pupeny rostlin ktere sbirat a jejich ucinky na zdraviNa jaře se pupeny stromů nalévají mízou. Nesou veškerou genetickou informaci stromu či keře, z kterého pocházejí. Ač jsou malé, diponují velikou silou a obrovskou léčebnou energií. Obsahují více účinných látek, než kterákoliv jiná část rostliny. Sbírejte je v době, kdy jsou nejvíce nalité mízou, ale ještě neraší lístky.


Účinky rostliny:

Sbírej jen tolik, kolik potřebuješ

U sběru buďte ohleduplní a myslete na přirodu. Na výrobu léčivé mateční tinktury jich stačí opravdu malé množství, jedna malá hrstička pokryje vaši potřebu na celý rok. Pupeny mají tak velkou sílu, že vám toto množství určitě vystačí a ještě budete moci tinkturu darovat.

 

Gemoterapie

Gemoterapie je "medicína pupenů" (slovo "gema" znamená v latině pupen). Léčivé tinktury se vyrábějí jejich luhováním ve směsi lékárenského glycerinu a alkoholu. Macerováním pupenů v tomto organickém rozpouštědle do nčj přejdou veškeré energetické informace o pupenu a jeho aktivitách. Když nechcete při výrobě použít glycerin, můžete použít pouze alkohol, ten by ale měl být ideálně o koncentraci 40-80%. Obecně čím silnější, tím lepší. U gemoterapeutických tinktur je důležité dodržet poměr pupenů, glycerinu a alkoholu (ev. alkoholu a pupenů).

 

Tipy kde koupit 80-96% líh a glycerín

 

bylinkova terapie pupeny gemoterapie gemmoterapieEnergetická aktivace tinktury z pupenů trhnutím rukou

Když se ředí tinktura, ještě by se měla energeticky aktivovat - láhev s naředěnou tinkturou uchopte do pravé ruky a 21x trhněte směrem nahoru k nebi a dolů k zemi. Při posledním trhnutí lahvičku s tinkturou přitáhněte k srdci, tím se tinktura aktivuje (fyzicky to může vypadat a často vypadá jako vodní vír v láhvi).

Tinkturu uchovávejte v chladu a temnu. Dávkujte podle hmotnosti, na každý kilogram váhy 1 kapka (tedy pokud vážíte např. 60 kg, užíváte 3x denně 20 kapek, pokud vážíte 90 kg, užíváte 3x denně 30 kapek). Toto množství rozdělte na tři části a užívejte 3x denně. Rozdělení dávky na celý den je důležité, abyste dosáhli léčebného efektu, musí účinné látky kolovat v krevním oběhu celý den.

Výše uvedené informace byly poskytnuty z knihy BYLINKOVÁ TERAPIE.

 


Jak připravit lihoglycerin na výrobu gemmoterapeutické tinktury a jak pupeny připravit?

  • Bylinná droga se nakládá do lihoglycerínu. Směs pro výrobu tiktury vytovříte tak, že smícháte 80% akohol (120 g) + 85% glycerín (90g).
  • Na 1 díl pupenů používáme 15 dílů směsi lihoglycerinu (velmi zhruba 150 gramů pupenů na 1000 ml lihoglycerinu).
  • Pupeny doporučuji nasekat na hrubší kousky keramickým nožem nebo rozdrtit v hmoždíři (zvětšení styčné plochy) či tupou stranou vařečky (ideálně bez styku s kovem).
  • Macerujeme za každodenního obracení či protřepání 3 týdny při pokojové teplotě nebo u radiátoru (teplota nesmí překročit nikdy cca. 40°C!).

 

Jaké mají pupeny jednotlivých rostlin účinky na zdraví?

