Vánoční koření a bylinkyKoření a bylinky neodmyslitelně patří k našemu životu, ať už je využíváme k přípravě čajů, dochucování pokrmů nebo třeba přípravě kosmetiky. Každá z nich má svou osobitou vůni a chuť a některé dokonce definují národní kuchyni některých zemí. Několik druhů bylinek a koření se pojí také s vánočními svátky, jelikož dovedou celý byt krásně provonět a tím pádem ještě umocnit vánoční atmosféru u vás doma. Které to jsou a jak je můžete o Vánocích využít?


Účinky rostliny:

Skořice

Jestli jste si letos stihli udělat cestu na vánoční trhy ve vašem městě, určitě jste na každém kroku cítili vůni svařeného vína a punče a tím pádem i skořice. Sice už představuje takový evergreen mezi vánočním kořením, její vůně je však nezaměnitelná. Skořice však nejen dobře voní, ale také podporuje trávení a ulevuje od nevolnosti, díky čemuž je pro vánoční svátky jako stvořená - více si o jejích zdravotních účincích můžete přečíst zde. Jak už bylo zmíněno, skořici lze přidat do svařeného vína či punče nebo si z ní uvařit čaj.

Zázvor citron bylinky koření VánoceZázvor

Vánoční svátky u nás vycházejí na zimu, a tak je přirozené, že v tomto období hledáme způsoby, jak se zahřát. Jestli je to i váš případ, ujistěte se, že během svátků budete mít doma dostatečné zásoby zázvoru. Právě ten totiž disponuje silnými hřejivými účinky a navíc podporuje trávení a bojuje proti zánětu v těle, takže vás spolehlivě ochrání před nachlazením a rýmou. Nastrouhaný zázvor můžete zalít horkou vodou, a tak si připravit čaj, nebo si z něj připravit tradiční zázvorky.

Vanilka

Když se řekne vanilka, asi každý si vybaví klasické vanilkové rohlíčky, které jsou typickým symbolem českých Vánoc. Vanilka by tím pádem neměla ve vašem repertoáru chybět ani o svátcích. Zkuste si například vyrobit vlastní vanilkový cukr - stačí vám k tomu jen nádoba, do které vložíte celý vanilkový lusk, a ten pak zasypete cukrem. 

V Albert letáku - konkrétně na straně 22 - právě najdete třtinový cukr v kilovém balení s 25 % slevou, takže budete mít připravený dostatek vanilkového cukru prakticky na celý rok a ještě ve “zdravější” verzi. Ten pak nemusíte využívat pouze na pečení, ale také si s ním můžete ovonět kávu nebo různé koktejly, včetně těch vánočních.

Rozmarýna

Zatím jsme tu zmínili samé vánoční koření a žádné bylinky, a tak jsme se to rozhodli napravit - a začneme rozmarýnem. Jestli jste si ho někdy pěstovali doma, jistě víte, že jeho rostlina tak trochu připomíná vánoční stromek. Díky tomu z ní můžete udělat živou dekoraci, avšak s lehce netradiční vůní. Jestliže vás však zajímá spíše využití v kuchyni, tak určitě nešlápnete vedle, když rozmarýnem ochutíte rybu nebo brambory - což je pro štědrovečerní večeři naprosto ideální.

Máta

Většina bylinek a koření, které jsme dosud zmínili, má velmi výraznou chuť i vůni. Když k tomu připočtete všechna ta těžká jídla, která si o Vánocích dopřáváme, je logické, že potřebujeme i nějaké zjemnění a odlehčení. K tomu je naprosto ideální máta, jelikož podporuje trávení a také pomáhá ulevit od pálení žáhy. Když si tedy chvíli po jídle vypijete šálek mátového čaje, brzy vám slehne a vytráví, takže váš organismus nebude tak zatížený, a vy budete mít mnohem více energie na to, abyste se věnovali svým blízkým.