Borovice účinky co léčí použití uživání využití zdraví dávkování pěstováníBorovice lesní  (Pinus sylvestris) roste na našem území již desítky tisíc let. Jsme jí obklopeni ve formě nábytku a různých předmětů, nezanedbatelné jsou také její účinky na lidské tělo. O jejích protizánětlivých a dezinfekčních účincích věděli již naši předci a dnes se o blahodárném vlivu na naše zdraví dozvíte prostřednictvím této stránky také Vy.


Účinky rostliny:

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Vánoční borovici nevyhazujte! Nasušte si borovicové jehličí na čaj!

 

Sběr - pupeny, výhonky a jehličí

Sbíráme pupeny, mladé výhonky i jehličí. Hlavně výhonky z tohoto jehličnatého stromu mají nejsilnější léčivé účinky. Mají velký obsah silice, vitamin C, karoten a další antioxidační látky a minerály, které posilují obranyschopnost (imunitu) organismu a zároveň jej očišťují (detoxikace).

Ideální doba na sběr je KVĚTEN. V tu dobu jsou větve borovic hojně obsypány novými, ještě světle zelenými výhonky.

 

Botanický popis:

Jednodomý, stálezelený, jehličnatý strom.

Jaké látky obsahuje borovice:

Fytosteroly (campesterol, sitosterol), hořčiny, karotenoidy (lutein), kyseliny (kávová, kaprinová, máselná), pryskyřici, silici, terpenoidy
(bomeol, bomeolacetát, camphen, cadinen, caren, cyrnen, estragol, felandrcn, limonen, myrcen, pinen, sylvestren, terpineol), třísloviny
(katechin), vitaminy (8 , C, K) aj.

 

Účinky na lidské zdraví:

Angína, dna, choroby dýchacích cest a nemoci plic (bronchitida, kašel - usnadňuje odkašlávání), choroby ledvin a močového ústrojí
(kameny a písek - rozpouští je), revmatismus, záněty horních cest dýchacích (působí protizánětlivé).

Zevně (koupele): Choroby kožní (ekzémy, vyrážky, prokrvení pokožky), rozšíření cév.

 

Léčebná charakteristika:

Antiflogistikum (protizánětlivý účinek), antirevmatikum (proti revmatu), antiseptikum (desinfikuje), dekongescens (léčba zduření sliznic), dermatikum (léčba kožních onemocnění), derivans (zlepšení prokrvení pokožky, léčba otoku a zánětu lokálně na kůži), diuretikum (močopudný účinek), expektorans (rozpouští hleny a usnadňuje vykašlávání).

 

Aplikační formy:

  • Odvar: 5 g pupenů, 300 ml voda, var. 2 min., luhovat 45 min., 80 ml (děti 40 ml) 5x denně.
  • Borovicový olej - použití a dávkování dle výrobce. Využívá se na bronchitidu, revmatismus, kožní choroby.
  • Inhalace: Odvar, inhaluje se max 15 minut, 2x denně.

 

Užívání borovice v těhotenství, při kojení a u dětí

Nesmí užívat děti do 12 let, těhotné a kojící ženy!

 

Dlouhodobé užívání, kontraindikace, nežádoucí účinky

  • Neužívat dlouhodobě (max. 30 dnů, potom je nutná min. 60 dnů přestávka v užívání). Důvodem je velký obsah dráždivých terpenů.
  • Nemocní se zánětlivým onemocněním ledvin, jater nebo trávicího ústrojí, by neměli drogu užívat, neboť tyto orgány mohou být podrážděny a v některých případech i poškozeny působením některých obsažených látek.

 

RECEPTURY

Borovicový sirup - recept

Světle zelené výhonky upěchujte uzavíratelné nádoby ve vrstvách. Jednotlivé vrstvy výhonků prosypávejte třtinovým cukrem. Sklenici potom překryjte papírovým ubrouskem, zagumičkujte, uložte ji na teplé místo a nechejte výhonky louhovat zhruba 2-3 týdny. Po uplynutí doby vzniklý sirup slijte do čistých lahviček a skladujte v lednici. Výborně vám poslouží na podzim a v zimě během chřipkových období. Při nachlazení užívejte třikrát denně jednu lžíci. Nebo jej můžete přimíchat i do vlažného čaje.

Čaj z borovicových pupenů, výhonků i přímo jehličí

Menší hrstku borovičí zalijte 300 ml vroucí vody a nechejte zakryté patnáct minut louhovat. V případě nemoci je vhodné čaj popíjet dvakrát denně. Borovicový čaj má velice zajímavou chuť. Jako první z něj ucítíte svěžest a hned vzápětí se rozvine zvláštní, ale velice příjemná, lehce medová sladkost. Jeho chuť se asi nedá k ničemu přirovnat. To prostě musíte ochutnat sami ☺. Čaj z borovice je taktéž vhodný pro dny, kdy jste bez nálady a energie nebo pro detoxikační či antiparazitické kúry. Borovice by však stejně jako většina bylin neměla být užívána dlouhodobě, protože obsažené terpeny mohou na některé citlivější jedince působit dráždivě.

