Morušovník černý moruše účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníMorušovník černý (Morus nigra) patří do čeledi morušovníkovité. Roste ve středomoří a oblasti na úpatích hor do výšky 500-600 metrů. Rod, ke kterému patří přibližně 10 druhů stromů. Morušovník černý, větší a majestátnější než morušovník bílý, může dosáhnout výšky až 15 metrů a dožít se 150 let. Má rozvětvený kmen a střídavé listy s pilkovitými okraji, zářivě zelené barvy. Rodí štavnaté fialové plody.  Původně pochází z Malé Asie a Íránu. Ovidius líčí, že Pyramus a Thisbe, předchůdci Romea a Julie, kterým ve vzájemné lásce brání jejich rodiny, se zabijí a jejich krev do černa zbarví bílé plody morušovníku. 


Účinky rostliny:

Ve skutečnosti oba druhy morušovníku existovaly současně už v uvedené epoše. Římané velmi oceňovali plody černého morušovníku, protože jsou lahodnější než plody morušovníku bílého. Nazývali jej morus celsa, to znamená vysoký morušovník, aby ho odlišili od ostružinového keře.

 

Co sbíráme a kdy?

Sběr: leden-únor (kořen), duben (pupeny), červen (větvičky), červenec- srpen (plody), říjen (listy).

 

Účinky na zdraví

Vnitřní užití.
Listy a kůra kořenů se využívají jako pomocné prostředky při léčbě diabetických poruch. Zápar z listů působí jako antibiotikum. Kůra z kořenů má analgerické, protizánětlivé a močopudné vlastnosti a kromě
toho se používá proti střevním parazitům. Plody jsou laxativní a močopudné. Odvar z moruší a cukru je vynikajícím sirupem na vykašlávání a působí jako sedativum při kašli.
Pupeny - podporují látkovou výměnu (metabolismus). Využívají se proti zánětům dýchacích cest a jsou použitelné při kožních chorobách. Dělá se z nich tinktura - do alkoholu nebo lihoglycerínu.

Zevní použití.
Štáva z ještě nezralých plodů slouží na výplachy a kloktání při aftách a zánětu sliznice v ústní dutině.

 

Kosmetické využití

Z plodů se připravují pleťové masky na suchou pokožku a hydratující pleťové vody.

 

Využití v kulinářství

Moruše se dají konzumovat čerstvé v míchaném salátu s jiným ovocem anebo se používají na přípravu marmelád, želatiny, ovocné zmrzliny, sladkostí a destilátů.
Sirup zředěný s vodou velmi dobře uhasí žízeň.