nemate zahradu bylinky muzete pestovat i na balkone 1Asi se shodneme, že není nad čerstvé bylinky. Bohužel ne každý má možnost pěstovat je na zahrádce, a často tak spoléháme na ty sušené. Pokud je však součástí vašeho bytu balkon či prosluněný parapet, bylinky můžete pěstovat i v domácích podmínkách. V dnešním článku vám poradíme, jak na to.


Účinky rostliny:

Vyberte vhodné stanoviště

Přestože bylinky obecně patří k velice nenáročným rostlinám, které nevyžadují žádnou speciální péči, je nutné zvážit především vhodné stanoviště. Tím může být jak balkon, tak dostatečně široký parapet.

V případě balkonu dbejte především na to, aby byly bylinky chráněny před větrem – nejenže by je mohl polámat, ale působení chladu by zamezilo přísunu živin a zastavilo růst. To platí i v situaci, kdy umístíte květináč s bylinkami dovnitř; vyhněte se místům, kde je průvan nebo je spuštěná klimatizace.

 

Bylinky podle světové strany

Při výběru bylin, které budete na parapetu či balkoně pěstovat, musíte vzít v potaz především orientaci. Obecně platí, že středozemní byliny, mezi které patří například oregano, levandule či rozmarýn, upřednostňují slunný jih. Na jižně orientovaný balkon nebo okno můžete umístit rovněž šalvěj, majoránku či bobkový list.

Pokud je váš byt orientován na východ či západ, využijte částečného stínu pro pěstování bylin, kterým nesvědčí přímé slunce, tedy například stévii, mátu či meduňku.

Bezpochyby nejproblematičtější světovou stranou z hlediska pěstování bylin je sever. Vzhledem k tomu, že na severních balkonech panuje po většinu dne stín, můžete vsadit na typicky středoevropské byliny, jako je máta, libeček či pažitka.

 

Nákupní seznam

Jakmile vyberete vhodné bylinky, stojí před vámi zásadní volba, a to mezi semínky a sazenicemi. Začátečníkům obecně doporučujeme začít spíše pěstováním bylin ze sazenic – předpěstované rostlinky výrazně zvyšují šance, že se vaše pěstitelské snahy setkají s úspěchem. Sazenice zakoupíte nejen v hobbycentrech pro zahrádkáře, ale například také na farmářských trzích či v zahradnictvích.

Pokud sáhnete po sazenicích, u většiny bylinek si vystačíte s univerzálním substrátem, který nabízí za výhodnou cenu například aktuální Penny leták. V případě pěstování ze semen je vhodnější volbou substrát pro výsev a množení. Ten obsahuje menší množství živin, čímž zajistí rovnoměrné naklíčení semen.

 

Pozor na vhodný květináč

Neméně důležitou položkou na nákupním seznamu je květináč či jiná nádoba, do které sazenice zasadíte. V případě balkonu jsou ideální volbou keramické květináče, které udržují dostatečnou vlhkost, ale zároveň v nich nehrozí přemokření a uhnívání kořenů.

U keramických květináčů je bohužel potřeba počítat s vyšší hmotností. Kvůli nutnosti jejich přesouvání při otevírání či mytí oken nejsou tak vhodné na okenní parapety. V tomto případě proto sáhněte po květináčích či truhlících z plastu. Z důvodu většího rizika přemoření nezapomeňte na dostatečnou drenáž v podobě keramzitu či keramických střepů.

Jak bylinky kombinovat?

Velice oblíbené je kombinování různých bylinek v jednom květináči. Pokud se rozhodnete pro tento způsob výsadby, dbejte na vhodně zvolené rostliny. Nápovědou vám bude oblast, ze které bylina pochází.

Nedoporučujeme kombinovat například středozemní a typicky středoevropské byliny, jelikož vyžadují odlišné světelné i zavlažovací podmínky.

 

Péče o bylinky

Samotná péče o bylinky není příliš náročná; platí, že méně je někdy více. Nejlépe budou rostliny prosperovat při střídmé zálivce s ohledem na přirozený výskyt daného druhu, a to ideálně měkkou dešťovou vodou.

Zpátky se držte zejména v oblasti hnojení – přihnojované bylinky sice rychleji porostou, avšak na úkor vůně a chuti.