  • Aronie (černý jeřáb) optimalizuje funkci štítné žlázy (obsahuje jód), podporuje pružnost a nepropustnost cév a pomáhá vylučovat soli z těla.
    Navíc obsahují skupinu vitamínů B, C, E, P, díky vysokému obsahu ftavonoidú zlepšují pevnost a pružnost cév.
  • Bez černý podporuje obranyschopnost (imunitu) organismu a stimuluje čitmost imunitního systému. Používá se také při pročištění organismu, také díky tomu má pak vliv na léčbu akné a různých ekzémů. Podpoří hubnutí a také pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi. Výborně působí na cévy, má protirevmatický a protinádorový účinek.
  • Bez hroznatý harmonizuje imunitní systém, ovlivňuje činnost ledvin, jater a další choroby citlivé na kortikoidy, které může bez jejich vedlejších účinků nahradil.
  • Borovice kleč pomáhá při revmatoidní artritidě, regeneruje kosti a chrupavku a to zvláště u lidí důchodového věku.
  • Borovice lesní - tinktura z pupenů je výborná na podporu kostí a kloubů nebo při zánětlivém revmatismu (revmatismus, revmatoidní artritida) a demineralizaci kostí (osteoporóza). Je také vhodná jako prevence osteoporózy (řídnutí kostí), k regeneraci kostí a chrupavek. Obecně posiluje kosti, kolena, kyčle, menší klouby, pomáhá také při bolestech páteře.
  • Borůvka černá zlepšuje vidění ovlivněním sítnice a zrakového nervu. Příznivě působí na cévní stěny. Dobře působí na cukrovku (diabetes) 2. typu, jelikož pomáhá organizmu využívat přirozeně syntetizovaný inzulín. Působí dezinfekčně, má antivirové a antioxidační účinky.
  • Brusinka obecná je ženskou bylinou, zlepšuje vstřebávání vápníku při problémech v menopauze a postmenopauze, uvolňuje ledvinová klubíčka, vylučuje kyselinu močovou, pomáhá při zánětech močových cest, brání skleróze tepen, zlepšuje výživu kůže.
  • Bříza bělokorá - pupeny břízy je základním gemmoterapeutickým nástrojem (drenážní prostředek) - pročistí organismus a připraví jej na vlastní léčbu dalšími bylinnými přípravky. Dále působí na zánět slinivky, funkci sleziny a zánětlivá onemocnění ledvin - bílkovina v moči. Protože je bříza značně močopudná, doporučuje se zvýšit denní přísun tekutin - nejlépe čisté vody. Má vliv na zánět kloubů (artritidu), špatně se hojící kožní vředy, proleženiny (dekubity). Snižuje množství kyseliny močové v těle, léčí nemoc dna.
  • Bříza bělokorá - jehnědy. Březové jehnědy harmonizují funkci štítné žlázy i celého hormonového hospodářství v těle.
  • Buk lesní působí podobně jako březové pupeny - aplikujeme jej při potřebě rychlejší drenáže před aplikací specifického extraktu. Dále zlepšuje činnost ledvin a vyměšování močových kaménků.
  • Česnek medvědí je vhodným antisklerotickým prostředkem. Silně působí proti plísním, virům i bakteriím.
  • Dub letní používáme jako drenážní prostředek v případě selhání břízy. Dále působí proli průjmům a zlepšuje stav tlustého střeva. V kombinaci s extraktem z březových jehněd zlepšuje mužské libido.
  • Fíkovník smokvoň pusobí blahodárně na celý trávicí trakt včetně dvanácterníkových a žaludečních vředů. Pomáhá při infekcích v těle a může být alternativním nástrojem při léčbě mozkových poruch.
  • Habr obecný je gemmoterapeutikem vhodným při zánětech dýchacích cest, pro regeneraci sliznic, harmonizuje jaterní činnost a supluje deficit krevních destiček - snižuje krvácivost.
  • Hloh obecný tak jako v alopatii pomáhá při vysokém krevním tlaku, srdeční arytmii, při ateroskleróze i jako prevence infarktu myokardu.
  • Jalovec obecný má regenerační a detoxikační účinek na játra a působí na záněty ledvin a močových cest. Příznivě ovlivňuje cukrovku 2. typu.
  • Jasan ztepilý snižuje množství kyseliny močové v těle a působí antirevmaticky, čímž příznivě ovlivňuje dnu. Může nám pomoci i při virových onemocněních, například chřipce.
  • Javor babyka působí pozitivně na nervový systém, zvláště pak na zlepšení funkce vedení vzruchu nervem. Může pomoci při částečných ztrátách hybnosti útlakovým syndromem karpálního tunelu a dalších nemocech nervového aparátu.
  • Javor klen zlepšuje trávení a optimalizuje činnost žlučníku.
  • Jedle bělokorá pomáhá u nemocí kostí pacientů s neukončeným vývojem kosterní soustavy. Můžeme ji použít i pří dýchacích problémech z důvodu nachlazení či dýchavičnosti.
  • Jeřáb oskeruše snižuje hustotu a srážlivost krve a tím zlepšuje žilní oběh, čímž ovlivňuje křečové žíly, těžké nohy, záněty okolí žil, bércové vředy, hemoroidy, ale i bolesti hlavy a problémy se sluchem, způsobené překrvením mozku.
  • Jeřáb ptačí používáme stejně jako v alopatii pro šetrné doplnění fytoestrogenů v těle v období klimakteria. Dále zlepšuje průtok krve cévním systémem.

