mokradkovy olej olej ze zrcadlovky bile ucinky na zdravi vyuzitiMokřadkový olej se získává ze semen rostliny Limnanthes Alba. Česky se této zajímavé, bíle kvetoucí rostlině říká zrcadlovka bílá. Zrcadlovka ráda roste poblíž vodních toků, preferuje totiž mokřejší půdu. Z jejích semen se získává lehce nažloutlý olej bez výraznější vůně, což z něj dělá výborný přípravek pro všechny, kdo mají trochu citlivější nos a preferují kosmetiku spíše bez vůně. 


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • suchá kůže, pokožka - hydratace
  • výživa kůže, pokožky

Nebo si do mokřadkového oleje můžete naopak přidat pár kapek éterických olejíčků a sami si určit, jak chcete, aby vám voněl, bez toho, aniž by se jednotlivé vůně tloukly.

Díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin mokřadkový olej disponuje opravdu dlouhou stabilitou. Obsažené nenasycené mastné kyseliny jsou zároveň ve speciálním poměru a jsou navíc vzájemně propojeny slabšími vazbami, než je obvyklé. Díky tomu se snadněji vstřebávají do pleti a jsou pro ni tím pádem i lépe využitelné.

Mokřadkový olej je svými účinky přirovnáván k jojobovému oleji – díky své lehkosti a dobré vstřebatelnosti je vhodný i na mastnější typy pleti, jeho výživnou a silnou hydratační schopnost ocení zase pleť suchá. Podobně jako jojobový olej, díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin posiluje odolnost pleti a chrání ji před působením nepříznivých vlivů. Mokřadkový olej je proto výborný i pro přecitlivělou pleť, která často trpí nedostatkem těchto mikroživin.

Mokřadkový olej je také často přirovnáván k tekutým krystalům nebo ceramidům. V obou případech se jedná o látky, které slouží jako nosiče účinných látek do hlubších vrstev pokožky. V případě ceramidů se jedná o výživné látky spíše na tukové bázi, jakými jsou například vitaminy rozpustné v tucích nebo lecitin. Tekuté krystaly zase slouží jako transport pro hydratační složky. Díky tomu umožňují mokřadkovému oleji pleť opravdu do hloubky hydratovat a vyživovat. Tekuté krystaly pleť navíc báječně ochlazují a zklidňují i případné podráždění.

Pokud použijete mokřadkový olej na vlasy, efekt tekutých krystalů je perfektně uhladí, pomůže také opticky vylepšit vzhled roztřepených konečků, usnadní rozčesávání a poměrně dobře i eliminuje elektrizující vlasy a jejich následné zacuchávání. Kromě zábalu na vlasy můžete mokřadkový olej použít klasicky na pleť jako jakýkoliv jiný olej. Nezapomeňte jej však nanášet na navlhčenou pleť, jinak by jeho efekt byl úplně opačný – vlhkost by z pleti vytáhl a zbytečně ji přesušil.