Jasan účinky na zdraví co léčí použití užívání využití dávkováníJasan ztepilý (latinsky Fraxinus excelsior) je strom patřící do rodu s více než 60 druhy a dosahující výšky až 40 metrů. Má mohuté kořeny, přímý kmen, kůru bledošedé barvy a vysokou kulovitou korunu. Listový úbor se skládá ze 4 až 6 párů menších listů se zoubkovanými zahrocenými okraji. Zjara rozkvétá malými květy seskupenými v husté střapce purpurové barvy. Jako okrasný strom bývá vysazovaný v parcích a zahradách. Jeho odolné dřevo se v minulosti používalo na výrobu lyží. Strom se dožívá až 250 let a poprvé kvete zhruba ve třiceti letech. Latinský název excelsior lze přeložit jako "směřující či čnící do výše".


Účinky rostliny:

  • Čeleď: olivovníkovité
  • Kde roste: lesy a vlhká půda do 400 m nad mořem
  • Co sbíráme: duben (kůra mladých větviček), květen-červen (mladé listy a semena)

 

Účinky jasanu na lidské zdraví

protizánětlivý, stahující, močopudné, laxativní, posilující, na diabetes (částečná náhrada perorálních antidiabetik).

Vnitřní použití.

Odvar z listů nebo tinktura tiší revmatické bolesti kloubů, léčí záněty a bolesti kloubů, snižuje cholesterol v krvi a používá se do směsí na diabetes (cukrovku).
Zápar z listů slouží na detoxikaci, je močopudný a zpomaluje stárnutí.

Zevní použití

Při nepříjemném zápachu z úst se žvýkají listy. Jako odvar je užitečný na čištění pokožky tváře, zejména při mastné pokožce.

Čaj z jasanových semen, kůry a listů - účinky

  • Zalijeme 2 čajové lžičky sekaných semen 250 ml vody, přivedeme k varu a necháme 3 minuty odstát. Pijeme 2 až 3x denně. Čaj čistí krev a má močopudné a posilující účinky.
  • Zalijeme 1 čajovou lžičku nadrobno pokrájené jasanové kůry 200 ml studené vody, necháme několik hodin odstát a pak vaříme ještě 5 minut, scedíme. Čaj z jasanové kůry není určen k dlouhodobému užívání, maximální dávka je 2 šálky denně, které se pijí v průběhu dne po malých doušcích. Léčí deprese, horečku
    a revma, podporuje rekonvalescenci a vypuzuje střevní parazity. Lze ho použít i ke koupelím.
  • Zalijeme 1 polévkovou lžíci listů 250 ml studené vody, přivedeme k varu a 3 až 5 minut vyluhujeme. Pijeme 2x denně po dobu alespoň 14 dnů, v akutních případech až 3x denně. Užívá se při léčbě revmatismu nebo zánětu kloubů, pomáhá rovněž při neuralgii a chronické zácpě, čistí krev a podporuje činnost ledvin.
  • Jasanové víno - krátce povaříme 2 polévkové lžíce sušené a nadrobno na krájené kůry v 1 litru bílého vína. Pijeme 1 skleničku před jídlem. Posiluje imunitní systém, snižuje horečku, reguluje činnost sleziny a léčí deprese.

Zajímavosti a mytologie

Dříve se věřilo, že jasan působí proti hadímu jedu a proti vzteklině. Plinius Starší píše, že hadi prchající před ohněm radši uhoří, než by se ukryli v koruně jasanu. Jasan hrál významnou roli zejména v germánské mytologii: strom světa Yggdrasil, mohutný jasan, byl středem univerza, místem, kde se všechny sféry bytí spojovaly v harmonický celek. Symbolizoval věčný kosmický řád a v jeho rozložité koruně se rozkládalo sídlo bohů, Ásgard. Yggdrasil spočíval na třech mohutných kořenech, symbolu podsvětí, Helu, kde vyvěraly tři prameny a žily tři sudičky, tzv. norny, Urd, vládkyně minulosti, Verdandi, vládkyně přítomnosti, a Skuld, vládkyně budoucnosti.

Na obrovský význam stromu poukazuje rovněž jméno prvního muže v severské mytologii, Askr, "Jasan". Také pro Kelty byl jasan magický. Z jeho dřeva se zhotovovaly druidské hole s nadpřirozenou mocí. Ze stejných důvodů se z jasanu vyráběla i kopí, vesla a luky. Staří čechové požívali jasanovou mízu, neboť
věřili, že je ochrání před úrazy a otravami. Skotští horalé ji podávali novorozeňatům.

Na Sicílii se z jasanu získává mana - pryskyřice, která obsahuje taxativní složku. Běžně se tato mana získává nařezáváním kůry zvláštním nožem, načež začne vytékat tekutina, která se po několika hodinách sráží.