    ŽENY: Tinktura z jeřábu ptačího je výborná v ženské oblasti, pomáhá téměř se všemi problémy: při poruchách menstruačniho cyklu, při bolestech, proti neplodnosti, při problémech v klimakteriu i cystách. Pomáhá organismu při překonávání stresu a vyčerpání, působí proti změnám provázejícím postupující věk, stimuluje imunitní systém. Jeřáb ptačí obsahuje fytoestrogeny a napomáhá produkci ženských pohlavních hormonů a zároveň působí při stresu a napětí. Zvyšuje ženské libido (sexuální touhu, řeší tedy frigiditu žen).

  • Jilm obecný slouží jako drenážní prostředek při kožních nemocech, regeneruje sliznice a pomáhá pří jarní únavě.
  • Jinan dvoulaločný působí na periferní prokrvení, jako prevence a léčba mozkových příhod, na zlepšení paměti, proti závratím a může příznivě ovlivnit ztrátu sluchu, hučení v uších (tinnitus) či Parkinsonovu nemoc.
  • Jírovec maďal ("kaštan") zlepšuje krevní cirkulací v plicích, působí proti otokům, zlepšuje stav cévních stěn, čímž ovlivňuje hemoroidy, křečové žíly, bércové vředy a další problémy oběhového systému včetně zlepšení prokrvení cév periferních. Tím má mj. vliv na studené nohy.
    Ve směsi s oskeruší a kaštanem působí na lymfatický oběh.
  • Jmelí bílé zlepšuje prokrvení mozku a enzymatickou funkci slinivky břišní. Pomáhá v případě sklerotických změn, při zbytnění srdce (hypertrofie myokardu) a při onkologických diagnózách.
  • Kaštan pravý čístí lymfatický systém a zbavuje jej otoků. Zlepšuje cévní cirkulaci a podporuje funkci jater. Ovlivňuje i trávení narušené autointoxikací.
  • Kiwi čínské podporuje látkovou výměnu, posiluje organismus i játra, působí antirevmaticky a snižuje psychické napětí.
  • Kopřiva dvoudomá detoxikuje organismus, pomáhá ke zdravému stavu vlasové pokožky, používá se jako geriatrikum pro látkovou výměnu. Řeší problémy s prostatou a povzbuzuje činnost jater.
  • Krušpánek (Zimostráz vždyzelený, jen pro vnější užití), používáme jako přechodový lék při změně gemmoterapeutické léčby.
    Působí na večerní horečky, které nesouvisí se skrytým zánětem v těle (tzn. není zvýšena hodnota sedimentace).
  • Kukuřice setá se používá při cévních křečích, gangrénách končetin a jako podpora regenerace srdce po prodělaném infarktu myokardu.
  • Lichořeřišnice větší má silný antibiotický účinek, především na stafylokoky, streptokoky, salmonely, Proteus vulgaris, Escherichia coli a Helicobacter. Nejsilněji působí při zánětech žaludku, v urogenitální oblasti a oblasti dýchacích cest.
  • Lípa obecná slouží jako uklidňující prostředek při depresích, nespavost u dětí, prodlužuje délku spánku. Tlumí úzkosti, strach, neurózy, utkvělé představy, bušení srdce. Pomáhá při nevolnostech z cestovaní. Tlumí svědění. Detoxikuje organismus (při dlouhodobém užívání). Snižuje hladinu cholesterolu, kyseliny močové (dna). Obezita - pomáhá při hubnutí. Chronický zánět žaludku, kolitidy.
