Topol bílý účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníTopol bílý (linda, latinsky Populus alba, Slovensky topoĺ biely) je strom vysoký až 30 m se silným kmenem pokrytým popelavě šedou rozpraskanou borkou (kůrou). Listy jsou střídavé , řapíkaté, široce vejčité až pěti laločné , nestejnoměrně zoubkované, zpočátku bíle plstnaté, pozděj i na líci tmavozelené, lesklé, na rubu bíle plstnaté až šedoplstnaté, někdy lysavějící (topol bílý). Dřevina je dvoudomá a má květy v převislých jehnědách.


Účinky rostliny:

Lidové názvy:

jehněda, labák, linda, medovnice.

 

Kde roste:

Výskyt: rozšířený v Evropě, Střední Asii až po Himaláje.
Stanoviště: Roste v lužních lesích, místy i na stepních stanovištích a na pískách. Topol se vysazoval již v antice, často spolu s platany a tisy.

 

Časové údaje:

  • sběr květu: březen-duben
  • sběr listových pupenů: březen a duben
  • sběr kůry: březen a duben, dále pak říjen

 

Co sbíráme?

Listové pupeny topolů se sbírají zvláště z poražených stromů, ještě nerozvité a zabalené do lesklých živicových šupin. Suší se ve stínu umělou teplotou do 40 °C. Skladují se v důkladně uzavřených nádobách (např. sklenice omnia).
Kůra se sbírá z mladších větviček topolu bílého a suší běžným způsobem.

 

Jaké účinky na zdraví má topol bílý?

Topol bílý má podobné účinky jako topol černý.

Působí na snižování močoviny (urey) v krvi. Spařený čaj z kůry slouží jako močopudný prostředek a na desinfekci močových cest, při zánětech močového měchýře, kloubním revmatismu a ulehčuje odkašlávání.

Výluh z rozdrcených pupenů (1 - 2 lžičky na sklenici vody 2x denně) má podobné využití jako kůra (stahující účinky) a používá se při chorobných změnách na kůži.

Recepty:

Směs na revma

Při kloubním revmatismu se doporučují sedací koupele připravené ze stejných dílů listů a kůry topolu černého, pupenů borovice, smrku nebo jedle, natě vřesu obyčejného a oddenku pýru
plazivého.

Směs na vypocení

Pocení podpoří odvar ze 2 lžic směsi připravené z pupenů topolu a listů břízy (po 10 dílech), kůry vrby (20 dílů), květů lípy a tužebníku (po 25 dílech), květů heřmánku a plodů maliníku (po 5 dílech). Doporučuje se pít sklenice horkého nápoje 3 až 4krát denně.

 

Zajímavost:

Kůra topolu se v minulosti dost často používala v koželužnictví při zpracovávání kůží, protože obsahuje velké množství tříslovin.

 

Topol bílý účinky na zdraví co léčí použití užívání využití různé druhy topolů