bylinky lze pestovat temer kdekolivNejen zahrádkáři touží po vlastní zahrádce, kde by si mohli pěstovat různé odrůdy bylinek – není totiž nic lepšího než oběd dochucený čerstvě utrženou petrželí, koriandrem či pažitkou. Překážkou ale může být nedostatek prostoru na vlastní záhonek. Dnes už však existuje celá řada možností, jak si můžete vytvořit bylinkovou zahrádku na balkoně nebo přímo u sebe doma.


Účinky rostliny:

Bylinky lze pěstovat téměř kdekoliv

Pokud se řadíte mezi milovníky bylinek, určitě neodoláte a budete si chtít alespoň pár druhů vypěstovat u sebe doma. To však nemusí být vždy jednoduché, jelikož ne každý má možnost vytvořit si na své zahrádce nový záhonek. S trochou šikovnosti si vlastní bylinkovou zahrádku můžete založit i tak.

Pokud máte například pergolu či terasu, můžete si zde vytvořit vlastní oázu klidu, kde si dopřejete kvalitní odpočinek. Ideální řešení nabízí vertikální květináče a záhony, kam se vám vejde hned několik druhů bylinek. Takový květináč vám navíc nezabere moc prostoru a bude vypadat skvěle i po designové stránce.

Milovníci estetiky si mohou exteriér vyladit do posledního detailu a sladit květináče i s ostatním zahradním nábytkem, jako je zahradní lehátko, sedací souprava či jiné příslušenství. Vertikální květináče či záhony se navíc skvěle hodí i na balkony či střešní terasy.

Pokud jste zruční, můžete si truhlíky pro bylinkovou zahrádku vytvořit i svépomocí přesně podle vašich možností. Obvykle si vystačíte pouze s pár prkny a vruty, ale kreativitě se meze nekladou – květináč si můžete navrhnout i tak, že ho zavěsíte na zeď nebo ho přizpůsobíte danému prostoru. Jestliže se vám nechce ztrácet čas, můžete bylinkovou zahrádku vytvořit i z obyčejné palety.

 

Bylinkám dopřejte dostatek světla a kvalitní zeminu

Jestliže chcete, aby bylinky krásně rozstly, budete jim muset poskytnout ty správné podmínky. V první řadě je nutné zajistit dostatek světla, což nemusí být vždy jednoduché. Bylinky je vhodné umístit na vyvýšené místo, kam dopadají sluneční paprsky po většinu dne.  

Pokud pro sázení bylinek využijete klasické květináče a truhlíky, bude vám stačit obyčejný zahradní stolek, který navíc můžete kdykoliv jednoduše přesunout. Již zmíněné vertikální květináče bývají poměrně těžké a také nízké, a tak je nutné pro ně hledat místo, kde jim nebude nic stínit.

Důležitá je samozřejmě i kvalitní zemina a hnojení, díky čemuž se bude vašim bylinkám dařit. Jelikož mají sloužit k přímé konzumaci, je nutné využívat pouze kvalitní přírodní hnojiva, která neobsahují žádné nebezpečné látky. Pozor si dejte i na potřeby jednotlivých druhů bylinek – některé mohou vyžadovat například prostřihávání či pravidelnější zálivku.

S ohledem na to volte i bylinky, které nasadíte do stejného květináče – vždy by se mělo jednat o rostlinky vyžadující stejné podmínky. Pokud si chcete usnadnit práci, bude pro vás lepší zpočátku investovat do již vyrostlých sazeniček, u kterých máte větší šanci, že se uchytí.