Alkohol v tinkturách - je nebezpečný pro děti, těhotné ženy, epileptiky a bývalé alkoholiky?U tinktur se rostlinám odnímají účinné látky alkoholem. Jelikož však, jak známo, nadměrná konzumace alkoholu škodí zdraví, nabízí se pochopitelně i zde "alkoholická otázka": Je alkohol z tinktur rizikem? Především při léčení dětí bývají rodiče často nejistí, zda jim tinkturu obsahující alkohol skutečně mají dát. Obsah alkoholu v hotové tinktuře se obvykle pohybuje mezi 30 a 50 objemovými procenty (% obj., v cizí literatuře % vol.).


Účinky rostliny:

Jelikož však se tinktury obvykle dávkují jen po kapkách, obsahuje podaná jednotlivá dávka méně alkoholu než například sklenice ovocné šťávy. V 10 kapkách tinktury z čerstvé rostliny o obsahu 40% obj. pozřeme pouhých 0,1 gramu čistého alkoholu. Takovou nepatrnou dávku bezpečně a dobře snášejí dokonce i děti, které mají v játrech přítomné potřebné enzymy k likvidaci etanolu z organismu (alkoholdehydrogenáza ad.). Organismus toto množství alkoholu odbourá za několik minut.

ZAJÍMAVOST: Například sklenice (0,2 litru) jablečné šťávy obsahuje čtyřikrát větší množství alkoholu, sklenice hroznové šťávy dokonce množství osminásobné! I zralé banány, ač to zní neuvěřitelně, obsahují alkoholu mnohem více než správná dávka tinktury.

Jelikož obsah alkoholu v jedné dávce tinktury je minimální, není třeba se obávat snížení pozornosti při řízení motorových vozidel ani při obsluze strojů. Rozhodně nemáte šanci "nadýchat" ani při policejní kontrole.

Další dobrá zpráva je, že tinktury vyráběné Bylinkovým doktorem MUDr. Zbyňkem Mlčochem obsahují 15% a méně lihu. O to méně jsou "škodlivé" pro výše uvedené rizikové skupiny bylinkových pacientů.

obsah alkoholu v tinkturach a potravinach srovnani porovnani

 

A co alkoholici, epileptici a osoby s nemocnými játry?

Ovšem alkoholici a pacienti s jaterními chorobami nebo epilepsií by od alkoholových tinktur měli upustit a místo toho využívat léčivé síly rostlin formou nálevů ("čajů"), odvarů, bylinných tablet nebo kapslí. Mohou ale využít tinktur vyrobených glycerinem a octem.

 

Kojenci

Kojencům do věku 8 měsíců nedáváme žádné tinktury obsahující alkohol, protože ještě nemají v játrech enzym alkoholdehydrogenázu odbourávající etanol.

 

Tinktury v době těhotenství

Také během těhotenství a kojení je zásadně třeba uvážit, zda nedat přednost aplikačním formám bez alkoholu. Především by se pro jistotu neměly etanolové tinktury užívat ve vysokých dávkách a po delší dobu. Kromě toho existuje možnost vyrábět tinktury na bázi octa nebo glycerinu. U tinktur pro děti by stálo za úvahu pracovat se směsí glycerinu a alkoholu koncentrace 70% obj. v poměru 1:1. Tím se nejen sníží obsah alkoholu, ale glycerin má tu výhodu, že ho děti pro jeho sladkost užívají raději. Tato směs je ideální i pro lidi, kteří nemají rádi chuť etanolu. Při použití octa je třeba vědět, že obsahuje až 0,1% etanolu.

 

Kde se dá koupit alkohol a glycerol na výrobu alkoholových a lihoglycerinových tinktur?

80% alkohol a 99% glycerol lze koupit zde.

 


Zdroj textu:
Tinktury z léčivých rostlin, R. Beiser, H. Beiserová