lapacho lapaco ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiStrom lapacho (červené lapačo) znali a využívali již dávno před příchodem Evropanů domorodé národy žijící v tropických deštných pralesích Jižní Ameriky. Inkové používali rostlinu jako léčivý prostředek před více než 1 500 lety. Léčebné účinky znali odpradávna rovněž indiáni kmenů Guarani a Tupi, kteří tento strom nazývají "tajy", což znamená "mít moc a sílu". Slouží jim k léčbě nejrůznějších onemocnění, jako je chudokrevnost, dýchací potíže, nachlazení, chřipka, kašel, hadí uštknutí, revmatismus aj. Indiáni kmene Callawaya, kteří jsou údajně potomky inckých šamanů, používají lapačo hlavně k léčbě rakoviny.


Účinky rostliny:

Zájem o využití této rostliny v moderní medicíně je možno datovat do osmdesátých let 19. století; nejdůležitější obsahová látka - lapachol - byla izolována již v roce 1884. Léčebným účinkům lapača se věnoval především Theodoro Meyer z Argentiny, který dosahoval přesvědčivých úspěchů při léčbě více než deseti druhů rakoviny. I když jeho pokusy byly na současné podmínky vedeny a vyhodnocovány velmi primitivně, výsledky jasně ukazují na značné léčebné účinky lapača.

Brazilský lékař Orlando dei Santi v roce 1960 na základě pověsti o léčivých účincích lapača začal s léčbou svého bratra, který umíral na rakovinu v nemocnici Santo André. Protože došlo k jeho téměř zázračnému uzdravení, započal s léčbou i u dalších pacientů. Následně v uvedené nemocnici sestavil tým lékařů a zpracoval standardní metody léčby některých forem rakoviny a infekčních nemocí pro celou Brazílii.

Výrazné úspěchy v léčbě s využitím lapača měly za následek, že brazilská vláda zakázala zveřejňování výsledků výzkumu. To se změnilo až v roce 1981, kdy toto informační embargo porušil doktor Alec De Montmorency a publikoval rozsáhlou práci o výsledcích klinických studií, což vyvolalo ve světě velký zájem o tuto rostlinu.

 

Botanický popis a rozšíření rostliny

Lapačo (lapacho), Tabebuia impetigínosa, je až 20 m vysoký strom s kulovitou korunou z čeledi trubačovitých, Bignoniaceae. Kůra kmene i větví je hladká, poměrně slabá, zevně světle hnědá až světle šedá, uvnitř červenohnědá. Listy jsou vstřícné, pěti až sedmičetné, lístky eliptické nebo oválné, vroubkované. Trubkovité, pětičetné, boupohlavné, růžové až nafialovělé květy jsou uspořádány ve vrcholových latách. Plod je lusk protáhlého tvaru, dlouhý až 30 cm. Původní oblastí tohoto druhu jsou pravděpodobně tropické deštné lesy Střední Ameriky. Areál rozšíření začíná od Floridy a podél severovýchodního pobřeží Mexika dosahuje až k severním hranicím Argentiny. Ve stejné oblasti roste i Tabebuia chrysotricha, kvetoucí žlutě.
Přirozený výskyt v přírodě: Brazílie, Bolívie, Peru, Paraguayi, severní Argentina. 

 

lapacho lapaco ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti 2Jaké látky obsahuje lapačo

Z farmakologického hlediska jsou nejdůležitějšími obsahovými látkami izolovanými z kůry (Tabebuiae cortex) a dřeva naftochinony, označované jako N-faktory, a antrachinony, tzv. A-faktory. Obě skupiny látek se vyskytují ve stejném rostlinném druhu jen zřídka, a proto se mimořádné léčebné účinky přičítají jejich synergickému působení.

Nejvýznamnější je naftochinon lapachol, neboť má cenné protirakovinné působení. Další významnou skupinou obsahových látek jsou flavonoidy, např. kvercetin, dehydro-?-lapachon, dehydroisolapachon a dehydrotectol. Jsou přítomny i některé vitaminy skupiny B a také vitamin C, provitamin A, z minerálních látek vápník, draslík, hořčík, fosfor, z mikroprvků potom hlavně křemík, cín a mangan.

 

Lapacho - léčebné účinky, účinek, vliv na zdraví člověka

Lapačo se považuje za účinný prostředek při napadení organismu viry, bakteriemi, plísněmi a kvasinkami, např. candida albiccns. Mimořádný zájem však vyvolává jeho protinádorová aktivita. Protizánětlivých účinků se využívá při chřipce, bronchitidě a nachlazení, některých formách astmatu i zánětu žaludku. Užívá se k léčbě nejrůznějších druhů onemocnění, např. při doléčování borreliózy a mononukleózy, při alergiích a zánětech, ale rovněž u diabetů, některých onemocnění jater, Hodgkinova nemoc, Parkinsonova choroba.
U některých typů ekzémů a u bércových vředů je vhodné kombinovat vnější i vnitřní aplikaci drogy (= rostliny).

Při gynekologických potížích je možno využít jak sedacích koupelí, tak i výplachů nebo vaginálních tamponů.

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Účinky rostliny na rakovinu jater, ledvin, prsu, prostaty a děložního čípku jsou ve stadiu výzkumů. Máte-li onkologické onemocnění, vždy respektujte doporučení svého onkologa a nerealizujte laickou léčbu choroby. 

 

Užívání, způsoby užití, využití a dávkování lapacho

Nejčastěji se užívá odvar z kůry, který připravíme tak, že 2 čajové lžičky drogy povaříme 5-8 minut v 1 l vody a následně necháme asi 15 minut louhovat. Takto připravený odvar se užívá ve 2-3 dávkách v průběhu dne. Velmi silně stimuluje aktivitu imunitního systému a mobilizuje obranné schopnosti organismu. U pacientů postižených různými formami rakoviny, např. jater, ledvin, prsu, prostaty a děložního krčku, se podává 250 mg čistého lapacholu s každým jídlem.
V tradiční medicíně se doporučuje kombinace drcené kůry z lapača se sušenými listy rostliny cesmína paraguayská (llex paraguariensis), známé jako "yerba maté". Tato kombinace údajně zvyšuje léčebnou aktivitu lapača.

V současnosti je na trhu řada různých přípravků, často pod názvy "červené lapačo" nebo "rudé lapačo" nebo "lnka Thé".

Vaginální infekce - vaginální tampony se namočí do odvaru a ponechají zavedené přes noc.

 

Kontraindikace, nežádoucí účinky - kdy není vhodné užívat

Neužívejte při průjmových a horečnatých onemocněních a těžších infekcích! Lapacho není vhodné užívat u osob, které berou léky na snížení srážlivosti krve (antikoagulancia) - Warfarin, NOAC léčiva - Pradaxa, Trombex, Xarelto ad.