Broskvoň broskve účinky na zdraví co léčí použití využítí pěstování choroby nemoci receptyBroskvoň (latinsky Prunus persica)  s chmýřitou slupkou, nektarinka s hladkou slupkou, to vše jsou plody broskvoně, které nejsou lidstvu ničím zavázány: existují se svými odlišnostmi od počátku věků. Nelze jim odolat.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • zácpa - laxativum
  • pihy - zesvětluje pihy
  • podporuje chuť k jídlu - aperitivum,
  • zavodnění, převodnění, močopudný účinek - diuretikum,
  • tluní bolesti a nepřijené stavy při zánětu - emoliencium,
  • zahlenění, podporuje vykašlávání - expektorans,
  • kosmetické účinky - dužnina sklidňuje, vyživuje, regeneruje, 
  • podpora líných střev, líná střeva, zpomalená peristaltika - purgativum (díky vysokému obsahu vlákniny),
  • uklidňuje - sedativum,
  • křeče - spasmolytikum,
  • podporuje pocení, vypocení - sudorifikum,

Broskvoň v zahradě - pěstování, choroby, stanoviště, druh půdy

Vysévání pecek od jara do podzimu často přináší velmi dobré výsledky. Postačí mít místo a být trpělivý, protože první plody se objeví až po 5 letech! Pokud se rozhodnete pro zasazení stromu s obnaženými kořeny, provedťe to na podzim. Broskvoň miluje hlubokou půdu, chladnou a dobře odvodněnou. Má raději spíše písčitou než hlinitou půdu a nežije dlouho ve vápenité zemině. Miluje teplo, a pokud je to možné, je dobré ji v severněji položených oblastech vysadit u stěny, která ji bude chránit proti studenému větru.

Hlavní nemocí broskvoně je kadeřavost, postrach všech zahrádkářů. Bojujte s ní pomocí bordóské jíchy, kterou jí budete ošetřovat na konci podzimu po opadání listů a na začátku jara, před rozvinutím poupat. Chlorotická skvrnitost postihuje stromy vysazené ve vápenité půdě.

Co se týče rakoviny a gumózy, napadají často stromy, které nejsou pěstovány v dobrých podmínkách. A k tomu se do vašeho stromu může pustit ještě několik mšic a roztočů.

Na jaře po přirozeném opadání mladých plodů odstraňte všechny mladé výhonky, které nenesou plody. Pro lepší úrodu je také vhodné otrhat listy zakrývající plody. A konečně vězte, že broskvoň v závislosti na pěstebních podmínkách žije 20 až 25 let.

Biozahrádka

Broskve jsou oblíbenou potravou ptáků, hmyzu a hlodavců... Abyste zamezili kadeřavosti, vysadte okolo broskvoně česnekovité rostliny: pažitku, česnek, ošlejch nebo cibuli. Jakmile broskvoň začne kvést, zavěste na ni síťky se skořápkami ze syrových vajec (která nebyla povařena ve vodě)... a vysvětlete vašim udiveným sousedům, proč jste to udělali!

 

Pověry týkající se broskvoní

  • Ve francouzské Provence broskvové pecky požehnané v den svátého Cesaria léčí horečku a chrání před neštěstím.
  • Ve Vietnamu dívky nosí šaty s vyšitými broskvovými květy, které zažehnají špatný osud.
  • V Japonsku květ broskvoně symbolizuje panenství a zdobí věnce novomanželů.

 

Zajímavost

Slavný dezert „broskev Melba" spatřil světlo světa v roce 1892 poté, co si Auguste Escoffier s velkým potěšením vyslechl pěvkyni Nellie Melba zpívat Wagnerova Lohengrina.

 

Účinky na zdraví

Aperitivum, diuretikum, emoliencium, expektorans, laxativum, purgativum, sedativum, spas molytikum, sudorifikum, tonikum, zchlazující efekt...

Bylináři používají květy, listy, plody, jádra z pecek (pouze pro vnější použití) a druhou kůru broskvoně.

Žlutá broskev je velmi bohatá na draslík, fosfor a hořčík je vynikajícím zdrojem provitaminu A: 100 gramů tohoto plodu pokryje polovinu doporučené denní dávky.

Díky velkému množství velmi jemné vlákniny stimuluje broskev naprosto nenásilně líná a slabá střeva: velký pohár šťávy z broskví na lačno po ránu je příjemný způsob, jak bojovat proti zácpě. Tyto plody lze lehce sehnat od konce června do konce září. Neodříkejte si kosmetickou péči z opravdových broskví! Jejich dužina zklidňuje, vyživuje a regeneruje. A nezapomeňte, že odvar z květů zesvětluje pihy.

