Meruňka účinky na zdraví co léčí použití využítí pěstování nemoci choroby paraziti meruněkMeruňka (latinsky prunus armeniaca) - strom odolává chladu, ale květy se objevují velmi záhy zjara a mohou být částečně poničeny mrazem, který značně ohrožuje úrodu. Proto je tento ovocný strom považován za strom vegetující v oblastech s mírným podnebím. Můžeme ho nicméně chráněný stěnou pěstovat i v chladných krajích.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • zdroj vitamínu A, C, hořčíku, železa, mědi a draslíku
  • podporuje opalování
  • zdroj energie
  • zdroj vlákniny na trávení a na snížení LDL cholesterolu

  • olej z jader (vnější použití) - zdroj vitamínu A, B, E; hydratuje a regeneruje pokožku, oddaluje stárnutí (antiageing efekt), vypíná pleť, zmírňuje maštění pleti

Nemoci meruněk - bakteriální, virové i houbové

Meruňka je bohužel náchylná ke smrtelným bakteriálním a virovým nemocem, které lze jen těžko zastavit. Patří k nim například gumóza, což je reakce stromu na poranění a špatné životní podmínky. Vyskytují se u ní také choroby způsobené cizopasnými houbami. Odstaňte napadené plody a strom ošetřete vhodným prostředkem.

Do vašeho stromu se také mohou pustit někteří parazité - třeba červec, vrtule ovocná nebo mšice - ale ti napáchají zpravidla jen malé škody.

 

Ořez meruňky - jen šetrně

Jako většina peckovitých ovocných stromů nemají meruňky rády velké ořezávání. Strom musíte tudíž tvarovat, dokud je velmi mladý. Pak už jen odstraňujte odumřelé větvičky, a pokud uděláte větší řez, musíte řeznou ránu vždy řádně ošetřit.

 

Účinky meruněk na zdraví

Meruňka je ovoce, které je nejbohatší na karoten (nebo provitamin A), jenž jí dodává její krásnou oranžovou barvu a znamenité nutriční vlastnosti. Vitaminu C se přisuzují ionizující a protiinfekční účinky.

Pravidelná konzumace meruněk je pověstná tím, že podporuje opalování. Ve staré Indii se povídalo, že tento plod omlazuje; byl součástí složení krášlicích krémů princezen! Meruňka, ať už čerstvá nebo sušená, kromě toho účinně přispívá k doplňování draslíku, železa, mědi, hořčíku ad. stopových prvků.

Je doporučována sportovcům, obzvlášť sušená, proto že tak má ještě větší obsah energie (méně vody, větší hustota). Její vlákniny, které jsou velmi dobře snášeny, přispívají k funkci trávicí soustavy.

Meruňkový olej z jader

Olej z meruňkových jader má vysoký obsah vitaminu A, B a E. Je hydratující, vyživující a regenerující a dodává tak pokožce pružnost, regeneruje ji, oddalu jejejí stárnutí a vypíná unavenou, mastnou a povadlou pleť. Tento olej zakoupíte v obchodech se zdravou výživou nebo v lékárnách. Používejte jej večer a jemně jej vmasírujte na obličej, krk a dekolt.

 

Jak podpořit růst a kvalitu meruňky - přesličková jícha a jícha z mořských řas

Česnek a pažitka zasazené okolo kmene budou s meruňkou v dokonalém souladu. Strom bude sílit při pravidelném zavlažování jíchou z mořských řas nebo z přesličky.

 

Pověry a zajímavosti o meruňkách

Andalusanky jsou přesvědčené, že budou neodolatelné, pokud si pod sukni dají květ meruňky.

Podle prastaré tradice se pojídáním meruněk vařených v oleji člověk vyvaruje „výpadku" v posteli.

Plod meruňky je pro svůj sugestivní tvar symbolem ženského pohlaví a je součástí přírodních afrodiziak.

 

VYUŽITÍ V KUCHYNI

Příloha

Meruňky mohou být kromě zavařenin, marmelád, krémů nebo koláčů použity také jako příloha ke slaným jídlům, zvláště pak ke drůbeži, u které lehce nakyslé meruňky zvýrazní její chuť.

Nádivky a čatní

Meruňka, která se sama nabízí hlavně do slaných nebo sladkých nádivek z mandlového prášku, slouží také k přípravě lahodného čatní.

Víno, likér a pálenky

Meruňky zakonzervované v koňaku poslouží k přípravě vín, meruňkových likérů, likérů z meruňkových jader či pálenky s potutelnými účinky.

 

KOSMETICKÉ RECEPTY

Tonizující maska na normální a/nebo mastnou pleť

  • 2 meruňky
  • 1 polévková lžíce zeleného nebo žlutého jílu v prášku
  • 1 kávová lžička citrónové šťávy

Ovoce omyjte a rozmačkejte vidličkou. Důkladně je rozmíchejte s jílem a citronem. Směs naneste na obličej a vyhněte se oblasti očí. Nechte působit 20 minut, pak opláchněte růžovou vodou.

 

Regenerační maska na suchou pleť

  • 2 meruňky
  • 1 polévková lžíce ovesných otrub rozdrcených na prášek
  • 1 kávová lžička oleje z meruňkových jader

Při přípravě a nanášení postupujte stejně jako u předchozího receptu. Posléze opláchněte vodou z květů pomerančovníku, kterou zakoupíte v obchodě s biopotravinami.
A pokud vám trocha této směsi zbude, klidně ji snězte.