    Také dobře působí na dýchací systém, posilují imunitu, povzbuzují jaterní aktivitu. Tinktura z pupenů zvyšuje obranyschopnost, posiluje a omlazuje organismus.
  • Líska obecná pomáhá při ateroskleróze, je vhodná pro regeneraci plicních sliznic a pří rozedmě plic a bronchiektázií.
  • Loubinec - revma, revmatismus, revmatoidní artritida. Zánět více kloubů - polyartritida. Bolesti malých kloubů. Deformace kloubů. Nemoci šlach a vazů. Dupuytrenova kontraktura. Bouchardovy uzly. Heberdenovy uzly. Dlaňová aponeuróza. Pozánětlivé srůsty. Ateroskleróza cév (vápenaté usazeniny v cévách).
  • Maliník obecný obsahuje fytoestrogeny, které regulují nepravidelnou menstruaci. Tlumí problémy spojené premenstruačním syndromem PMS, s menopauzou a mohou pomoci při poševních zánětech. Cysty prsu, cysty vajčeníků - i zde pomohou pupeny této rostliny.
  • Měsíček lékařský je významný protirakovinný přípravek při onkologických indikacích ženských orgánů - rakovina dělohy, rakovina děložního čípku, rakovina pochvy, vaječníků a prsu.
  • Modřín opadavý působí na záněty horních cest dýchacích, podporuje činnost ledvin a používáme jej i jako antirevmatikum.
  • Morušovník (moruše) černý zlepšuje látkovou výměnu, léčí záněty dýchacích cest, užívá se při kožních chorobách a ovlivňuje i cukrovku.
  • Olše lepkavá - silně účinkuje na revma (tlumí nitrokloubní zánět), osteoporoza, bolesti zad, kloubů a svalů revmatického původu, ICHS (ischemická choroba srdeční)
  • Ořešák černý (americký) se jeví jako užitečný pomocník v boji proti neoperovatetným nádorům léčených chemoterapií nebo ozařováním a to v souběhu s touto léčbou (doprovodná gemmoterapie k onkoterapii). Po operovaných nádorech podávat ihned jak je to možné.
  • Ořešák královský (vlašský) působí na chronické záněty v těle, na předčasné vrásky na kůži a zlepšuje stav kloubů a šlach. Aktivuje imunitní systém při infekcích a je vhodný i na kmeny bakterií rezistentní vůči antibiotikům, zvláště na stafylokoky.
  • Ostružiník křovitý působí protiskleroticky, používáme při dně, revmatismu a dalších degenerativních nemocech kloubů. V plicní oblasti nám působí na rozedmu plic (emfyzém), plicní fibrózu (CHOPN), chronickou bronchitidu a celkově na posílení plic.
  • Platan javorolistý příznivě působí na akné a vitiligo. Dokáže ovlivnit následky malárie.
  • Rakytník řešetlákový působí jako imunostimulátor, napomáhá regeneraci epitelu, léčí dvanáctníkové a žaludeční vředy, má antisklerotické a antidepresivní účinky a ovlivňuje kloubní a zažívací potíže.
  • Růže šípková ("šípek") je vhodným protizánětlivým prostředkem u dětí, a to zvláště pro oblast dýchacích cest. Tlumí astma, rozedmu plic (emfyzém) a další dýchací problémy.

