Kontryhel měkký kontryhel obecný účinnostNa začátku je třeba poznamenat, že kontryhel je složitý rod. V naší přírodě volně roste velké množství nepohlavně se rozmnožujících druhů, které jsou si mnohdy navzájem značně podobné a jejich rozlišování je velmi obtížné. Naštěstí co do účinků jsou všechny srovnatelné. Pro okrasu pěstujeme kontryhel měkký, který však má trošičku jiné léčivé účinky než kontryhel obecný. Jak je od sebe ale odlišit?


Účinky rostliny:

V první řadě už podle velikosti: zatímco naše domácí léčivé kontryhele jsou drobné byliny, kontryhel měkký (i další pěstovaný kontryhel ozdobný) je naopak mohutná, s květenstvím často více než půl metru vysoká rostlina, s až 15 cm velkými, mělce laločnatými listy.
Dalším určovací znakem jsou cípy kalíšku (drobné listeny pod květním kalichem; při pohledu shora "na střídačku" s kališními cípy, umístěné však o malinko níž): u obou pěstovaných kontryhelů jsou na rozdíl od volně rostoucích nápadně veliké, delší než květní lůžko.
A konečně: kontryhel měkký nejdeme takřka výhradně na zahradách či zplaňující v okolí lidských sídel, do volné přírody se (zatím) šíří jen zcela výjimečně.

Chceme-li tedy mít jistotu, běžme za kontryhely ven, na louku :-)

Jaké účinky má pěstovaný kontryhel měkký je napsáno zde.

Kontryhel obecný kontryhel měkký rozdíl