8 bylinek jejichz ucinky osvezi vasi party ci oslavu.jpgPlánujete oslavu, pořádáte párty a chtěli byste hostům nabídnout něco netradičního? Vyzkoušejte bylinkové koktejly, čaje nebo tobolky. Netradiční osvěžení vaše blízké jistě překvapí a navíc je potěší, že se následující den probudí bez kocoviny.


Účinky rostliny:

1. Cesmína paraguayská

Potřebujete nastartovat párty přílivem té správné energie? Doporučujeme zalít horkou vodou čajové lístky cesmíny paraguayské z Jižní Ameriky. Vznikne tak nápoj známý jako yerba maté, jehož účinky jsou mnohem silnější než například u kávy – hlavně nepocítíte nervozitu a stres, kterou kofein může vyvolat. Navrch obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty.

2. Guarana

Mezi stimulanty se řadí i brazilská rostlina jménem paulinie nápojná, zvaná též guarana, z jejíž semen se vytváří prášek. Nejčastěji se podává v kapslích a působí mnohem déle než výše zmíněný kofein. Její povzbuzující efekt nedoprovázejí žádné návaly ani propady.

3. Mucuna pruriens

Na párty je potřeba mít dobrou náladu, tu zajistí tropická liána Mucuna pruriens. Fazolové lusky, které na liáně rostou, se rozmělňují na prášek a míchají s vodou. Obsahují látku L-dopa, která je potřebná k tvorbě dopaminu (hormonu štěstí). Ale pozor, mukuna má i afrodiziakální účinky. :)

4. Kanna

S dobrou náladou vám pomůže i sukulent kanna. Tato rostlinka navozuje euforický pocit, zahání stres i úzkosti a navíc zvyšuje účinky jiných látek. Při dlouhodobém užívání má blahodárný vliv na deprese a jiné tíživé psychické stavy.

5. Maca peruánská

Maca, často přezdívaná jako peruánský ženšen, se podává v podobě prášku. Obsahuje velké množství aminokyselin, stopových prvků a minerálů. Zlepšuje náladu, povzbuzuje a také prodlužuje účinek stimulujících bylinek.

6. Ženšen pravý

Dalším „prodlužovákem“ efektu působení jiných rostlinek je ženšen. Ten potlačuje únavu, navozuje dobrou náladu a podporuje krevní oběh. Je skvělým pomocníkem pro zvládání stresu. Při dlouhodobém užívání napomáhá ke zdravé kondici celého organismu.

TIP: Ženšen výrazně podporuje chuť k jídlu – pokud se tedy chystáte podávat ho v jakékoliv podobě, neměli byste zapomenout zajistit ani kvalitní catering na oslavu.

7. Mučenka

Jestliže už přišel čas uložit se ke spánku, je třeba se řádně zrelaxovat, k tomu vám dopomůže mučenka. Tohle přírodní sedativum dokáže zklidnit i více rozjeté pařmeny a jejich krevní oběhy. Rychle dokáže navodit pocit klidu, navíc roztahuje cévy v plicích a tím usnadňuje dýchání.

8. Lebeda

Bylinka lebeda má kromě utišujících účinků moc vyčistit tělo od škodlivých látek a toxinů vzniklých při látkové výměně. Můžete si být jisti, že pokud si na závěr oslavy dopřejete odvar z lebedy, budete si lebedit jako děda Lebeda.