Vrba účinky na zdraví co léčí použití užívání využití léčbaVrba, latinsky Salix - Konrád z Megenbergu píše ve své knize přírody o vrbě: "Salix se jmenuje vrba, a to znamená tolik co skokanka, neb strom rychle vzhůru vyráží a roste (z latinského saltare, skákati). Ráda roste na místech vlhkých. (...) Kůra a listy mají tu moc, že stahují a činí silným. Šťávu, již člověk z květů strom ů těch vymačká, nechť dá piti tomu, kdož horečkou je s t rozpálen,  to mu pomůže."


Účinky rostliny:

Historie

Na rozdíl od toho, co uvádí Konrád z Megenbergu, jméno Salix nepochází z latinského saltare, nýbrž je odvozeno od indogermánského slova sal, tj šedý. Ale nejen jméno, i použití vrby sahá až do starověku. Dioskurides uvádí, že kůra, listy a plody vrby mají stahující účinek. Šťávu z listů doporučuje tento řecký lékař při ušních chorobách, kůru při ztvrdnutí kůže a strupech. Středověcí mniši a lékaři používali vrbu nejen jako prostředek proti horečce, nýbrž i při bolestech. U Adama Lonitzera se dočteme, že její používání při těžkých, velmi bolestivých záchvatech dny, které se dříve nazývaly podagra, bylo pociťováno jako tišící bolest. Dodnes platné indikace tedy byly známy již ve středověku. Podobně jako drmku byl vrbě připisován tlumicí účinek na sexuální vzrušivost. Nicholas Culpeper psal v r. 1653 o vrbě bílé: "Listy stahují horkost chtíče u mužů i u žen a užívají-li se dlouho, docela je maří; semeno má tentýž působek."

Otázka, zda vrba tento účinek skutečně má, zaměstnává dokonce i moderní vědu. Ještě ve 20. století existovali vědci, kteří anafrodiziační účinek považovali za silnější než schopnost snižovat teplotu. V posledních desetiletích je opět zcela v popředí staré použití proti bolesti a horečce.

 

Původ a pěstování vrby

Pro použití v léčitelství se hodí různé z velkého počtu druhů z čeledi vrbovitých (Sálim ceaé). Jen v Německu existuje více než 15 druhů a množství kříženců.

Bohatství forem je mimořádné - některé druhy jsou sotva vyšší než 10 centimetrů a plazí se po zemi nebo po skále, jiné vyrůstají ve statné siromy. Společným znakem je, že květy, uspořádané v jehnědách, se objevují brzy z jara ještě před listy. Vrby jsou dvoudomé, samčí stromy se poznají podle žlutavých květů v jehnědách. Vrby jsou domovem na vlhkých místech v Evropě až na nejzazší sever, v Asii a částečně i v Severní Americe.

 

Používané části a obsahové látky

V léčitelství se používá kůra z dvouletých až tříletých větví vrby bílé (Salix alba) a dalších druhů, která se z nich na jaře velmi snadno stahuje. Krájí se, rozmělňuje a suší. Její nejdůležitější obsahovou látkou je salicin, který se v játrech přeměňuje na kyselinu salicylovou. Tato kyselina působí protizánětlivě, dokáže mírnit bolest hlavy a snižovat teplotu, jelikož má potopudný účinek. Kromě toho m írní bolesti při revmatických potížích. Vrba bílá byla jednou z prvních vědecky zkoumaných rostlin. Již v 19. století z ní byla extrahována účinná složka (salicin) a podařila se syntetická výroba kyseliny salicylové, na jejímž základě byla vyvinuta kyselina acetylsalicylová. Ta se začala prodávat pod názvem Aspirin, u nás Acylpyrin; byla prvním moderním lékem vyrobeným na rostlinném základě. Jelikož užívání kyseliny acetylsalicylové může vést k silným obtížím a dokonce při dlouhodobém užívání ke krvácení žaludku, doporučuje  se v takových případech alternativně přípravek z extraktu z vrbové kůry, který takové vedlejší účinky nemá. Syntetické přípravky bohužel téměř zcela vytlačily používání vrbové kůry.

 

Vrba - účinky na lidské zdraví, využití v léčbě: 

Vědecky uznávané je použití vrbové kůry při mnoha horečnatých onemocněních.

Hodí se zejména pro delší užívání jakožto prostředek proti bolesti při revmatických potížích. Jelikož kromě toho byl zjištěn odvodňující účinek, zdá se být vhodné její použití při dně.

 

Užívání a dávkování

K mírnění bolestí a při horečnatých onemocněních se doporučuje především čaj z vrbové kůry. Denní dávka činí 6 až 12 gramů.

 

Vrba a těhotenství - může se užívat nebo ne?

Čaj z vrbové kůry se nemá pít v těhotenství.

 

Kontraindikace, nežádoucí vedlejší účinky

Při spastické bronchitidě a bronchiálním astmatu by se vrbová kůra neměla užívat, jelikož salicyláty je mohou se zhoršovat.

Vedlejší nežádoucí účinky nejsou známy.

 

Vrbový čaj, čaj z vrby - recept

1 čajovou lžičku řezané vrbové kůry přelijeme 1 šálkem vroucí vody; necháme 20 minut vyluhovat a scedíme. Při akutních bolestech pijem e 5 až 9 šálků, rozložených na celý den.

 


Související pojmy:

přírodní aspirin acylpirin anopyrin ► salicin ► tonda ► jíva ► přání ► převislá na kmínku ► bílá ► kroucená ► straky ► proutí ► babylónská ► druhy ► strom ► křehká ► košíkářská ► klasifikace