Lékořice lysá (sladké dřevo), latinsky glycyrrhiza glabra léčí žaludeční potíže, kašel, žaludeční a dvanácterníkové vředy a ženské nemoci. Je to trvalá, statná bylina, vysoká až 1,3m. Má dlouhý, dřevnatý, vřetenovitý kořen s válcovými výběžky. Lodyhu má vzpřímenou, s lichozpeřenými listy, které jsou složeny z kopinatých, na rubu chlupatých lístků.
Účinky rostliny:
Kvete v červnu a červenci světle modrofialovými květy v podobě stopkatých střapců. Plodem je asi 3 cm dlouhý lusk.
Léčivé vlastnosti:
Lékořice má široký záběr účinků. V první řadě je to dobrý lék na všechny plicní choroby, jako je kašel, zahlenění, katar plic. Podporuje vykašlávání a působí antisepticky, mírně snižuje horečku.
Dále je lékořice užívána při zažívacích potížích. Při zácpě se užívá jako projímadlo. Dále tlumí křeče a působí proti nadýmání. Hodí se pro léčbu žaludečních a dvanácterníkových vředů, zánětu žaludku.
Rozpouští močové kamínky. Pomáhá při látkové výměně (metabolismu). Má též hormonální účinky (podporuje tvorbu některých hormonů), a z toho důvodu se užívá při léčení ženských potíží spojených s klimakteriem a také endometriózou.
Pomáhá i při alergiích různého typu. Snižuje hladinu cholesterolu. Stimuluje nadledvinovou kůru.
Způsoby použití:
Používá se kořen, ze kterého se připravuje nálev i odvar. Kořen se před použitím nadrtí nebo pomele. Jedna dávka je asi jedna polévková lžíce.
Pijí se 2-4 šálky denně. Z nadrceného kořene je možno připravit tinkturu, která se dávkuje 3x 30 kapek denně.Sirup připravený z odvaru lze používat při bronchitidě a astmatu. Dá se žvýkat i sušený kořen. Z čerstvého kořene se dá vylisovat šťáva.
Kontraindikace:
Lékořlce není příliš vhodná pro lidi s vysokým tlakem. Při dlouhodobém užívání zadržuje vodu v těle a může způsobit otoky. Předávkování způsobuje bolest hlavy a nevolnost.
Použití v kuchyni:
Z lékořice se dělají nejrůznější sladkosti, bonbonya cukrovinky (pendrek). Občas se používá i při výrobě likérů.
Rozšíření a výskyt:
Lékořice pochází ze Středního východu aze Středomoří. U nás se hojně vyskytuje na slunných místech jižní Moravy, na hadcových stepích. Má
ráda jižní svahy a poměrné sucho.
Sběr:
Sbírá se kořen u nejméně tříletých rostlin. Sběr se provádí v září a říjnu během dne. Kořen se omyje a nechá se sušit (oloupaný i neoloupaný).
Možnost záměny:
Lékořice (před květem) se dá zmýlit s keři podobnými malému akátu. Na podzim je charakteristickým znakem lusk.
Pěstování:
Sazeničky lékořice lze objednat na specializovaných farmách. Případně se dá získat odkopek (na jaře i na podzim) z planě rostoucích rostlin. Lékořice má ráda hluboké, dobře propustné půdy. Volíme slunná stanoviště. Na podzim nať zastřihneme a zakryjeme proti vymrznutí. Rostlina se dožívá desítky let.
Lékořice obsahuje tyto látky:
Saponiny, glykosidy, estrogen ní látky, kumariny, flavonoidy, těkavé silice, steroly a další.
Zajímavosti:
Glycyrizin obsažený v kořenu je více než 30x sladší než sacharóza (běžný cukr z řepy).
Jak se jinak říká lékořici - synonymní názvy:
Sladké dřevo ☼ Sladké koření ☼ Sladké žíly ☼ Pendrek