třísloviny a další látky. Používá se jako expektorans, stomachikum a antihidrotikum.

Jak chutná a voní? Má kořenitě kafrový pach a hořkou chuť.

Pěstování: nejvhodnějšť pro pěstováni jsou jižní, před větry chráněně svahy, teplejší a slunná poloha. Zvlášť vhodně jsou půdy s dostatkem vápna. Tomu by asi vyhovovaly vinorodé oblasti. Půdy vysloveně písčité, kyselé a mokré nejsou vhodné.
Yzop se pěstuje na jednom stanovišti více let (5 - 6 let), tedy jako rostlina víceletá (trvalka). Pozemek musí být pečlivě připraven a vyhnojen. Zařazujeme ho např. po hnojených
okopaninách, ktere také zanechávají půdu v poměrně bezplevelném stavu. To je také důležité, protože yzop potřebuje pozemek prostý vytrvalých plevelů, jako je např. pýr, svlačec, smetrulka aj., které se z kultury potom obtížně odstraňují.
V případě, že yzop nemůžeme zařadit po hnojené okopanině, vyhnojíme na podzim pled pěstováním yzopu chlévskou mrvou nebo kompostem. Na jaře ještě přihnojujeme biologickými hnojivy s váníkem.  Kulturu yzopu můžeme založit z předpěstovaných sazenic. Semeno vyséváme v březnu až dubnu do pařeniště nebo na záhon. Sazenice je nejlépe vysazovat po dešti nebo do zalité půdy, do sponu 45 x 45 cm.

Můžeme také přímo vysévat na trvalé stanoviště. Semeno vyséváme v březnu nebo dubnu do řádkll vzdálených 60 cm, 1 cm hluboko. Zpočátku roste yzop pomalu. Semena klíčí asi za 20 dnů. Rostliny jednotíme na vzdálenost 30 cm. Někdy ani v prvním roce nevykvete. Po celou dobu vegetace je třeba porost udržovat v čistotě (např. obsypat mulčovací kůrou).

Romnožování: Řízkování nemá efekt. Řízky špatně zakořeňují a i po zakořenění většinou zahynou. Rozmnožování formou odkopků je účinnější. Odkopky se uspokojivě chycují. Přesto nejefektivnější je množení semeny.

Sběr: Hojně olistěná nať se sbírá, když doroste výšky asi 30 cm, v době kvetení dvakrát ročně, začátkem června a v září. Nať se seřezává asi 5 - 10 cm nad zemí.

Sušení: Poměrně snadno schne i přirozeným teplem. Z přesušené drogy snadno opadávají listy. Opatrně při sušeni obracíme. Při použiti umělého tepla by teplota neměla překročit 35 stupňů.