jin a jang a byliny bylinky fytoterapieVe webu občas používám pojmy jin a jang, které označují dvě protikladné síly vevšech formách života. Jin a jang jsou součástí starověké čínské filozofie o protikladech. Obecně řečeno jang označuje expanzivní (rozpínavou) energii. K vlastnostem, které se s ním pojí, patří horko, sucho, mužskost, Slunce, den, oheň, světlo a obloha. Jangová energie se pohybuje vzhůru a ven a rozšiřuje se do světa. Je to tvůrčí či pevný princip. 


Účinky rostliny:

Jin označuje stahující sílu či sílu, která směřuje dovnitř. Z jednotlivých vlastností se s ním Výživoví poradci vedou neustále diskuze o tom, zda je v současné době možné získat všechny potřebné živiny pouze z naší stravy. To je přinejlepším velmi smutný argument. Ekologické zemědělství, které je založeno na trvale udržitelných a šetrných postupech, posiluje jak půdu a zemi, tak naše tělo a poskytuje nám přirozené, vysoce kvalitní potraviny, které obsahují úplné spektrum živin. Pokud však trváte na jedení demineralizovaných průmyslově zpracovaných potravin, pak je opravdu pravděpodobné, že se vám prostřednictvím stravy nedostává všech potřebných živin.

Jestliže někdo namítá, že biopotraviny jsou pro běžného člověka příliš drahé, pak se podívejte, kolik stojí vitamínové a minerální potravinové doplňky. Za peníze, které ušetříte za tyto tabletky a další potravinové doplňky, si můžete koupit spoustu biopotravin. A každý, i na té nejmenší zahrádce, si může vypěstovat vlastní pojí chlad, Měsíc, noc, voda, zima, vlhkost, tma, ženskost a země. Jinová energie směřuje dolů a dovnitř. Je to přijímající či poddajný a ohebný princip.

Veškerý život, muži a ženy, potraviny, pohyb i umění může být tvořeno v různé míře principy jinu a jangu. Zdravý harmonický život sestává z neustálého usilování o dosažení rovnováhy mezi jinem a jangem, mezi rozpínavou a stahující silou.