Ovesná polévka s kozí bradou - recept: 2 cibule, pažitka, česnek medvědí nebo česnek, 2–3 kořeny byliny kozí brada, mladé listy a prýty kozí brady, litr vody, olej, sůl, koření. Na oleji zpěníme cibulku, zalijeme vodou a přidáme na drobno nakrájené kořeny kozí brady, vaříme do měkka asi 15 minut, před koncem varu přidáme nadrobno nasekanou nať a listy, vsypeme dvě hrsti ovesných vloček jako zavářku, dochutíme česnekem, osolíme, dle chuti okořeníme např. tymiánem nebo dobromyslí, jako dekoraci můžeme přidat i květy kozí brady či sedmikrásky, které nám při konzumaci pak esteticky plavou v talíři. Listy lze použít také do salátů nebo do zeleninových směsí. 


Účinky rostliny:

Pozor! Semena kozí brady nejsou jedlá, proto nesbíráme odkvetlé květní úbory.