jasmin ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci nemociJasmín pravý (Jasminum grandiflorum). V čeledi jasmínů nacházíme neuvěřitelných cca. 200 druhů, nicméně ne všechny jsou vonné. Jasmíny nejčastěji používané při výrobě parfémů jsou Jasminum grandiflorum, Jasminum officinale, Jasminum odoratissimum a Jasminum sambac. Ostatní druhy jsou v zahradách povětšinou pěstované jako ozdobné keře nebo popínavé rostiny.


Účinky rostliny:

Pěstování jasmínu

V teplých oblastech se může vysazovat na podzim. Jinde je lépe jasmín zasadit do půdy na jaře: bude tak mít přes celé léto  čas dobře zakořenit a bude silnější, aby čelil zimě. Vyjma jasmínu nahokvětého, který snese zimu a vítr, všechny ostatní dávají přednost teplíému a dobře chráněnému místu, což je pro některé z nich dokonce životně důležité. Co se týče nepříjemností - pokud kmen nemá dostatek vzduchu, může se projevit botrytida nebo plíseň šedá. Proto prořezávajte střed keře. Na patkách starých keřů můžemě někdy objevit kořenokaz. Mladé výhonky mohou bý obětí útoků mšic. Někdy se do jasmínu také pustí červci vlnatí. Takže pěstování jasmínu není zrovna jednoduché.

Odolnost jasmínů záleží na druhu. Nejotužilejší je Jasminum nudiflorum, který snáší tepoty až -20°C. Moudré opatření spočívá v tom, že před velkými mrazy zabezpečíme patku jasmínu ochrannou plachtou, kapradinami, slámou nebo spadaným listím.

 

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: POZOR! Žlutokvětý jasmín nahokvětý je toxický, stejně tak semena všech odrůd jasmínů. Jak vypadá jasmín nahokvětý se podívejte zde.

 

Škůdci jasmínu

Jak se zbavit mšic na jasmínu:

Proti mšicím

  • 2 polévkové lžíce mazlavého mýdla
  • 1 l vlažného levandulového nebo mátového čaje (nebo 1 velká hrst květů či listů do 1 l vody)

Mazlavé mýdlo rozpusťte v čaji. Nechejte vychladnout, pak proveďte postřik. Bude nutné za 3 dny zopakovat.

 

Jak se zbavit červců na jasmínu

K předešlé směsi přidejte 1 polévkovou lžíci olivového oleje a 2 polévkové lžíce lihu na pálení. Nastříkejte na listy a pod ně, všude tam, kde se červci uchytí. Bude-li nutné, za 3 dny zopakujte.

 

Jasmín - účinky na zdraví

Analgetikum (proti bolesti), antidepresivum (proti bolesti), antiflogistikum (proti zánětu), antiseptikum (desinfekce), afrodiziakum (na podporu chuti na sex), cikatrizační účinek (proti jizvám), galaktagogum (podpora laktace), regenerační účinek, sedativum (uklidňuje), tonikum ...

Květ je vhodný zejména pro ženy, proto že je užitečný při mnoha gynekologických problémech. Tradičně se používá v Číně pro usnadnění porodu. Také podporuje pocity optimismu a euforie. Přidaný do teplé lázně v koncentrované podobě může přinést úlevu při menstruačních problémech a svalových křečích. Zklidňuje rovněž kašel, ale v tomto ho velmi dobře nahradí méně drahé rostliny. Už po staletí si Číňané a Arabové cení jasmínu pro jeho afrodiziakální účinky. Tyto vlastnosti jsou uznávány i našimi moderními lékaři. Olej provoněný jasmínem je tudíž doporučován pro rozpustilé erotické masáže.

 

Kontraindikace

Jasmínové vůni a přípravkům s jasmínem by se měly vyhnout ženy po celé těhotenství, až do jeho poslední fáze, tedy porodu. Vliv jasmínu na činnost dělohy a jeho účinky na pánevní oblast je tak silný, že by mohl během těhotenství způsobit velké problémy. V době kojení není kontraindikován a může se užívat.

 

Recepty s jasmínem

Jasmínová voda

  • 7 ks čerstvých jasmínových květů (nebo 2 polévkové lžíce sušených)
  • 200 ml pramenité nebo měkké vody

Ppřiveďte k varu, pak přidejte květy. Přikryjte, stáhněte z ohně a nechejte louhovat ( = macerovat) až do úplného vychladnutí. Tuto voňavou vodu používejte denně.
Lze ji 3 až 4 dny uchovávat v ledničce.

Jasmínový olej

  • 7 jasmínových květů
  • slunečnicový olej nebo olej z meruňkových jader

Jasmínové květy nasypte, aniž byste je pěchovali, do skleněné nádoby a zalijte olejem. Nechejte jeden měsíc macerovat, pak přeceďte. Tento olej můžete používat k péči o pokožku
nebo k masážím. Pokud možno nechejte v tomto scezeném oleji znovu macerovat po dobu 1 měsíce další čerstvé květy. Olej vydrží použitelný 1 rok.

 

Použití jasmínu v kuchyni, kulinářské využití

V Indii, Číně, Arábii a jinde představuje jasmín běžnou složku receptů na jemné pečivo, dražé, krémy a marmelády. Bílé květy jasmínu pravého dodávají vůni čajům , dochucují mléko nebo ovocné džusy a tvoří součást sirupů, likérů a koktejlů.

Jasmín může také svými květy provonět ovocné saláty, méně často jsou přísadou v kořeněných směsích, masových a zeleninových jídlech . Okázalá souhra jasmínu a růže může být rovněž využita k dochucení čajů a některých pochoutek.

 

Jasmínové víno

  • miska čerstvých jasmínových květů (7 ks)
  • 7 kousek galgánu dlouhý 4 cm
  • 7 láhev bílého vína
  • 2 polévkové lžíce medu z pomerančových květů
  • 2 pohárky mahii (marocká pálenka z fíků)

Jasmínové květy s galgánem ne chejte 3 týdny macerovat ("louhovat") v bílém víně. Přeceďte, přidejte med a mahiu. Před podáváním nechejte nejméně 15 dní od ležet. Tento jemný nápoj lze uchovávat více než 2 roky, ale musí se konzumovat s mírou.

 

Pověry týkající se jasmínu:

  • V minulém století novomanžel ve francouzském kraji Menton své drahé polovičce nikdy nevěnoval květ jasmínu. Podle pověry jí tento květ mohl přivodit nemoc, ba dokonce do roka smrt.
  • Povídá se, že parfém z bílého jasmínu byl silnější a déle vydržel než voňavky ze všech ostatních květů, pokud ho cizoložní manželé věnovali svým milenkám. Svůdník žen se tak jasmínovým parfémem mohl snadno prozradit.

 

Chcete vědět více? Všechny články na tomto webu ve kterých je slovo JASMÍN jsou zde.

 


Související pojmy:

rýže ► alagič ► nahokvětý ► olej ► pokojový ► eshop ► prodej ► pěstování ► množení ► rozmnožování ► množení ► trumpeta ► keř ► nepravý ► pustoryl ► sen ► gardénie ► růžokvětý ► zelený čaj ► jasmíniny slzy ► mnohokvětý