    DĚTI: Pupeny šípku jsou vhodné pro děti s nedostatkem obranyschopnosti a slabou imunitou, které jsou často nemocné.

  • Rybíz černý s úspěchem používáme pro regulaci činnosti žláz s vnitřní sekrecí, hlavně nadledvinky (tím podporuje tvorbu tělu přirozeného kortikoidu), při zánětech v těle, alergiích a při zbytnění prostaty.
    Také velice posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost organismu a stimuluje metabolismus.

    ŽENY: Púsobí také analgeticky a pomáhá při nedostatku vnitřní a životní síly, při únavě, bojuje proti ospalosti.
    MUŽI: Doporučuje se při léčbě chronického zánětu prostaty a dny.
    DĚTI: Vnitřně púsobí při akutní a chronické kopřivce, akné, lupénce a suchých infekčních ekzémech. Pupeny černého rybízu mají protizánětlivý účinek, pomáhají po užívání antibiotik při doléčení.

  • Svída krvavá je svými protisrážlivými účinky předurčena k řešení oběhových potíží. Je vhodná při nedostatečnosti věnčitých tepen, jako prevence infarktu, při léčbě trombózy či jako antisklerotikum. Působí při nefróze, stimuluje Kupfferovy jaterní buňky. Je nejvýznamnějším gemmoterapeutikem na snížení zvýšené funkce štítné žlázy.
  • Šeřík obecný uvolňuje věnčité tepny, pomáhá při srdečních křečích a je účinný proti ateroskleróze.
  • Topol černý obsahuje salicin s protizánětlivými účinky, populin, který snižuje hladinu kyseliny močové v krvi a množství silic, vosku a pryskyřic.
    V současné době je prokázán terapeutický efekt při doléčováni lymské boreliózy. Dále zánět tepen (arteritida), ateroskleróza, snížení krevní srážlivosti, zánět průdušnice, zánět průdušek, špatně prokrvená pokožka (bércové vředy ad.), dna. Pomáhá při akné, bolestech zad (páteře), candidě, kvasinkách a různých mykózách - plísních. Pupeny topolu účinně ulevují při revmatických bolestech kloubů.

    TOPOL A MUŽI: Pročištění organismu i potíže s prostatou.
    TOPOL A ŽENY: Dezinfikují močové cesty a hojí záněty močového měchýře, léčí kandidu (kandidózu).

  • Třešeň - dna, zánět kloubu (artritida) způsobený dnou, zánět žaludku, překyselení, prevence kardiovaskulárních chorob (srdce, cévy), prevence rakoviny (např. rakovina prsu u mužů), diabetes (zpomalení rozvoje choroby), vysoký cholesterol - hypercholesterolémie.
  • Vinná réva a divoké víno je vhodným protizánětlivým prostředkem u chronických stavů, pomáhá při angínách, aktivuje tvorbu bílých krvinek a příznivě působí na artrózu zejména mladších pacientů.
  • Vrba bílá příznivě ovlivňuje záněty močových cest. Ve spojení s břízou pomáhá při chřipkových stavech. Ve spojení s měsíčkem snižuje schopnost nervové soustavy vnímat bolest.
  • Vřes obecný působí na otoky v organismu hlavně podporou funkce ledvin. Vyplavuje kyselinu močovou z těla. Brání rozvoji metastáz, k léčbě vlastního nádoru jej kombinujeme s čajem z lapacha a u ženských nádorů s čajem z měsíčku.
  • Žito seté zaceluje jizvy ve škáře a pokožce a působí na lupénku. Stimuluje jaterní buňky (hepatocyty), působí na chronickou a akutní hepatitidu. Zlepšuje účinek imunosupresiv.