 

RECEPTY

Laxativní, diuretický a tlumicí čaj

  • 1 polévková lžíce čerstvých broskvových květů (nebo 1 kávová lžička sušených)
  • 1 šálek vody

Nechejte květy 5 minut louhovat ve vařící vodě. Vypijte denně 1 šálek tohoto čaje.

Zesvětlující pleťová voda pro všechny typy pleti

  • 2 polévkové lžíce čerstvých broskvových květů (nebo 2 kávové lžičky sušených)
  • 200ml pramenité nebo měkké vody

Nechejte květy 5 minut louhovat ve vařící vodě. Nechejte vychladnout. Tuto pleťovou vodu, kterou lze uchovávat 5 dní v ledničce, používejte ráno a večer. Smícháte-li tuto pleťovou vodu s jílem, vytvoříte masku.

Regenerační maska pro dehydratovanou, suchou a unavenou pleť

  • 1 malá oloupaná a rozmixovaná broskev
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 vrchovatá kávová lžička plnotučné sladké smetany
  • 1 kávová lžička pšeničných klíčků
  • 1 kávová lžička oleje z broskvových (nebo meruňkových) pecek
  • obklady

Všechny přísady pečlivě smíchejte. Naneste na obličej a krk a přiložte obklady. Nechejte 20 minut působit a smyjte pomocí vlhké žínky. Nakonec na pleť naneste domácí pleťovou vodu ze slézu nebo vaši obvyklou pleťovou vodu.

 

Využiví v kuchyni

Syrová, neochucená a šťavnatá broskev není zakázaným ovocem... Tato kráska vám pomůže objevit další rozkoše, když se uloží na salátu, lehce ochucená jogurtovou nebo smetanovou zálivkou. Samozřejmě bude vynikající se společností dalších plodů v ovocném salátu, aniž bychom přitom opomněli, že její roztomilé obliny ozdobí kachnu (nebo v krajním případě pouze její prsa). Družná broskev se rovněž snoubí s jinou drůbeží, stejně jako s vepřovým masem. Bude také dokonalá s kraby, hřebenatkami a bílými rybami. Tepelně upravená broskev dodá jídlům jemnosti. Ovocné moučníky, nákypy, pěny a charlotte, koláče, pečivo z lístkového těsta, zmrzliny a sor- bety jsou s kompotovanou nebo ve víně pova- řenou broskví vždy slastné dezerty! Co se nápojů týče, způsobná šibalka podávána v džusu nebo mléčném koktejlu dokáže vést prostopášný život v likérech nebo pálenkách. Její listy slouží už po léta k výrobě aperitivů.

Broskvový aperitiv

  • 200 broskvových listů
  • 1 litr červeného, růžového nebo bílého vína
  • 7 sklenic pálenky
  • 150 g práškového cukru

Listy nechejte macerovat 5 dnů ve víně. Přeceďte. Přidejte pálenku a cukr. Před podáváním nechejte tento aperitiv 1 měsíc odležet. Lze jej uchovávat 2 roky a déle.
Tradičně se listy sbírají od 15. srpna do 15. září a ve starých receptech se uvádí 40 nebo 45g cukru, což dodá nápoji více likérovou konzistenci než při výše uvedených poměrech. Můžete také obměňovat pálenky (jak jste jistě uhodli, já používám koňak), cukr nahradit medem a přidat pomerančovou kůru nebo vanilkový lusk...

 

Jedovaté pecky - kyelina kyanovodíková

Jádro z broskvových pecek obsahuje velmi toxickou kyselinu kyanovodíkovou. Jádra nikdy nejezte a nepoužívejte k vaření!

 


Související pojmy: 

broskvoň ► prodej ► eshop ► obchod ► kadeřavost ► postřik ► řez ► prořezání ► letní řez ► pěstování ► nemoci ► choroby ► po sklizni ► větve ► odrůdy ► proti kadeřavosti ► kdy stříhat ► favorita morettini ► očkogvání ► roubení ► hnojení ► půda ► stanoviště ► podzimní ► zakrslá ► sázení ► strupovitost ► výsadba ► kdy sázet ► rez ► ošetření ► fairhaven ► návod ► flamingo ► střih ► mšice broskvoňová ► klejotok ► žloutnutí listů ► sloupovitá ► harbinger ► nejlepší odrůdy ► zmlazení ► omlazení ► hortilon