Borovicová koupel - příprava a účinky

Koupele jsou velice vhodnou formou aplikace a kdysi bývaly vyhlášenou procedurou řady světoznámých lázní. 5 polévkových lžic čerstvých nebo usušených borových pupenů se povaří 2 minuty v 1 litru vody a potom se směs nechá 1/2 hodiny vyluhovat. Nakonec se přecedí a přidá se do koupele. Vyluhované pupeny se mohou ještě nasypat do plátěného sáčku a přidat do koupele, aby se z nich uvolnilo co nejvíce léčivých látek. Koupel by neměla trvat déle než 10 minut. Velice účinné jsou také 1/4 hodinové lokální koupele nohou a rukou, mezi kterými je ovšem třeba dodržovat alespoň 10 minutovou přestávku.

Borovicové víno

Římani, a především Řekové mísili víno s borovou pryskyřicí. V Řecku tento zvyk přetrvává dodnes. Předpokládá se, že tato úprava má podobný antibiotický efekt jako smolení sudů používaných k uskladnění vína nebo pitné vody.

Čaj z borovicových šišek na zánět močového měchýře, záněty ledvin i nachlazení

Potřebujeme: 2 tlučené borovicové šišky, 3 dl vroucí vody
Postup: Šišky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a čaj vypijeme. Šiškový čaj doporučuji popíjet 2× denně po dobu týdne.

Borovicový likér při stresu a dlouhodobém vypětí

Potřebujeme: 1 lžíci borovicového jehličí, 2 nadrcené borovicové šišky, špetku skořice, 5 tlučených hřebíčků, 2 tlučené badyány, 0,5 litru kvalitní ovocné pálenky
Postup: Ingredience přelijeme pálenkou a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po té přecedíme, vzniklý likér nalijeme do sklenice a uschováváme v lednici. Tento přípravek užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku.

Borovicové víno na posílení organismu

Do litrové lahve vložíme do pětiny výšky najemno nasekané borovicové jehličí a zalijeme jej kvalitním červeným vínem, nejlépe v bio kvalitě. Jehličí musí být ponořené. Vše necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Nesmíme zapomenout denně důkladně protřepávat. Po uplynutí této doby směs přecedíme, nalijeme do čisté skleněné nádoby a uschováváme v temnu a chladnu. Tento přípravek užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku po dobu 30 dnů.

Borovicová koupel při neklidu, bolestech kloubů či celkovém oslabení

Potřebujeme: 3 hrsti borovicového jehličí, 3 litry vroucí vody
Postup: Jehličí přelijeme vroucí vodou a vše necháme 60 minut louhovat. Pak přecedíme, hotový čaj nalijeme do vody ve vaně. Bylinková koupel by měla trvat 15 minut. Pro zesílení účinku koupele si můžeme dopřát dvacetiminutovou relaxaci. Tuto proceduru opakujeme 4 dny po sobě.

Masážní olej z borovice na kožní neduhy (ekzémy, lupénku, mykózy)

Potřebujeme: 3 lžíce borovicového jehličí, 3 dl panenského olivového oleje
Postup: Jehličí zalijeme olejem a vše necháme 14 dní na klidném místě macerovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Olejem promazáváme ložiska.

Borovicová mazání na bolavé klouby a svaly

Potřebujeme: 3 lžíce jehličí z borovice, 0,5 litru ovocné pálenky
Postup: Jehličí zalijeme pálenkou a vše necháme 14 dní louhovat. Denně protřepáváme. Poté přecedíme a vzniklým mazáním ošetřujeme bolavé partie.

Mazání na mykózy

Potřebujeme: 1 lžíci borovicového jehličí, 1 lžičku skořice, 4 tlučené hřebíčky, 2 tlučené badyány, 3 dl 60% lihu
Postup: Přísady smícháme a zalijeme lihem, vše necháme 14 dní louhovat. Denně protřepáváme. Pak přecedíme a vzniklé mazání 3× denně po dobu 20 dní aplikujeme na místa postižená plísněmi, neoplachujeme.

 

Alternativní názvy - jak se jinak říká borovici:

sosna, chvoj, chvůje, borec, boroví, bor, špendličí

 


Související pojmy:

černá ► vejmutovka ► masiv ►  douglaska ► blatka ► druhy ► housenky ► sazenice ► pěstování ► řez ► léčba nemocí ► mast ► olej ► koupel ► likér ► víno ► čaj ► terapie