Citron citroník citronovník účinky na zdraví použití využití pěstováníCitroník (latinsky citrus limon)  - je to věrný a obligátní společník lahodných ryb, ústřie a slávek. Citrónovníky a citróny se pěstují hlavně na jihu. Doménami jsou Itálie, Francie či třeba Řecko. Přesto pokud o pěstování sníte i vy, není to nereálné. Řešením je pěstování v květináči! Musíme mít k dispozici alespoň lehce vyhřívanou (okolo 10° C) a dobře osvětlenou místnost a přitom nesmíme zapomínat, že nejde o pokojovou rostlinu.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • detoxikační účinek
  • akné
  • černé tečky na nose
  • zjemnění kůže, pokožky
  • banální infekty a nachlazení - antisepktikum
  • zvýšená teplota, horečka (antipyretikum)
  • zdroj vitamínu C (antiskorbotikum, kurděje)
  • odčervení - antihelmentikum
  • prevence vrásek
  • prevence jizev po zranění kůže
  • močopudný účinek
  • podpora trávení
  • nadýmání, depurans (podpora odchodu plynů a proti nafouklému břichu)
  • zjemnění vlasů

  •  esenciální olej do aromalampy - čistí vzduch!

Účinky na zdraví

Adstringens, antipyretikum, antiskorbutikum, antiseptikum, anthelmintikum, bakteriocid, cikatrizační, depurans, diuretikum, demineralizační, karminativum...

Zpravidla působí preventivně proti infekčním chorobám a projevy, zejména při zimních chorobách. Jeho šťáva stimuluje trávicí funkce. Existuje esenciální citrónový olej, který se musí užívat obezřetně, protože značně zvyšuje fotosenzibilitu (zvyšuje schopnost opálení kůže od sluníčka). Může také působit agresivně na kůži, proto jej používejte zředěný. Tento olej také nesmí být užíván během prvních 3 měsíců těhotenství. Já ho využívám společně s tymiánem v případě chřipky, aby pročistil ovzduší.

A konečně citron zjemňuje, odmašťuje, čistí a osvěžuje pleť, kterou zároveň rozjasňuje. Citron vymačkejte a šťávu použijte na pokožku (nebo smíchaný s vodou na opláchnutí a změkčení vlasů po umytí šamponem). Kůru nevyhazujte a zbytkem dužiny a bílou částí kůry si promasírujte ruce, které pak budou velmi hebké.

 

Pěstování citrónovníků a citronů, stanoviště a zalévání, zálivka

Citroník přebývá v domě pouze v chladnýc h obdobích a velmi špatně snáší život v interiéru. Vysazení keře do volné půdy na jaře napomůže bezprostřednímu zakořenění rostlin. Vysazení na podzim umožní stromu rozvinout své kořeny. Zasadťe jej do díry o rozměrech 1 m na 1 m a 80 cm hloubky. Nerozpakujte se zasadit váš citroník na nechráněné slunečné místo. Citroník se ovšem obává větru: zvolte polohu chráněnou proti průvanu. A pozor na jeho velmi ostré trny, které mohou být nebezpečné dětem.

V únoru a březnu, těsně předtím, než opět začne vegetační období a doba květu, můžete odstranit výhonky, suché větve a větvičky, které se kříží. Tato „zdravotní očista" také pomůže udržet vašemu citroníku pěstovanému v květináči rozumné rozměry. Pozor, citroník má hrůzu z nadbytku vody: při pěstování v květináči obvykle zalévejte v zimě 1 krát za měsíc, 2krát za měsíc na jaře a na podzim a 1 do týdne v létě!

Další informace o pěstování citronů a citronovníků najdete zde.

 

Citroník v lidových pověrách

  • u Američanů ze Středozápadu dát citronovou kůru pod židli návštěvníka znamená zajistit velké a nerozlučné přátelství
  • podle katalánskéjidové slovesnosti byl citron stvořen ďáblem a pomeranč Bohem

 

Využití v kuchyni

Citron díky své kyselosti báječně zvýrazní chuť pokrmů a v salátech také často nahrazuje ocet. pokrmy z ryb a korýšů zbožňují jeho šťávu, která také v marinádách zjemní maso a ryby. Je přílohou k slaným pokrmům, případně naložený 1 1 soli šťastně doplní ragú a exotické tajině.

