Mandle mandloň účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstování ořez prořezávání sázení výsadbaManloň (Prunus dulcis) - kdo by se nezasnil nad krásou kvetoucích mandlovníků a nezatoužil je mít ve své zahradě? Existují autogamní odrůdy, ale zpravidla je potřeba dvou příslušníků rozdílných odrůd, abychom získali dobrou úrodu. V domácí zahrádce odstraňte vnitřní větvičky, aby se provzdušnil s třed stromu, pak ořezejte větve, které mohou vyrůst příliš vysoko. Pokud musíte velké větve odřezat pilkou, učiňte tak až od měsíce září, abyste zabránili napadení gumózou. Dobře je vydezinfikujte a velké řezné rány zatmelte.


Účinky rostliny:

Pěstování mandloně a prořez větví

Udržovací řez se omezí na očištění vnitřní části koruny, aby byl zaručen přístup světla ke všem větvím. Mandloň nese své plody především v květnu na větvích starších dvou let a více, staré větve ale již většinou rodí m álo. Je tedy nezbytné zajistit, aby se plodící větve pravidelně obnovovaly a my měli každý rok hezkou úrodu.
Mandloň je odolná vůči chladu a omrzá až při teplotě -25 °C.

 

Proč se vysazuje mandloň vedle včelího úlu

Včelaři umísťují své úly do blízkosti kvetoucích mandloní: včely dělnice zajistí opylení a dobrý med. Mladá mandloň miluje dřevěný popel, kompost a dobře rozložený hnůj, posléze si už poradí sama. A konečně nezapomeňte, že miluje společnost česneku, pažitky a také kopřiv.

 

Účinky manloně a mandlí na zdraví

Uklidňující, antianemikum, antitusikum, diuretikum, emoliencium, antipyretikum, laxativum, nutriencium, remineralizační, anthelmintikum ...

Všechny části mandloně byly nebo jsou stále používány v bylinářství:

  • čerstvé listy spolu s květy nebo bez nich na zábaly na pohmožděniny a vředy, sušené na diuretické a laxativní čaje.
  • květy na hlístopudné nálevy, kůra na čaje diuretické a antipyretické, skořápky proti nespavosti, horečce a kašli.
  • mandle, stejně jako i jejich olej, jsou pro své osvědčené účinky v boji proti striím doporučovány těhotným ženám.
  • pupeny mandlovníku jsou rovněž používány v gemmoterapii.
  • jemný mandlový olej, který lze zakoupit v obchodech s bio produkty, podporuje zajizvení, zmírňuje záněty kůže a ulevuje od svědění.

 

Využití v kuchyni

Mandle je lahodná a energetická pochoutka, ale v rámci odtučňovací diety se musí konzumovat s mírou. V prášku, nasekané na hoblinky nebo celé, pražené nebo nepražené, mandle se prostě přizpůsobí všem podmínkám! Obohatí lehké jídlo, vylepší salát, jsou společníky drobenkových koláčů, kralují v mandlových krémech nebo ve slavnostních jídlech.

 

RECEPTY

KUCHYNĚ

Mandlové mléko

  • 400g mandlí
  • 1 l vody

Mandle rozdrťte. Smíchejte s vodou a nechejte přes noc uležet. Můžete použít teplou vodu, ale ne vařící: v tomto případě nechejte odležet 1 hodinu. Váš jazýček nebo vaše možnosti rozhodnou, kterou verzi zvolit. Přecedte. Mléko lze uchovávat 3 dny v ledničce. Zbytek mandlí poslouží k zahuštění omáčky nebo polévky. Můžete ho rovněž přidat do zapékané zeleniny nebo samozřejmě do cukroví.

Pokud použijete čerstvé mandle, namáčení přes noc je zbytečné. Můžete také přidat kapku růžové esence, jak to dělávala labužnická spisovatelka Colette.

Na tento recept lze použít spařené nebo nespařené blanšírované mandle, čerstvé nebo sušené, celé nebo rozemleté na prášek. Neloupané mandle dodávají nápoji rozvinutější chuť. Nápoj z blanšírovaných mandlí je bělejší. Pokud použiji celé mandle, nechám je přes noc namočené ve studené vodě a tak budu mít užitek z počátku klíčení.
Když mám naspěch, připravuji mléko z koupeného mandlového prášku, i když vím, že nápoj bude méně zajímavý jak chuťově, tak i po stránce nutriční.

KOSMETIKA

Peeling na normální a suchou pleť

  • 1 malá miska nahrubo rozdrcených mandlí
  • 2 polévkové lžíce sušeného a rozdrceného sporýše trojlistého
  • 2 polévkové lžíce jemného mandlového oleje
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce růžového jílu
  • 2 polévkové lžíce pomerančové šťávy

Ve velké míse smíchejte rozdrcené mandle se sporýšem a jílem. Přidejte pomerančovou šťávu a olej, jehož množství můžete zvýšit, abyste získali kašovitou nebo lehce tekutou směs. Peelingový krém naneste na obličej a tělo a krouživými pohyby masírujte. 10 minut nechejte působit.
Opláchněte vlažnou vodou bez použití mýdla.

Hydratační maska na suchou pleť

  • 1 čerstvý žloutek
  • 2 polévkové lžíce mandlového oleje
  • 7 kávová lžička obilných klíčků
  • obklady

Smíchejte všechny přísady. Masku naneste  na obličej a krk a přiložte obklady. Nechejte 20 minut působit. Opláchněte vlažnou vodu, pak naneste své obvyklé tonikum.

 

Pověra

Pověra tvrdí, že plod mandloně může oplodnit pannu nezávisle na pohlavním styku :)
Podle pověry, která v Evropě přetrvává, se může dívka, která usne pod mandlovníkem a zdá se jí o jejím snoubenci, probudit těhotná!

 

Zajímavost

První dražé, mandle obalené tenkou vrstvičkou cukru, byla vyrobena ve Verdunu v roce 1220. Tento drahý pokrm se ve středověku nacházel na všech bohatých tabulích.