Švestka účinky na zdraví co léčí použití užívání vyutžití choroby švestkyŠvestka, slivoň (latinsky Trunus domestica) - Ještě teplý švestkový koláč, toho sním spíše tři kousky než jeden! A ať po mně hodí kamenem ten, komu se nezačnou sbíhat sliny, když ucítí vůni vařících se, lehce zkaramelizovaných švestek! A muži? No ti jistě zatouží po chutné odložené slivovici, která ochotně vypálí hrdlo od bakterií.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • močopudný účinek - diuretikum
  • zácpa, projímavý účinek, zlepšuje průchochodnost tráveniny střevem - laxativum
  • plody bohaté na energii, kalorie, minerály a stopové prvky (fosfor, draslík, železo, hořčík), vitaminy (A, B1, B2, C, PP)
  • ve fytoterapii jsou okrajově používány listy, květy, plody a kůra mladých větviček.

Švestka na zahradě

Renklódy, mirabelky nebo slívy? Které zvolit? Žádnou, nebo spíše všechny tři? Každá je rozkošně osobitá, a navíc slivoně existují jako zákrsky. Chcete-li mít zaručenou úrodu, vyhněte se výsevu a na podzim spíše zasaďte mladé slivoně s obnaženým kořenem. Zvolte nejlépe těžkou a vlhkou půdu (ale nesmí být soustavně zaplavená vodou). Většina odrůd snese velké zimy, ale žádná nemá ráda větrné oblasti. Sněť, rez, skvrnitost a monilióza jsou hlavními chorobami, se kterými musíte bojovat pomocí zimního ošetření fungicidy, například pomocí bordóské jíchy. Zároveň rozmístěte feromonové lapače s lepem, abyste omezili útoky obalečů, housenek a mšic. Jako všechny peckovité stromy ani dospělá slivoň nemá ráda ořezávání. Pokud už je nutné provést průklest nebo velké řezy, udělejte je po sklizni a po opadání listů v srpnu nebo září. V prvních letech mladé stromky pravidelně zavlažujte, ale nepřehánějte to s hnojivém bohatým na dusík, protože příliš živená slivoň vytváří hodně dřeva a málo plodů. Slivoň každopádně miluje popel bohatý na hydroxid draselný a může se dožít 25 až 50 let.

 

Biozahrádka - škůdci a choroby

Slivoň rozkvétá brzy, a proto ji miluje první jarní hmyz, hlavně včely! Křen a česnek vysazený v blízkosti koruny stromu zamezují nemocem. Pro boj s nimi a mšicemi můžete slivoň rovněž postříkat odvarem z křenu, česneku nebo pelyňku. Nezapomeňte také na ošetření na bázi mořských řas, které pokud je provedeno na jaře, strom posílí.

 

Pověry

  • Pro Belgičany sen o švestkách znamená předzvěst nových zpráv.
  • Slivoň je blahodárný strom, který má příznivý vliv na sad, v němž je vysazen, a zaručuje šťastný svazek páru, který si pod jeho větvemi vyzná lásku

 

Účinky na zdraví

Lehce adstringentní, diuretikum, laxativum, posilující, zchlazující, stimulans, tonikum...

Švestka má průměrně vysokou energetickou hodnotu (52 kcal na 100g) a dodává minerály, stopové prvky (fosfor, draslík, železo, hořčík) a vitaminy (A, B1, B2, C, PP).
Jeho blahodárné účinky na průchod střev jsou známy již velmi dlouho. Ve fytoterapii jsou používány listy, květy, plody a kůra mladých větviček.

 

Využití v kuchyni

Slivoně syrové nebo vařené, zelené, zlatavé nebo purpurové se cítí velmi pohodlně v marmeládách. Z dobré vůle uléhají na koláče a nákypy, mačkají se v teplých kompotech stejně jako v mražených ovocných dřeních. Také se rády koupou ve víně, až se v něm dusí. Ale nevykazujte je pouze mezi dezerty, čerstvé i sušené švestky umí být dokonalou přílohou k drůbežím řízkům, vepřové pečeni či kachním prsům. V omáčkách a čatní budou vytříbeně doprovázet zvěřinu a jiná masa. Švestky mohou být konzervovány ve vlastní šťávě, v sirupu nebo v octu, ale mohou se sušit či zamrazovat. Umeboshi je japonské koření připravené ze švestek ume naložených v soli a sušených na slunci. Tato lehce hustá tekutina nahradí v omáčkách ocet (a sůl), aniž by je okyselila.

 

RECEPTY

Ranní švestky pro lepší trávení

  • 3 až 4 švestky
  • 1 sklenice vody

Večer namočte švestky do sklenice vody. Ráno vypijte na lačno vodu, ve které byly švestky namočeny, a švestky snězte. V sezóně zkonzumujte po probuzení 4 až 5 čerstvých švestek. Toto lahodné ovoce podporuje trávení.

 

Čisticí maska na normální a mastnou pleť

  • 3 až 5 švestek
  • 2 polévkové lžíce mandlového prášku
  • odvar z yzopu nebo růžová voda
  • obklady

Švestky rozmixujte. Přidejte mandlový prášek a trochu odvaru z yzopu. Vymíchejte na hladkou, ale ne tekutou hmotu. Naneste na obličej a krk a vyhněte se oblasti očí. Přiložte obklady. Nechejte 20 minut působit, pak opláchněte vlažnou vodou.

Švestky v octu

  • 1 kg švestek (spíše malých a tuhých)
  • 300 g tmavého surového třtinového cukru
  • 2 l jablečného octa
  • 100 g medu
  • 1 polévková lžíce koriandrových semínek
  • 2 hřebíčky
  • 3 malé stonky saturejky nebo 1 polévková lžíce lístků saturejky

Švestky omyjte a osušte. Propíchejte je vidličkou. Na mírném ohni rozpusťte cukr v octu. Povařte 1 minutu a přidejte med, koriandr, saturejku a hřebíček. Do vařícího octa vhodte švestky a povařte 5 minut. Švestky vytáhněte, vložte do sklenic a zalijte teplou směsí. Sklenice uzavřete a obraťte je na víčka: jakmile obsah sklenic vychladne, uložte je na místo.

 


Související pojmy:

pěstování ► řízkování ► řez ► ořez ► povidla ► bez míchání ► koláč ► marmeláda ► v troubě ► sušení ► čatní ► nutela ► nutella ► chutney ► klevela ► kompot ► pilatka ► přírodní postřik ► odrůdy ► lipnická ► stanley ► stříhání ► zdraví ► kvas ► slivovice ► džem ► jak sušit ► puchrovitost ► obaleč ► zpracování ► zavařování ► v horkovzdušné troubě ► jojo ► příprava kvasu ► jak uskladnit ► táč ► prodej ► co ze švestek ► mirabelka ► slivoň velkoplodá