Citronem však v žádném případě nepohrdnou ani dezerty! I když je stále velmi ceněn prosluý citrónový koláč, nezapomeňte, že se citron rovněž cítí pohodlně v sorbetech a v dezertních krémech, stejně jako v křupavých sušenkách či nadýchaných pěnách.

Osvěžující citronáda, oblíbená v letních vedrech, koktejly, svařená vína, daikiri nebo také italské limoncelo stejně jako vzpružující zimní grog jsou nápoje, které by bez něj nemohly existovat!

Citrónová marmeláda a želé jsou vytříbené pochoutky, jakož i citrónová kůra naložená v cukru nebo obalená čokoládou. A konečně citron zaclání oloupanému avokádu, hrušce či banánu, aby na vzduchu zčernaly.

 

RECEPTY

PROTI HMYZU

Jak se zbavit červců - přírodní insekticid z citronu

  • 2 polévkové lžíce mazlavého mýdla
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 l vody

Mazlavé mýdlo a olej přidejte do vařící vody. Nechejte vychladnout, pak citroník postříkejte. Po mazlavém mýdlu změknou schránky červců, kteří dýchají pokožkou a zadusí se tak olejem. U malého citroníku také můžete očistit list po listu hadříkem namočeným do lihu na pálení. Hadřík pak vyhoďte, protože jsou na něm často zachyceny stovky vajíček červců.

ZDRAVOTNÍ RECEPTY

Proti akné a černým tečkám na nose

  • šťáva z 1 citronu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

Citronovou šťávu jednoduše naneste každý večer na postižené partie. Péče pro zpevnění nehtů
Olej lehce zahřejte a smíchejte s citronovou šťávou. Každý den na 10 minut namočte konečky prstů do této směsi nebo ji pečlivě vmasírujte do každého nehtu. Přípravek můžete přibližně 3 dny uchovávat v ledničce.

„Zkrášlující" maska pro všechny typy pleti

  • šťáva z 1 citronu
  • 2 polévkové lžíce medu

Přísady smíchejte. Naneste na 20 minut na obličej a vyhněte se oblasti očí. Opláchněte. Maska je účinná, jednoduchá a levná, smůla pro luxusní a tak drahé kosmetické přípravky!

POTRAVINÁŘSTVÍ

Citrony nakládané v soli

  • 6 velkých, nejlépe bio citronů (citronům, které nebyly „po sklizni chemicky ošetřené", se dostalo chemického ošetření během jejich pěstováni)
  • 250 g nebělené hrubé mořské soli
  • 1 polévková lžíce zrnek koriandru
  • 2 litry vody

Citrony omyjte horkou vodou a osušte. Nakroj- te je do kříže, aniž byste 4 čtvrtiny oddělovali. Na každý citron nasypte 1 kávovou lžičku soli. Vyskládejte je na dno litrové láhve (předem vysterilizované), naříznutou stranou nahoru. Smíchejte vodu a sůl a směs nalijte na citrony. Přidejte zrnka koriandru. Láhev uzavřete a před upotřebením nechejte přinejmenším jeden měsíc macerovat. Jakmile odeberete jeden citron, dbejte na to, aby zbylé citrony byly dobře překryté slanou zálivkou. Před použitím je opláchněte, abyste je zbavili přebytku soli.
Můžete přidat 2 až 3 listy citroníku pro zvýraznění chutě a vůně citronů a slané zálivky... a zároveň ozdobili láhev, která tak může být hezkou dekorací vaší kuchyně. Provoněný nálev z citronů pak lze použít k dosolení vašich kulinářských příprav.


SOUVISEJÍCÍ POJMY:
 
voda s citronem ► koláč ► poleva ► cheesecake ► citronová tráva ► citronový ► babeta ► recept ► rozmnožování ► množení ► poleva ► řezy ► krém ► muškát ► lis ► muffiny ► kůra ► olej ► sirup ► kyselina ► perníčky ► buchta ► marmeláda ► pepř ► na lačno ► nalačno ► citronová omáčka