Fíky fíkovník účinky na zdraví co léčí použití využití pěstováníFíkovník (latinsky Ficus carica) - už po léta máme na paměti, že doba třešní je krátká. A co fíky? Ano, jejich čas není o moc delší: je-li počasí příznivé, jeden měsíc, nanejvýš měsíc a půl, a to je vše! Přitom jsou čerstvé fíky, uzrálé na stromě a utržené ve volných dopoledních či odpoledních chvilkách - které nepočítáme, máme-li je rádi - tak dobré, přinejmenším tak dobré, jako ty tolik opěvované červené plody.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • modočopudný, odvodňující účinek - diuretikum
  • zahlenění, odkašlání, odkašlávání - expektorans
  • zácpa, projímavý účienk - laxativum
  • zdroj vitamínů, minerálů a energie - nutriencium
  • mírný sedativní účinek - uklidňuje

Pěstování fíků na zahradě v podmínkách ČR, zazimování

Neodříkejte si tento krásný ovocný strom s velkolepými listy, neroste jen na jihu! Pro fíkovník je ideální lehká a dobře odvodněná, dokonce i trochu vápenitá půda. Doporučuje se slunné místo, chráněné před větry: v severněji položených oblastech fíkovník ocení zeď, která jej bude chránit.
Jedná se o strom, který se podvolí vůli zahradníka. Může přijmout různé tvary: zákrsku, poháru, palmety, upevněný podél stěny... A samozřejmě mu můžeme ponechat jeho přirozený tvar.
Fíkovník snáší mrazy do -8 °C. Teoreticky omrzne při -15°C, ale pokud je starý a dobře zakořeněný, snese mráz srdnatě, ba dokonce někdy znovu vyroste od kořenů.

 

Strom netrpí skoro vůbec nemocemi

Tento ovocný strom by měl mít v přírodních zahradách své královské místo. Nepotřebuje být ořezáván (ačkoliv řez snáší dokonale), nevyžaduje zavlažování a jen zřídka je napaden hmyzem a nemocemi. Navíc se velmi dobře obejde bez hnojiva, ale pokud mu ke kořenům dáte několik lopat kompostu, docení tuto ohleduplnou pozornost!

 

Účinky na zdraví

Diuretikum, expektorans, laxativum, nutriencium, stimulans, sedativum...

Čerstvý nebo sušený fíkovník je užíván v rozličných bylinkářských přípravcích: listy nebo mladé větvičky, ale také bílá šťáva nebo latex (jako keratolytikum). Čerstvé fíky, bohaté na stopové prvky, vitaminy, proteiny a železo, mají málo kalorií (méně než 80 kcal na 100 g). Jakmile je ale sušený, stane se z něj potravina s vysokou energetickou hodnotou: 260 kcal na 100g!

 

Využití v kuchyni

Čerstvé nebo vařené fíky se podivuhodně dobře snoubí s bílým masem nebo drůbeží, vepřovým a zvěřinou, šunkou, kozím či ovčím sýrem. Podává se s obědovými saláty, láskyplně se choulí u plátku husích jater a sladce se oddává skvělým dezertům.
Tento svůdník slouží k výrobě fíkového vína nebo jej ochucuje.
Velmi mladé lístky se také používají k dochucení domácích aperitivů, stejně jako se to dělá s lístky ořechu nebo broskvoně.
Vyrábějí se z něj rovněž likéry a destilované dávají vyhlášenou pálenku boukha. Nejlépe sušené propůjčují delikátní vůni jablečnému octu. A konečně malý trik užívaný už po staletí na francouzském venkově: abychom získali dobré vařené kaštany, povařte je se dvěma velkými listy fíkovníku na jeden kilogram kaštanů.

 

RECEPTY

Fíkový likér

  • 1 kg fíků
  • 1 l koňaku
  • 7 celá skořice
  • 2 polévkové lžíce růžové vody

Fíky nakrájejte na čtvrtiny. Dejte je do mísy s koňakem a skořicí. Smíchejte. Na 8 dní uložte do chladu a nezapomeňte směsí čas od času protřepat. Posléze směs vlijte do neprodyšně uzavřené nádoby a nechejte 1 měsíc macerovat. Přeceďte přes husté sítko, které zachytí fíky a jejich zrníčka. Nakonec přidejte růžovou vodu a vlijte do sklenice. V chladu vydrží 3 až 4 měsíce.

Hydratační maska na suchou pleť

  • 2 velké fíky
  • 2 polévkové lžíce jemně namletých ovesných otrub
  • 7 polévková lžíce olivového oleje
  • obklady

Fíky oloupejte a podrťte. 2 polévkové lžíce kaše smíchejte s ostatními přísadami. Naneste na předem očištěnou pleť a přiložte obklady. Nechejte působit 20 až 30 minut, pak šetrně odstraňte pomocí vlhké žínky. Posléze naneste lipový odvar.

Jeden fík po ránu = konec střevním potížím

  • 7 sušený fík
  • 1 sklenice vody

Fík nechejte přes noc namočený ve vodě. Ráno na lačný žaludek vodu vypijte a fík snězte.

Syrový zelený nezralý fík na kuří oka a bradavice

  • 1 malý zelený nezralý fík

Kuří oko nebo bradavici potřete šťávou vymačkanou z fíku po odříznutí stopky. Přiložte obvaz. Opakujte ráno a večer.
Nenanášejte na zdravou kůži, tato šťáva je leptavá.

 

Pověra

Dívka, která se chce vdát nesmí projít mezi dvěma fíkovníky. To zahání vyhlídku na setkání s budoucím mužem.

 


Související pojmy:

aperitiv ► likér ► kulinářství ► gastronomie ► kuchyně ► recept recepty ► boukha ► víno ► jablečný ocet ► husí játra ► keratolytikum ► kuří oko ► bradavice ► suchá pleť ► zácpa ► pověra ► pověst ► energie ► kalorie ► sušený ► zazimování ► přezimování ► pěstování ► teplota ► stanoviště ► půda ► eshop ► prodej ► smokvoň ► peretta ► množení ► rozmnožování ► ořez ► řízkování ► mrazuvzdorný ► brown turkey ► drobnolistý ► sazenice ► francuesco ► čaj z listů ► bornholm ► pěstování doma ► stříhání ► hnojení ► severský ► banyán ► posvátný ► kdy přesadit, přesazování ► odzimování ► odrůdy ► kdy se sází